respublika.lt

Pokštininkas ir karalienės ramstis: koks buvo princas Filipas?

(0)
Publikuota: 2021 balandžio 13 19:10:15, Milda Kunskaitė
×
nuotr. 9 nuotr.
Princas Filipas. EPA- Eltos nuotr.

Likus 2 mėnesiams iki 100 metų jubiliejaus, mirė Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II sutuoktinis, Edinburgo hercogas princas Filipas. Jų santuoką būtų galima vadinti pavyzdine: įsimylėję vienas kitą ankstyvoje jaunystėje ir sunkiai išsikovoję teisę tuoktis, jie darniai pragyveno 73 metus. Filipo ir Elžbietos II santuoka - ilgiausia karališkosios šeimos istorijoje. Energingam, ambicingam ir ūmaus būdo Filipui buvo sunku susitaikyti su „antraplaniu" vaidmeniu ir visą laiką būti savo karūnuotosios žmonos šešėliu, bet ilgainiui jis sugebėjo tapti jos patikimu patarėju, ramsčiu, karalienės žodžiais tariant - „uola". Karalienei jis buvo besąlygiškai atsidavęs. Princas Filipas dalyvavo daugiau kaip 22 tūkst. oficialių renginių, susijusių su karališkąja šeima, ir dažnai lydėdavo žmoną kelionėse į užsienį. Jis ją saugodavo ir šaukdavo žurnalistams: „Nestumdykit karalienės!", jei šie prieidavo pernelyg arti.

 


Nors oficialiai princas Filipas valstybės valdyme nedalyvavo, į istoriją jis įeis kaip vienas ryškiausių karališkosios dinastijos atstovų. Apie jo sudėtingą charakterį sklido legendos ne tik D.Britanijoje, bet ir visame pasaulyje. Princas Filipas pasižymėjo savotišku humoro jausmu, dėl kurio nuolatos patekdavo į keblias situacijas. Aštrialiežuvis princas visada sakydavo tai, ką galvojo, dažniausiai nerinkdamas žodžių, todėl dažnai jo juokeliai balansuodavo ties stačiokiškumo riba. Pavyzdžiui, mergindamas princesę Elizabetą, Filipas Mauntbetenas (Philip Mountbatten) Balmorale, Škotijoje, buvo priverstas dėvėti kiltą. Kai jis buvo pristatytas Jurgiui VI, Filipas ne nusilenkė, o juokais tūptelėjo. Princas taip pat prisipažino, kad vaikystėje niekada negalėdavo rimtai žiūrėti į nacių pasisveikinimo gestą, nes „jis buvo lygiai toks pat, kaip mokinio, rodančio mokytojui, kad nori į tualetą". O viešėdamas pas tetą Filipas kartą išleido iš aptvaro kiaulių bandą, ir dar taip, kad jos prabėgtų pro vietą, kur vyko oficiali popiečio arbatėlė. Kai per priėmimą Romoje jam buvo pasiūlyta pasirinkti vyną, jis pertraukė vynus liaupsinusį siūlytoją: „Man tas pats, koks jis, geriau atneškite man alaus." Per skardinių būgnelių orkestro koncertą Velse vykusioje šventėje princas Filipas, rodydamas pirštu į garsiakalbius, iš kurių sklido griausmingas tratėjimas, kreipėsi į grupę kurčių vaikų: „Kurtieji? Jūs taip arti stovite šalia jų, nieko keista, kad apkurtote." O kai karalienė pakalbino berniuką, apakusį per Airijos respublikonų armijos surengtą teroristinį išpuolį, ir paklausė, ar jis neregi visiškai, hercogas neleido šiam atsakyti: „Sprendžiant iš to, kokį jis ryši kaklaraištį - visiškai."

Linkęs į pykčio protrūkius Filipas užgyveno nemažai priešų, o už kai kuriuos pasisakymus mūsų dienomis jis būtų išvadintas rasistu ir moterų nekentėju. Jis yra pareiškęs, kad „britės nemoka gaminti". Per vizitą Kenijoje, priimdamas iš šios šalies gyventojos rankų statulėlę, jis pasitikslino: „Jūs juk moteris, aš neklystu?" Kalbėdamasis su studentu, keliavusiu po Papua-Naująją Gvinėją, paklausė: „Vadinasi, jums pasisekė likti nesuvalgytam?" O kartą nesivaržydamas sukritikavo kinų valgymo įpročius: „Jie su malonumu suvalgys bet ką, kas turi keturias kojas (išskyrus kėdę), arba kas skraido dviem sparnais (išskyrus lėktuvą), arba kas plaukioja (išskyrus povandeninį laivą). Kliuvo ir saviems, škotams, nors šis kraštas - mylima Elžbietos ir Filipo poilsio vieta. „Kaip jums pavyksta priversti vietos vairuotojus negerti tiek ilgai, kad išlaikytų egzaminą?" - pasidomėjo hercogas, kalbėdamasis su vietos vairavimo instruktoriumi. Kliuvo ir Eltonui Džonui (Elton John): „O, tai jums priklauso ta siaubinga mašina, ar ne?" (Princas turėjo omeny dainininko auksinį Aston Martin).

