respublika.lt

Kaip išvirti skanią kavą

(0)
Publikuota: 2016 lapkričio 30 14:25:37, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Kaip išvirti skanią kavą. Dainiaus Labučio nuotr.

Sunku įsivaizduoti rytą be puodelio stiprios kvapnios kavos. Kad žvalumo teikiantis gėrimas būtų dar skanesnis, pasinaudokite mūsų patarimais.

 

Vanduo. Kavai virti netinka virintas vanduo.

Pupelės.
Skaniausia bus kava, išvirta iš ką tik sumaltų pupelių. Atidarytas maltos kavos pakelis išsivadės per savaitę. Priklausomai nuo šalies, kurioje ji pagaminta, kavos skonis ir aromatas būna skirtingi. Kuo stipriau paskrudintos pupelės, tuo kartesnis ir stipresnis bus gėrimas. Galima iš kelių rūšių kavos susidaryti savo mišinį. Svarbiausia, kad kava būtų aukštos kokybės. Jei nusipirkote daug kavos pupelių, padalinkite jas porcijomis; kiekvienoje turi būti tiek kavos, kiek išgersite per savaitę. Vieną porciją laikykite virtuvėje sandariame keraminiame arba nepermatomo stiklo inde. Likusias supilstykite į hermetiškus neskaidrius maišelius ir laikykite šaldiklyje. Naują kavos porciją išsiimkite iš anksto, kad prieš verdant sušiltų iki kambario temperatūros. Užšaldymas padeda išsaugoti pupelių skonį ir aromatą iki dviejų mėnesių. O šaldytuve pupelių geriau nelaikyti, jos gali sudrėkti ir prisigerti pašalinių kvapų.

Malimas.
Jei kavą verdate džiazvoje (rytietiškame kavinuke), tiks labai smulkiai malta kava (vos ne kaip miltai). Šiek tiek rupesnio malimo kava tinka gaminti espresui, o vidutinio smulkumo - virti kavavirėje. Jei tuo pačiu būdu virsite įvairaus malimo kavą, gėrimo skonis ir aromatas skirsis. Eksperimentuokite ir pasirinkite tą, kuris jums labiausiai tiks.

Džiazva.
Tai idealus indas kavai virti. Būna varinių, plieninių, keraminių, vieno ar kelių puodelių tūrio, su vienu ar dviem snapeliais džiazvų. Jos būna cilindro arba kūgio formos. Pastarąsias naudoti patogiau. Kai dugnas platus, gėrimas greičiau sušyla, o dėl siauro kaklelio kavos aromatas ilgiau išlieka. Džiazvą pagal tūrį rinkitės šiek tiek didesnę, negu jums reikia išvirti kavos, tada putos neišbėgs ant viryklės.

Prieskoniai. Druska padeda atsiskleisti gėrimo skoniui, sustiprina aromatą. Užtenka kelių labai stambių druskos kristalų. Prie kavos labai dera maltas imbieras. Jo berkite į šviežiai maltą kavą, prieš pildami į džiazvą vandenį. Be imbiero, į kavą galima dėti cinamono, anyžiaus, kardamono, pipirų. Įdomų skonį suteiks griežinėlis citrinos arba apelsino žievelė. Visi prieskoniai beriami į virimo indą prieš pilant vandenį, tik citrina arba apelsino žievelė dedama jau į puodelį.

Virimas. 100 ml vandens reikia maždaug 8 g kavos. Sumalkite kavos pupeles. Suberkite maltą kavą į džiazvą. Jeigu norite pagardinti druska arba prieskoniais, darykite tai dabar. Įpilkite šalto švaraus vandens iki susiaurėjimo. Pastatykite ant mažos ugnies. Neskubėkite - kuo lėčiau ir ramiau virsite, tuo puikesnė bus kava. Sulaukite akimirkos, kai kava ims kilti, nuimkite džiazvą nuo ugnies. Palaukite apie 30 sek. ir vėl pastatykite ant viryklės. Skystis turi pakilti tris kartus. Stebėkite, kad kava neužvirtų. Svarbu nuimti džiazvą tą akimirką, kai putos ima kilti. Jei verdama kava išbėgs, dings ir didelė dalis aromato. Todėl niekur iš virtuvės neišeikite ir neužsiimkite kitais darbais. Nukėlę kavą nuo viryklės leiskite minutę „pailsėti“. Jei norite, kad tirščiai nusėstų į dugną, pamaišykite.

Cukrus. Cukrus truputį mažina kavos stiprumą. Jo reikia dėti verdant, ir geriau, jei tai bus rudasis cukranendrių cukrus. Kiekį nusistatykite patys, pagal skonį.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar tikite, jog I.Šimonytė iki kandencijos galo paskirs naują švietimo, mokslo ir sporto ministrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +16 C

+13 +19 C

+9 +17 C

+16 +25 C

+23 +25 C

+20 +22 C

0-6 m/s

0-5 m/s

0-4 m/s