Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Gyvulininkystės institutas (GI) drauge su Lietuvos žemės ūkio rūmais pradeda Europos inovacijų partnerystės projektą „Intensyvaus pieno ūkio sistemų, mažinančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, įgyvendinimas“. Bendrame projekte dalyvaus ir šeši šalies pieno ūkiai.
Anot LSMU GI vyresniojo mokslo darbuotojo dr. Virginijaus Uchockio, įgyvendinant šį projektą, bus įvertinti parinktų intensyvios pieno gamybos ūkių gamybinės ir ekonominės veiklos rezultatai, nustatyti klimato kaitos poveikio šaltiniai bei pasiūlytos priemonės, mažinančios šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekius, nemažinant pieno gamybos intensyvumo ir ekonominių ūkio rodiklių. Siekiant šių tikslų, pasirinktuose pieno ūkiuose bus analizuojamos pašarų gamybos technologijos, pašarų kokybė, vertinamas gyvulių šėrimo organizavimas bei kiti procesai, taip pat nustatomi pieno ūkiuose šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) šaltiniai ir ieškoma jų valdymo priemonių. Vykdant projektą, bus organizuotas įdiegtų biotechnologinių priemonių ekonominio efektyvumo vertinimas. Su projekto rezultatais žadama supažindinti ir pieno gamintojus.
Pasak Žemės ūkio rūmų atstovės Sonatos Kisielienės, pieno ūkių savininkai bus informuojami apie ŠESD šaltinius žemės ūkyje ir priemones, kurios sušvelnina dujų emisijos intensyvumą gaminant pašarus, šeriant gyvulius bei gerinant ūkininkavimo praktiką. Moksliniais tyrimais pagrindus pažangias pašarų gamybos ir jų naudojimo šėrimui technologijas, galima tikėtis ne tik didelio gyvūnų produktyvumo, bet ir sušvelninti ŠESD emisiją tiek iš gyvūnų, tiek iš gaminamų pašarų, mėšlo, nesumažinant produkcijos kiekio ir nepakenkiant jos kokybei. Tyrimų duomenys bus panaudoti rengiant rekomendacijas ir švietėjiškame darbe pašarų gamybos, gyvūnų mitybos, mėšlo tvarkymo ir kitais aplinkosaugos klausimais.
Dviejuose ūkiuose, pasak dr. V. Uchockio, bus taikomos biotechnologinės priemonės, mažinančios išskiriamas dujas pašarų gamybos metu. Taip pat bus vertinamas pašarų panaudojimo efektyvumas ir poveikis produkcijos kiekiui bei kokybei.