respublika.lt

Kuo naudingi grybai?

(0)
Publikuota: 2017 rugsėjo 23 09:00:41, Agnė VAITASIŪTĖ-KEIZIKIENĖ
×
nuotr. 2 nuotr.
Kuo naudingi grybai? Redakcijos archyvo nuotr.

Apie grybų teigiamas savybes pasakojo homeopatė ir mitybos mokslo specialistė Deimantė Rapalytė.

 

Grybai pagal savo maistinę vertę vis labiau užsitarnauja būti vadinami supermaistu. Supermaistui priskiriami tokie maisto produktai, kurie turi aukštą antioksidantų bei maistinės vertės lygį. Taigi kuo ypatingi šie rudens turtai?

Pirmiausia grybai turi itin aukštą antioksidantų skaičių. Antioksidantai padeda apsisaugoti nuo priešlaikinio senėjimo, mažina onkologinių ligų riziką bei gerina viso organizmo savijautą. Grybuose ypač gausu mineralo seleno, kuris apsaugo skydliaukę, stiprina imunitetą, gerina vaisingumą ir apskritai yra vadinamas jaunystės mineralu!.

Grybai idealus maistas tiems, kurie turi aukštą cholesterolio lygį. Tam tikri fermentai ir skaidulos, esančios grybuose, palaiko balansą tarp gerojo ir blogojo cholesterolio. Grybai yra  priskiriami prie dietinio maisto produktų, todėl puikiai tinka norintiems atsikratyti antsvorio. Juose mažai riebalų, kalorijų, tačiau daug baltymų.

Grybuose gausu B grupės vitaminų, beta gliukanų, vitamino A ir C, kurie stiprina imuninę sistemą ir apsaugo nuo kenksmingų laisvųjų radikalų susidarymo. Beta gliukanai stimuliuoja imuninės sistemos ląsteles, esančias kaulų čiulpuose. Taip pat grybuose randama natūralių antibiotikų, kurie gali paspartinti žaizdų gijimą ir sumažinti infekcijų riziką.

Šiuose gamtos turtuose taip pat gausu vario ir geležies, todėl tai idealus maistas sergantiems anemija. Kenčiantiems nuo osteoporozės ir norintiems sutvirtinti savo kaulus rekomenduojama valgyti kuo daugiau grybų, nes juose gausu lengvai pasisavinamo kalcio.

O kaip ruošti grybus, kad jie išlaikytų optimaliausią maistinę vertę? Žurnale „International Journal of food sciences and nutrition“ atliktas tyrimas parodė, kad didžiausią maistinę vertę išlaiko grilyje kepti grybai. Verdami ar kepami keptuvėje jie praranda dalį antioksidantų, vitaminų ir mineralų, todėl maistingoji vertė sumažėja.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar tikite, jog I.Šimonytė iki kandencijos galo paskirs naują švietimo, mokslo ir sporto ministrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+2 +11 C

+4 +13 C

+9 +14 C

+10 +18 C

+17 +21 C

+20 +22 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-6 m/s