respublika.lt

Nenuobodu virtuvėje: kulinarinės gudrybės

(0)
Publikuota: 2025 gruodžio 02 19:38:28, Parengė Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Gaminti valgį gali būti nuobodu tik tokiu atveju, jei nežinote, kaip šį procesą paįvairinti ir padaryti įdomesnį.

 

Siūlome nuolatos eksperimentuoti, išbandant įvairius žinovų patarimus. O naudingiausiais iš jų vėliau galėsite naudotis nuolatos.

Kaip greičiau sunokinti bananus

Tikriausiai žinote, kad bananuose esama etileno dujų, kurios pagreitina šalia jų esančių vaisių nokimą. Bet ką daryti, jeigu virtuvėje nesunokęs - būtent bananas? Pasinaudokite orkaite: kepimo formoje išdėliokite žalius vaisius, palikdami tarp jų nedidelius tarpelius, ir įkiškite į orkaitę, įkaitintą iki 150 laipsnių (arba net mažiau).

Kepimo laikas priklausys nuo to, kokia sunokimo stadija jums reikalinga. Kepiniams labiausiai tinka praktiškai juodi bananai, nes tokius lengviausia įmaišyti į tešlą. Tokiems iškepti prireiks apie 40 minučių.

Kad bulvės nesudygtų

Jums irgi nusibodo laužyti užsigulėjusių balkone bulvių daigus? Iš tiesų viskas yra labai paprasta - daržovę tiesiog reikia tinkamai laikyti. O į dėžę su bulvėmis įdėkite keletą obuolių. Juose, kaip ir bananuose, yra etileno, bet šiuo atveju jis nepaspartina nokimo, o sulėtina daigų susidarymo procesą. Todėl tokia kaimynystė yra labai naudinga.

Kaip pašalinti nemalonų mėsos kvapą?

Atrodo, tik vakar parduotuvėje nusipirkote mėsos, o šiandien ji jau nemaloniai kvepia. Jei tai ne pašvinkusios mėsos kvapas, galima pamėginti jo atsikratyti pasinaudojus... medžio anglimi. iš pradžių mėsą gerai nuplaukite ir įdėkite ją į puodą su pasūdytu vandeniu.

Palaikykite apie pusvalandį, kad ji „dezinfekuotųsi". Paskui supjaustykite į reikiamo dydžio gabaliukus, sudėkite į indą su medžio anglimi ir palaikykite keletą valandų, užpylę vandeniu. Paskui ją dar sykį nuplaukite, apibarstykite mėgstamais prieskoniais ir gaminkite.

Kad tortas nedžiūtų

Jeigu nesuvalgysite viso torto iškart, kitą dieną jis apdžius ir jau nebus toks skanus kaip ką tik nupirktas. Pagelbės paprasta duona: jos riekutes dantų krapštukais prismeikite prie torto pjūvio vietos. Po to galite jį įdėti į šaldytuvą, nesibaimindami, kad sužiedės.

Beje, kad desertas ilgiau išsilaikytų, jį galima ir užšaldyti. Kiekvieną gabalėlį apvyniokite maisto plėvele, paskui į foliją, kad tortas negautų „šalčio smūgio", ir įdėkite į šaldiklį. Dviguba pakuotė padės išlaikyti konditerijos gaminio šviežumą, taip pat neleis atsirasti savotiškam poskoniui, kuris atsiranda iškeptą tešlą laikant šaldytuve.

Kaip be puodo daržoves išvirti garuose?

Jei manote, kad daržoves troškinti garuose galima tik turint specialų puodą, galime nuraminti - nebūtinai. Pasinaudokite mikrobange ir popieriniais rankšluosčiais.

Iš pradžių daržoves kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu, nulupkite (jeigu reikia) ir supjaustykite gabaliukais.

Paskui sudėkite juos ant plokščios lėkštės viena eile ir pridenkite keliais sluoksniais drėgnų popierinių rankšluosčių. Įjunkite didžiausią mikrobangės galingumą ir nustatykite laiką - 2 minutes. Galutinis laikas priklauso nuo to, kokias daržoves gaminate, galbūt prireiks 5-6 minučių.

Paruoštas daržoves galima sutrinti ir pasigaminti sriubą (moliūgų, brokolių, žiedinių kopūstų) arba suvalgyti kaip garnyrą.

Kad druska nesušoktų į gumulėlius

Tikriausiai ir jums yra taip buvę: nori pasūdyti valgį, purtai druskinę virš lėkštės, bet niekas nebyra. Vadinasi, dėl drėgmės druskos kristalai sulipo į gumulėlius, kurie niekaip nepralenda pro mažas skylutes.

Šią problemą galima labai lengvai išspręsti, tiksliau, užkirsti jai kelią. Tiesiog įmeskite į druskinę keletą ryžių grūdelių. Šios kruopos puikiai sugeria drėgmę, be to, ryžiai yra gana dideli, taigi nereikia jaudintis, kad netinkamiausią akimirką iškris iš druskinės.

Kaip pagaląsti trintuvo peiliukus?

Atšipusį peilį galima nesunkiai pagaląsti paprasčiausiu buitiniu galąstuvu. Bet ką daryti, jei atšipo mėsmalės arba trintuvo peiliukai? Išeitis yra: jums prireiks tik kiaušinio lukšto (geriau kelių kiaušinių).

Pirmiausia lukštus reikia porą valandų palaikyti šaldiklyje, kad sukietėtų. Po to sudėkite juos į trintuvo indą ir įjunkite maksimalų galingumą. Procedūra gali užtrukti ne mažiau kaip 5 minutes, o gal net ilgiau, užtat peiliukai vėl taps aštrūs.

Liks tik išvalyti trintuvą ir toliau sėkmingai juo naudotis.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
1
F

Sekite mus „Google“ naujienose.

Esame Facebook: būk su mumis Facebook

Esame Youtube: būk su mumis Youtube

Esame Telegram: būk su mumis Telegram

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar Lietuva gerai susitvarko su piratinėmis filmų ir muzikos svetainėmis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar esate patenkintas savo gyvenimu?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +2 C

+1 +3 C

+1 +4 C

+1 +2 C

+1 +3 C

+3 +4 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-4 m/s