respublika.lt

Ilgiausias takas pelkėje

(0)
Publikuota: 2019 gegužės 06 15:12:00, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Naujosios Mūšos tyrelio pažintinio tako atkarpos tiesimas užtruko visą žiemą. Žagarės regioninio parko direkcijos nuotr.

Prieš savaitę atidaryta Mūšos tyrelio pažintinio tako (Joniškio r.) antroji atkarpa. 2015 m. kovą atidarytas 3,6 kilometro pažintinis takas buvo pripažintas ilgiausiu lentiniu taku pelkėje. Šią žiemą taką pelkėje pailginus iki daugiau nei 6 kilometrų, konkurentų jam teks laukti ilgokai. Pažintinis takas įtrauktas į Žagarės regioninį parką, nors tiesioginės jungties su likusia parko teritorija neturi.

 

Nutiesus naująją tako atkarpą, pelkę bus galima apeiti ratu. Anksčiau nesušlapus kojų per pelkę buvo galima pasiekti ežerą, kiek paėjus gilyn ir apsukus ratuką, tuo pačiu taku tekdavo grįžti atgal, į jo pradžią. „Lankytojams gal būdavo nuobodoka. Dabar tuo pačiu taku liks paėjėti tik nedidelę atkarpą, užtrunkant maždaug dešimt minučių. Visa kita - nauja. Išbandėme patys. Apeiti visą lentų kelią normaliu žingsniu, bet be didesnių sustojimų, užtruks apie 2,5 -3 valandas“, - sakė Žagarės regioninio parko direkcijos vyresnioji specialistė Modesta Bielskienė.

Pagrindinis dalykas, traukiantis lankytojus aplankyti šią unikalią vietą, - kraštovaizdis. Čia gali pamatyti visus pelkės tipus - aukštapelkę, žemapelkę, tarpinio tipo pelkę, šlapią mišką, durpyną. Įžengi į pelkę ir pasineri į gamtos magiją. Lieki tik tu ir gamta. Ir tik ankstyvą pavasarį, rudenėjant vėjas retkarčiais gali atnešti iš arčiausiai pelkės esančių laukų traktoriaus ar kombaino garsus.

Iš taku pasiekiamų objektų galima išskirti Miknaičių ežerą, vienintelį natūralų ežerą Joniškio rajone. Takas atveda prie gamtos paveldo objekto statusą turinčio Tyrelio akmens su mitologiniais ženklais. Manoma, čia buvus pagonių šventvietę. Išskirtinė vieta - buvusi partizanų stovyklavietė, kurioje išlikusios šešios žeminių vietos ir šulinys. Čia įrengta suoliukų, ant kurių nedidelė keliaujančių grupė gali prisėsti ir pailsėti. Vienas iš įdomesnių objektų - koplytėlė pušyje. Pasakojama, kad koplytėlė buvo pastatyta vilkų sudraskytos jaunos uogautojos atminimui. Mergaitė neva uogavo, pasiklydo, neberado kelio atgal, o po kiek laiko žmonės aptiko tik vilkų apgraužtus jos kaulelius. Kas ir kada koplytėlę įkėlė, nežinoma. Tai turėjo įvykti seniai, nes 1957-1960 m. klebonaudamas Juodeikiuose Tėvas Stanislovas su pagalbininkais koplytėlę jau pasistengė suremontuoti. Pastaroji, rengiant naująją pažintinio tako atkarpą, nuimta ir perkelta į regioninio parko lankytojų centro muziejų, o jos vietoje įrengta nauja. Koplytėlė bei visas naujasis takas vakar pašventintas.

Žagarės regioninio parko direkcijos duomenimis, per pirmuosius trejus metus pažintiniu lentų taku per Mūšos tyrelio pelkę pražingsniavo per 50 tūkst. lankytojų iš visos Lietuvos. Lankytojus vilioja aplinka bei augmenija. Pelkėje galima pamatyti nemaža retų augalų, paukščių, žvėrių.

Norint pereiti pelkę lentų taku, nereikia užsukti į Žagarės regioninio parko direkciją išsiimti leidimo, yra tik vienintelis reikalavimas - laikytis tvarkos ir rimties. Nereikia už lankymąsi mokėti pinigų. Prie tako lankytojus gali pasitikti gamtos mylėtojai savanoriai, Žagarės gimnazistai ir pasiūlyti už 1 eurą įsigyti lankytojo bilietą. Surinktų pinigų gali prireikti tako atnaujinimui ir priežiūrai. Joniškio r. savivaldybės taryba taką yra paskelbusi nerūkymo zona. Baiminamasi, kad įvykus nelaimei gelbėtojai negalės automobiliais privažiuoti. Per visą daugiau nei 6 kilometrų taką nerasite nė vienos šiukšlių dėžės. Ir tai padaryta sąmoningai, tikintis tokio paties sąmoningumo iš lankytojų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar tikite, jog I.Šimonytė iki kandencijos galo paskirs naują švietimo, mokslo ir sporto ministrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +7 C

+3 +10 C

+6 +11 C

+10 +14 C

+13 +17 C

+18 +19 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-4 m/s

     
X