respublika.lt

Kaip faraonas ardė motociklą...

(0)
Publikuota: 2009 lapkričio 25 12:47:26, Audronė JABLONSKIENĖ, “Respublikos” žurnalistė
×
nuotr. 4 nuotr.
Vilnietis dailininkas Žygimantas Augustinas. Mykolo Ambrazo nuotr.

Lietuva, entuziastingai švęsdama savo vardo paminėjimo 1000-metį, vos nepražiopsojo kitos iškilios datos - Ekstremalaus sporto vardo paminėjimo 3000-ųjų metinių.

Laimė, nuo tokios gėdos ją išgelbėjo vilnietis dailininkas Žygimantas Augustinas. Ne tik geras tapytojas, bet ir prityręs banglentininkas. Kai atšąla Baltija, skrosti bangų keliauja į Egiptą. Nuo ten viskas ir prasidėjo.

...Kartą Kairo turguje Žygimantas aptiko senovinį papirusą, tikriausiai pavogtą 1922 m. iš britų archeologo H.Karterio, kaip žinome, atradusio Tutanchamono (Thuthanthamon) kapavietę. Papiruse vaizduojamas jaunasis 9 metų faraonas kartu su draugu, bandantys išardyti Ozirio sūnaus Sakalagalvio Horo motociklą. Horas supykęs eina link jų. Kitame papiruse tas pats Sakalagalvis Horas didžiuojasi savo banglente. Jis rodo ją savo naujajai sugulovei (vardas nežinomas). Šventikė Amhait (1100-1150 m. prieš Kr.) pasipiktinusi iškelia rankas į dangų. Jose deivės Maat teisingumo plunksnos. Deivė Imentet, apkabindama ją, bando sulaikyti nuo prakeiksmo Horui. Dešiniajame kampe stovi ir viską užrašinėja gyvenimo metraštininkas Totas (Thoth), dar žinomas kaip geometrijos išradėjas. (Visos tos scenos vaizduoja įvykiusvaldant Ramzių dinastijai, 1133-1138 m. pr. Kr.).

Ekstremalių pojūčių sportas, prasidėjęs senovės Egipto laikais, buvo sėkmingai kultivuojamas ir viduramžių Europoje. Dailininkui pavyko rasti keletą ligi šiol nežinomų olandų natiurmortų, tarp įprastinių buities daiktų vaizduojančių ir ekstremaliam sportui priklausančius objektus. Ypač įdomus nežinomo olandų dailininko teptukui priskiriamas “Išjodinėtojas”, vaizduojantis XVII a. motociklininką ant piestu stojusio motociklo...

Natūraliai kyla klausimas: ar mes, lietuviai, galėtume įterpti savo kuklų trigrašį į 3000 metų egzistuojantį ekstremalų sportą? Pasirodo, taip. Žygimantui Rytų Lietuvoje pavyko aptikti maždaug XIII-XIV a. kapavietę, kurioje mūsų protėvis “ekstremalas” palaidotas kartu su banglente. (Kaip kad karžygiai buvo laidojami su žirgais ir šarvais). Banglentė išsilaikiusi visai neblogai, o štai kaukolė, dilbio kaulas ir su rupiu žvyru susimaišę dantys gerokai nukentėję nuo erozijos.

Palikome “Lietuvos aido” galeriją (būtent jai teko garbė pristatyti šią ypatingą parodą), kai parodos autorius, pasipuošęs specialiai vernisažui sukurtais marškinėliais, pilstydamas raudonąjį vyną laukė ekstremalaus sporto mėgėjų antplūdžio. Jiems, beje, taip pat buvo paruoštas siurprizas: suvenyriniai marškinėliai su riedutininkų rampa.

Visų lankytojų dėmesiui! Piktografinis užrašas ant galerijos sienos (prie pat įėjimo), išvertus iš senovinės egiptiečių kalbos, reiškia “ekstremalus sportas”. Pirmąją jo dalį Žygimantas iššifravo kaip “pamalonintą drąsą”. Taigi “ekstrymo“ lazda turi du galus: viename - pavojus, antrame - pamaloninta drąsa.

 

Parengta pagal dienraštį “Respublika”

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s