respublika.lt

R.Šepetys romanas apie Sibiro tremtį nutiesė jaunimui tiltą per Atlantą

(0)
Publikuota: 2018 spalio 12 11:52:43, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Rūta Šepetys. Redakcijos archyvo nuotr.

Lietuvių kilmės amerikietės rašytojos Rūtos Šepetys romanas „Tarp pilkų debesų“ prieš kelerius metus tapo savitu kultūriniu tiltu, sujungusiu dvi mokyklas abipus Atlanto. Tęsiant bendradarbiavimą, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijoje bei universitete šią savaitę apsilankė bičiuliai iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) - Nešvilio mieste įsikūrusios B. Montgomerio akademijos (Montgomery Bell Academy, (MBA)) direktorius Bradfordas Gioias su žmona Minna Gioia.

 

Anot LSMU atstovų, šio universiteto gimnazija su JAV Vidurio Tenesio valstijoje veikiančia B. Montgomerio akademija bendradarbiauja jau 4 metus. Tad garbių svečių vizitas gimnazijoje buvo itin šiltas: daug juokauta ir dėkota, dalytasi abipusių viešnagių įspūdžiais. Po susitikimo su gimnazistais svečius iš Amerikos priėmė LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas.

LSMU gimnazijos direktoriaus Arūno Bučnio teigimu, pažintis su MBA prasidėjo būtent nuo lietuvių kilmės JAV rašytojos R. Šepetys knygos „Tarp pilkų debesų“: Romanas JAV tapo bestseleriu, o MBA kasmet kurią nors vieną knygą skelbia mokyklos metų knyga. Metų knygą skaito ir per pamokas aptaria visi mokiniai.

B. Montgomerio akademijos (MBA) prestižinė Vidurio Tenesio berniukų mokykla, kurios istorija siekia 1780-uosius, puoselėjanti vertybes, nusakytas jos šūkyje ugdyti plataus akiračio, išprususius, sportiškus džentelmenus. Kai R. Šepetys romanas tapo mokyklos metų knyga, aktyvūs mokytojai pradėjo ieškoti galimybių atvykti į Lietuvą, mat MBA garsėja įvairiomis užsienio mainų programomis. Tad kai 2014 m. į gimtinę atvykusi R.Šepetys pasidomėjo, gal kuri mokykla Lietuvoje norėtų bendradarbiauti su MBA, jos viešnagę Lietuvoje organizavęs bendrovės „Baltic Holidays“ direktorius Linas Žabaliūnas rekomendavo LSMU gimnaziją. Taip užsimezgė išskirtinai šilta dviejų ugdymo įstaigų draugystė.

Buvo sukurtas projektas „MBA - LSMUG - viena šeima“, gimnazija iš MBA sulaukė grupės moksleivių, kuriems surengtos turiningos išvykos bei susitikimai, primenantys skaudžiausius Lietuvos istorijos puslapius. Vėliau LSMUG gimnazistai vyko į Nešvilį ir gyveno juos priėmusių gimnazistų šeimose, LSMUG mokytojai lankėsi MBA, stebėjo mokyklos ugdymo procesą. Minimą projektą palankiai vertina Seimas, jam išskirtinį dėmesį parodė JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall ir knygos „Tarp pilkų debesų“ autorė R. Šepetys, - pažymima LSMU pranešime.

Gimnazijos vadovas A. Bučnys džiaugiasi unikalia bendradarbiavimo forma: jaunieji amerikiečiai, lankydamiesi Lietuvos muziejuose, dalyvaudami susitikimuose su Lapteviečių brolija arba „Misija Sibiras“ dalyviais, atranda iki tol nežinotus Antrojo pasaulinio karo, Europos ir Lietuvos istorijos fragmentus, projekto dalyviai - ir moksleiviai, ir mokytojai - per tą laiką susidraugavo.

„Ketverių metų draugystė, besitęsianti tarp abiejų mokyklų, pasikartoti istoriją verčia ir mūsų mokinius. Stebėdamas, kaip susikaupę jaunuoliai klausosi autentiškų pasakojimų apie jaunajai kartai nesuvokiamas kančias tremtyje, supranti, kad vyksta nepakartojamas, nesuvaidintas jaunosios kartos ugdymas „gyvosios istorijos“ pavyzdžiu“, - pabrėžė LSMU gimnazijos direktorius.

Kreipdamasis į Kauno moksleivius, MBA direktorius Bradfordas Gioia'as pasakojo, kad atvykti į Lietuvą jį paskatino ir pati R.Šepetys, o Vilniuje jis pirmiausia apsilankęs Rotušės aikštėje, kurioje įamžinta JAV Prezidento George'o W. Busho viešnagė Lietuvoje ir garsioji jo frazė, kad kiekvienas Lietuvos priešas nuo šiol bus laikomas ir JAV priešu.

B. Gioia'ai su žmona LSMU vadovai pristatė universiteto ir jo padalinių veiklą, ateities planus ir projektai, pasidalyta įžvalgomis apie studijų Lietuvoje bei JAV savitumus.

MBA vadovą sudomino žinia, kad LSMU yra studentų ir iš JAV. Jis taip pat domėjosi šio universiteto bendradarbiavimu su JAV medicinos ir mokslo institucijomis. LSMU rektorius prof. R. Žaliūnas papasakojo svečiams apie tai, kad šalia tradicinės savo misijos, universitetas brėžia ir ambicingus kompleksinio jaunosios kartos ugdymo planus, prisidedant prie sveikesnės visuomenės ugdymo, - sėkmingai veikia LSMU gimnazija, planuojama steigti vaikų darželį, pradinę mokyklą.

„Tai - vienas svarbiausių universiteto socialinių projektų. 3-5 metų vaikai - patys imliausi. Į jaunosios kartos ugdymą ketiname įtraukti ir tėvus, ir universiteto medikus bei mokslininkus. Gydytojo darbe svarbi ir etika, ir filosofija, tad į universiteto padalinių veiklą sklandžiai įsilies ir Emanuelio Levino kultūros bei filosofijos centras“, - sako rektorius prof. R. Žaliūnas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar žiūrite Euroviziją?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +8 C

+3 +8 C

+6 +9 C

+10 +15 C

+11 +17 C

+10 +15 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-7 m/s