respublika.lt

Nekultūringa politika

(0)
Publikuota: 2018 rugsėjo 18 08:11:11, Justina GAFUROVA
×
nuotr. 9 nuotr.
Balerina Urtė Bareišytė sakė, kad mažos algos suvaržo kūrybą. Stasio Žumbio nuotr.

Vargingi atlyginimai vakar kultūros darbuotojus išvarė į mitingą prie Vyriausybės. Kultūrininkai sako nebegalintys išgyventi iš algos, kuri beveik prilygsta minimumui, todėl adekvataus uždarbio reikalavo iš kultūros ministrės. Tačiau ministerija planuoja įpareigoti tuo pasirūpinti savivaldybes.

 

Per 500 kultūros darbuotojų vakar į Vinco Kudirkos aikštę susirinko, norėdami parodyti valdžiai, kad ir jie nusipelno atlygio už darbą. Savo dabartinius atlyginimus mitinguotojai vadino pašalpa ir piktinosi ministerijos abejingumu.

„Vakaro žinių“ kalbinta Molėtų kultūros centro direktorė Inga Narušienė į mitingą atvyko su būriu kolegų. 500 eurų „ant popieriaus“ - tokį atlyginimą regione gauna kultūros darbuotojai. „Tokios algos neskatina žmonių, pabaigusių mokslus, atvykti dirbti į regionus. Dabar dirbantys žmonės turi draskytis per kelis darbus, kad galėtų išgyventi ir išlaikyti savo šeimas. Kokią naudą kultūrininkai gali duoti žmonėms, jeigu patys yra alkani kultūros. Jos mes sau leisti negalime“, - sakė I.Narušienė.

Kaip ir daugelio mitinguotojų, taip ir iš Molėtų atvykusių kultūrininkų plakatus puošė išpiešti kaulai, kurie simbolizavo alkaną kultūrą. I.Narušienė sakė mananti, kad ilgiau kęsti kultūrininkai nebegali, o dirbti „iš idėjos“ greitai nebeliks kam. „Mes jau vaikštome peilio ašmenimis. Neseniai įvykusi Dainų šventė buvo vienas iš to pavyzdžių. Ji buvo surengta iš žmonių, kurie tiki ką daro, altruizmo ir pasiaukojimo. Jie tiki ne valstybės politika, o vieni kitais. Turbūt reta savivaldybė sugebėjo čia dalyvavusiems kultūrininkams išmokėti priedus ar paskatinimus. Nors jie būrė kolektyvus, ketverius metus ruošė programas, repetavo ir nuoširdžiai dirbo. Bet viskam yra ribos“, - sakė Molėtų kultūros centro direktorė.

Kita mitingo dalyvė - Operos ir baleto teatro baleto artistė Urtė Bareišytė - pirmoje mitinguotojų eilėje stovėjo surištomis rankomis ir kojomis. Ji sako, kad taip ji nori pavaizduoti savo savijautą: „Mano darbo įrankis yra kūnas, tačiau su tokiu atlyginimu aš negaliu jo paruošti darbui. Jeigu negaliu pajudėti, negaliu žmonėms skleisti kultūros. Politikai turbūt galvoja, kad mes gyvi altruizmu ir surasime būdų, kaip išgyventi. Bet kai ateina laikas mokėti mokesčius, altruizmas greitai išgaruoja. Dvejus metus laukėme, tikėdami pažadais, bet niekas nesikeičia. Kol kas žadėtas algų pakėlimas, siekiantis 21 eurą „ant popieriaus“, yra tik lašas.“

Vidurdienį minioje pasirodė ir laukiama kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Susirinkusiems netarusi nė žodžio nusivedė mitingo organizatorius į derybas ir greitai išskubėjo į Vyriausybę. Minia ministrę palydėjo baubimu ir skandavimu „Gėda“. Vykstant deryboms, mitinguotojai traukė visų išmoktą dainą apie alkaną kultūrą, skambėjo gedulingos melodijos.

Po kiek daugiau nei pusvalandį trukusių derybų pasirodžiusi ministrė kreipėsi į žmones. Pasiskolinusi megafoną kalbėjo taip tyliai, kad mitinguotojų jos žodžiai taip ir nepasiekė. Dalis kultūrininkų išsiskirstė taip ir nesupratę, ar jų tikslas pasiektas. Mitinguotojai reikalavo jų algas kitąmet padidinti bent 150 eurų, kad šie prilygtų pedagogų atlyginimų vidurkiams. Paaiškėja, kad derybų metu ši suma sumažėjo perpus.

„Derybos vyko sunkiai, buvo manipuliuojama skaičiais, kalbama apie tai, kas jau yra duota. Vienintelis mūsų tikslas buvo 150 eurų, nes ši suma priartintų mūsų atlyginimus prie švietimo darbuotojų algų vidurkių. Kol kas sutarta parengti 3 metų planą, o pagrindine injekcija taptų 75 eurų pakėlimas jau 2019 metais. Norėtume, kad tai būtų pinigai „į rankas“. Lapkričio 1 d. gausime naujus paskaičiavimus, vėl susitiksime, jeigu planuojami pinigai mūsų netenkins, vėl išeisime mitinguoti“, - „Vakaro žinioms“ po derybų sakė Lietuvos paslaugų srities darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas. Pasak jo, kultūrininkai iki šiol jaučia, kad jie ministerijai nerūpi. „Šio susitikimo laukėme 2 metus. Iki šiol lengviau buvo susitikti net su premjeru ar Seimo kultūros komiteto pirmininku, nei su ministre. Per derybas pasakiau, kad kartais nesulaukiame net atsakymų į ministrei siunčiamus raštus. Nejau reikia įspirti „į užpakalį“, kad valdžia atkreiptų dėmesį į tai, jog kultūros darbuotojai skriaudžiami?“ - svarstė pirmininkas.

Tiesa, atskirai žiniasklaidai komentarus pateikusi ministrė neigė šiuos kaltinimus ir tikino su kultūros atstovais susitinkanti nuolat. O paklausta apie algų kėlimą, ėmė aiškinti, esą konkrečių skaičių dar nėra, o 75 eurai tėra „siekiamybė“. Kad tai taptų realybe, regis, reikės pasirūpinti savivaldybėms. „Ieškosime būdų, kaip labiau įtraukti savivaldybes į kultūros darbuotojų atlyginimų didinimo procesą. Visa Lietuva turi būti suinteresuota didinti kultūros darbuotojams atlyginimus, ne tik Vyriausybė. Taip pat nepamirškime ir jau numatytų 21 euro kiekvienam kultūros darbuotojui. Iki biudžeto patvirtinimo ieškosime, ar yra dar neišnaudotų resursų, iš kurių būtų galima pakelti šią sumą. Bet didžiausias siekis - įtraukti savivaldą“, - sakė L.Ruokytė-Jonsson.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek valandų per savaitę dirbate?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+3 +12 C

+6 +15 C

+6 +13 C

+12 +19 C

+16 +20 C

+15 +17 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s