respublika.lt

Vilniaus mažasis teatras pradeda 26-ąjį sezoną

(0)
Publikuota: 2015 rugsėjo 05 08:34:04, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Gabrielė Tuminaitė. Stasio Žumbio nuotr.

Rugsėjo 10-ąją Vilniaus mažasis teatras (VMT) pradeda 26-ąjį sezoną vienu geriausių savo spektaklių - "Dėdės ir dėdienės" (rež. Gabrielė Tuminaitė), kuriame už Severijos vaidmenį aktorė Agnė Šataitė pelnė "Auksinį scenos kryžių".

 

Rugsėjo 18-19 dienomis numatytas naujausias Rimo Tumino spektaklis "Minetis", kurio premjera įvyko kovo mėnesį Mažojo teatro 25- mečio proga.

"Norėčiau, kad 26-asis Vilniaus mažojo teatro sezono repertuaras būtų vaiskus", - sakė teatro meno vadovas R. Tuminas.

Labiausiai laukiama, intriguojanti ir įdomiausia VMT sezono naujiena - G. Tuminaitės darbas "Bedalis ir labdarys", kurio premjera numatyta spalio pabaigoje. "Bedalis ir labdarys" - menininkės, rašytojos, eseistės, kultūros komentatorės Paulinos Pukytės kūrinys, kurį Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas išrinko į 2013 metų kūrybiškiausių lietuvių autorių knygų dvyliktuką.

Pasak P. Pukytės, ši jos dialogų ir monologų knyga nebuvo rašyta specialiai teatrui (išskyrus skyrių-pjesę "Burokėlis ir dėmė"). Tai - literatūros kūrinys, todėl jai labai įdomu, kaip režisierė vieną meno formą pavers kita, t. y. literatūrą - teatru.

"Džiaugiuosi, kad mano personažai įgaus kūną ir kraują, nes aš jiems daviau tik kalbėjimą. Kita vertus, žinau, kad, pakliuvę į teatro "nagus", jie gali smarkiai mutuoti. Tas (ne)žinojimas ir baugina, ir vilioja. Nuo vaikystės domiuosi teatru, bet ligi šiol nebuvo tekę dalyvauti spektaklio gimime", - sakė P. Pukytė.

Mažojo teatro repertuare šį sezoną - daugiau kaip 20 spektaklių. Kai kurie jų ypač aktualūs, jaudinantys, atspindintys politinę situaciją, socialinius santykius. Mariaus Ivaškevičiaus "Madagaskarą" (rež. R. Tuminas) stengiasi pamatyti daugybė Lietuvos vyresniųjų klasių moksleivių, pedagogų, mat ši pjesė įtraukta į vidurinių mokyklų programą.

Spalio 11 d. "Madagaskaras" bus rodomas 300-ąjį kartą. O šio jubiliejaus išvakarėse - spalio 10 d. - bus paskutinė galimybė pamatyti "Maskaradą" su vyresniosios kartos aktoriais. Šis vakaras bus jaudinantis tiek žiūrovams, tiek aktoriams Adrijai Čepaitei, Gediminui Girdvainiui, Larisai Kalpokaitei, Ingai Burneikaitei, Sigitui Račkiui ir kitiems, kurie spektaklyje vaidino 18 metų. R. Tuminas brandina planus atnaujinti spektaklį 2016 m. pavasarį.

Balandį Mažajame teatre numatyta R. Tumino mokinio -režisieriaus Artūro Areimos premjera "Marija Stiuart" pagal Frydrichą Šilerį (Friedrich Schiller).

2016 m. gegužę Mažąjį teatrą sudrebins Tarptautinis teatro debiutų festivalis "Tylos!", kuris pristatys jaunuosius kūrėjus, supažindins su jų darbais.

"Visą sezoną Vilniaus mažasis teatras priims ekskursijas (...), rengs edukacines programas, susitikimus su išskirtinėmis asmenybėmis - režisieriais, aktoriais, muzikantais, rašytojais, istorikais. Smagu, kad turime galimybę geriausius savo spektaklius parodyti svetur - jau spalio mėnesį suplanuotos mūsų gastrolės į Gruziją ir Sankt Peterburgą", - sakė l.e. teatro vadovės pareigas Daiva Baltūsytė-Len.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Už ką balsuosite antrajame prezidento rinkimų etape?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar mokate rusų kalbą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+11 +20 C

+12 +19 C

+14 +20 C

+15 +25 C

+17 +25 C

+19 +23 C

0-7 m/s

0-7 m/s

0-7 m/s