Dar keletas Edinburgo hercogo citatų:

„Man niekada nepavyksta paragauti naminės virtuvės patiekalų, visa, kuo esu maitinamas - įmantrūs valgiai."

Apie laukinių balandžių apsaugos projektą: „Katės nužudo daug daugiau paukščių negu žmonės. Kodėl neskelbiate šūkio: „Užmušk katę ir išgelbėk paukštį?!"

„Vaikai eina į mokyklą, nes tėvai nenori matyti jų namuose."

„Jei vyras atidaro mašinos dureles žmonai, nauja arba mašina, arba žmona."

Jis paprašė aktorę Keit Blanšet (Cate Blanchett) sutaisyti jo DVD grotuvą, mat ji turėtų tai mokėti, nes filmuojasi kine: „Iš anos pusės kyšo laidas. Gal galite man pasakyti, kur jį prijungti?"

Viešėdamas Ist Ende, profesionalaus skolų išieškotojo pasiteiravo: „Jūs tebeturite draugų?"

Savo jausmų karališkoji pora viešai nedemonstruodavo, bet Bakingemo rūmų darbuotojai teigia, kad asmeniniame gyvenime sutuoktiniai buvo labai artimi ir mėgdavo bet kokia proga geraširdiškai vienas iš kito pasišaipyti. Pavyzdžiui, kelionės po Kanadą metu traukinyje karalienė Elžbieta bėgiojo nuo princo Filipo, kuris ją vaikėsi, įsistatęs netikrą dirbtinį žandikaulį. Elžbietos sutuoktinis buvo vienintelis žmogus pasaulyje, galėdavęs karalienę pavadinti „kopūstėliu" arba „dešrele".

Elžbieta II ne kartą yra sakiusi, kad namuose šeimos galva yra būtent vyras. Sudėtingas charakteris Filipui netrukdė būti rūpestingu tėvu ir seneliu. Būtent jis įkalbėjo princus Viljamą ir Harį per princesės Dianos laidotuves eiti paskui jos karstą, o kad berniukams būtų lengviau, jis ėjo šalia jų, lydėdamas jų motiną į paskutinę kelionę. Beje, būtent Filipas kadaise primygtinai patarė Čarlzui vesti. Nepaisydamas sūnaus pasipriešinimo, Filipas tarsi vienu rankos mostu nutraukė visokius ginčus: Čarlzas turi palikti meilužę Kamilą ir vesti padorią merginą. Kuo visa tai baigėsi, visi puikiai žino. Praėjus daugeliui metų, netikėtai buvo paskelbtas Filipo susirašinėjimas su Diana, iš kurio tapo aišku - princui Diana Spenser (Diana Spencer) buvo tarsi tikra duktė. Kas jau kas, o jis puikiai žinojo, kaip sunku pasijusti savam karališkojoje šeimoje, ypač kai joje nesi laukiamas. Diana rašė šešurui ilgus emocingus laiškus, Filipas atsakydavo trumpais rašteliais, kurių kopijas išsaugojo. Diana jį vadino „pa" - kaip tėvą.

Pastaraisiais metais Filipas vienas leisdavo laiką Sandringemo rezidencijoje Norfolke, tačiau prasidėjus pandemijai dėl karantino apribojimų persikėlė į Vindzorą, kad galėtų ten gyventi kartu su žmona. Ten jie praleido ir Kalėdas - be vaikų, anūkų ir proanūkių, nuo kurių atskyrė pandemija. Daug kas mano, kad jo pasitraukimas iš viešumos - priežastis, dėl kurios karališkoji šeima įklimpo į pastarųjų metų skandalus: iš pradžių dėl princo Endriaus ryšio su pedofilija kaltinamu amerikiečiu verslininku, o paskui - skandalingojo princo Hario ir jo žmonos Megan interviu.

Dar būdamas gyvas princas Filipas pareiškė nepageidaujantis prašmatnių laidotuvių. Jam mirus, pradedama vykdyti suplanuota laidotuvių operacija, kodiniu pavadinimu Forth Bridge, atitinkanti dabar jau velionio hercogo pageidavimą dėl „minimalaus triukšmo". Jis prisakė, kad su juo būtų atsisveikinama tyliai ir, kiek tai įmanoma, šeimos būryje, o ceremonija vyktų šv.Jurgio koplyčioje Vindzore.

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s