respublika.lt

Žymaus Vokietijos fotomenininko parodoje - Šaltojo karo atspindžiai

(0)
Publikuota: 2014 kovo 06 14:24:02, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Gėtės institutas Lietuvoje ir Kauno fotografijos galerija kovo 14-ąją pristatys vieno reikšmingiausių XX a. antrosios pusės Vokietijos fotografų ir fotografijos mokytojo Arno Fišerio (Fischer) (1927-2011) kūrybos apžvalgą.

A. Fišeris laikomas vienu reikšmingiausių XX a. antrosios pusės fotografų. Jo nuotraukos ir pedagoginė veikla Leipcige, Berlyne ir Dortmunde turėjo lemiamos įtakos trims fotografų kartoms - ir ne tik Vokietijos rytuose.

Parodos "Arno Fisher. Fotografija" atidaryme dalyvaus ir jo kūrybos retrospektyvą pristatys jos kuratorius, menotyrininkas Matijas Fliugė (Matthias Flugge).

A. Fišeris 1948 metais pradėjo studijuoti skulptūrą Berlyne, po kelerių metų pradėjo fotografuoti. Pirmasis autoriaus fotografijų ciklas "Situacija Berlyne" buvo kuriamas 1954-1960 metais, iškilus Berlyno sienai Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) kultūros institucijų biurokratai uždraudė leisti šį fotografijų albumą. Šis ciklas, vaizduojantis Antrojo pasaulinio karo žaizdų ir Šaltojo karo metų įtampos ir isterijos paženklintą miestą, bus pristatomas ir parodoje Lietuvoje.

Parodos lankytojai taip pat išvys gausios A. Fišerio portretinės kūrybos pavyzdžius. Menininkas dažnai fotografavo užsienio žvaigždes - aktorius, šokėjus, menininkas, režisierius. Taip pat kruopščiai ir atidžiai jis fotografuodavo ir nepažįstamus žmones, kuriuos laikė ne mažiau įdomiais ir vertais fotografuoti.

Kaip fotografas A. Fišeris daug keliavo - ir po VDR, ir po užsienį. Dar vienas parodos skirsnis demonstruoja fotografijas iš VDR, kitų Rytų bloko šalių, Indijos ar Afrikos. Fotomenininkas koncentruodavosi ties už elementarių vaizdų slypinčiomis istorijomis. "Jei autobusų stotelėje fotografuoju autobuso laukiantį vyrą, nuotraukoje turi matytis šis tas daugiau nei vien žmogus, laukiantis autobuso", - yra rašęs menininkas.

A. Fišeris vėliau du kart lankėsi Niujorke, 150 ten darytų nuotraukų buvo išspausdintos 1988 m. knygoje "Niujorko vaizdai", šie darbai taip pat atkeliaus į Kauną. Paskutinis parodos skirsnis apima fotomenininko "Polaroid" nuotraukas-natiurmortus, tris dešimtmečius kurtus jo sode netoli Berlyno.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar tikite, jog I.Šimonytė iki kandencijos galo paskirs naują švietimo, mokslo ir sporto ministrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +7 C

+3 +10 C

+6 +11 C

+10 +14 C

+13 +17 C

+18 +19 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-4 m/s

     
X