Seime sudaryta laikinoji komisija, besiaiškinanti, kodėl kai kurie maisto produktai į Lietuvą patenka prastesnės kokybės ir kitokios sudėties nei į kitas Europos šalis, vakar vykusiu susitikimu su maisto produktų pardavėjų ir tiekėjų atstovais baigė tyrimą ir sės rašyti galutinių išvadų. Jas Seimui planuojama pateikti iki kovo 10 d.
Laikinosios tyrimų komisijos dėl maisto produktų kokybės pirmininkė Guoda Burokienė „Vakaro žinioms“ sakė, kad jau dabar aišku viena - mūsų verslininkai specialiai neužsakinėja skirtingos receptūros produktų.
„Tačiau gamintojai tuos pačius produktus gamina skirtingose ES šalyse ir taip, turėdami tą pačią receptūrą, bet naudodami skirtingas technologijas, pirkdami tą pačią žaliavą skirtingose šalyse, išgauna skirtingas prekes“, - paaiškino G.Burokienė. Vadinasi, jei pagal tą patį receptą, bet naudodami skirtingas technologijas, mėgintume iškepti tokias pat bandeles Ariogaloje ir Kuršėnuose, jų sudėtis bei skonis skirtųsi? „Dvi šeimininkės tokios pat sudėties ir skonio pyrago tikrai neiškeps, - teigė komisijos pirmininkė. - Pavyzdžiui, to paties gamintojo dviejuose fabrikuose yra gaminamas vaikų maistas: vienas Vengrijoje, kitas Belgijoje. Mūsų verslininkai perka tą produkciją iš sandėlio Vengrijoje ir paaiškėja, kad produktas, nors ir yra tas pats, jo kokybė ir sudėtis truputėlį skiriasi nuo to, kuris yra sandėlyje Belgijoje.“
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prieš kelerius metus paskelbė, kad kai kurie maisto produktai į Lietuvą patenka prastesnės kokybės ir sudėties nei į kitas Europos šalis. Tačiau valdžia sureagavo tik pernai. Tyrimą atlikusi Laikinoji tyrimų komisija dėl maisto produktų kokybės šiuo metu dar laukia paskutinių atsakymų iš gamintojų užsienyje, o tada sės rašyti išvadų. O gal žmonės jau ir dabar gali žinoti, ar jiems siūlomas maistas nėra antrarūšis?
„Tie produktai, kurių sudėtis skiriasi, nėra prastesnės kokybės, - užtikrino G.Burokienė. - Jie yra saugūs, o kokybę galima vertinti dvejopai. Kas yra geriau - majonezas su trimis kiaušiniais ar su septyniais? Pas mus atkeliaujantis majonezas yra su trimis kiaušiniais ir skoniu jis nesiskiria. Septyni galbūt geriau? Kita vertus, trys kiaušiniai - mažiau cholesterolio. Juokas juokais, bet Europoje, kur yra bendra rinka, kokybė yra dvejopa. Dėl to mes ir atlikome tyrimą, kad išsiaiškintume, kodėl į Lietuvą įvežamų maisto produktų sudėtis ir kokybė skiriasi. Įdomu tai, kad tie skirtumai yra visose ES šalyse, nors gamintojai gamina vienai rinkai.“
Pasak G.Burokienės, produktus prekybos centruose besirenkantiems žmonėms derėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį. „Čia ir yra didžiausia visų vartotojų problema: skubėdami apsipirkti jie susimeta prekes į krepšį nepaisydami, kokia yra perkamo produkto sudėtis, - teigė G.Burokienė. - Vartotojų švietimo labai trūksta. Jei produkto sudėtis pakeista, pavyzdžiui, vietoj cukraus naudotas saldiklis, vietoj palmių aliejaus - saulėgrąžų, turėtų skirtis ir pati pakuotė. Nes vartotojas produktą atpažįsta būtent iš pakuotės.“
O kaip neišsinarinus akių išskaityti produkto sudėtį, kuri ant produkto pakuotės dažniausiai būna užrašyta miniatiūrinėmis raidelėmis? G.Burokienė sutiko, kad šią informaciją nelengva išskaityti net ir turint akinius. Gal pagelbėtų tai, kad žmonės eidami apsipirkti į prekybos centrus neštųsi ne tik piniginę, bet ir didinamuosius stiklus?
Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“