respublika.lt

Biblioteką savo širdyje galime turėti kiekvienas

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 27 09:32:06, Sidas AKSOMAITIS, „Respublikos“ žurnalistas
×

Jei susipažinti su bibliotekų siūlomu leidinių asortimentu panoręs žmogus anksčiau to padaryti neapsilankęs bibliotekoje negalėdavo, dabar apsilankyti bibliotekoje jis gali neišeidamas iš namų - bibliotekos virtualėja ir tampa prieinamos kiekvienam, turinčiam namuose kompiuterį.

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka Nacionalinę bibliotekų savaitę taip pat pasitiko atvira įvairiausių poreikių skaitytojams. Šios bibliotekos Metodikos, informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji metodininkė Nijolė Kančauskienė sako, jog gerai, kad biblioteka neatsilieka nuo technologijų - taip ji gali būti arčiau kiekvieno žmogaus, arčiau kiekvieno skaitytojo širdies.

- Ar didele šventine puokšte renginių šią savaitę gali gėrėtis jūsų bibliotekos lankytojai? - „Respublika“ pasiteiravo Nijolės KANČAUSKIENĖS.

- Nacionalinė bibliotekų savaitė mūsų bibliotekoje trečiadienį prasidėjo poezijos skaitymais, jie pirmąkart vyko bibliotekos kieme. Kelmės Kražantės progimnazijos moksleiviai skaitė ištraukas iš Kristijono Donelaičio „Metų“, visi kartu skaitėme Justino Marcinkevičiaus poemos „Donelaitis“ epizodus. Renginį nufilmavome, o vaizdo medžiagą įkėlėme į bibliotekos profilį socialiniame tinkle. Trečiadienį taip pat pristatėme buvusio ilgamečio vietos policijos pareigūno Benedikto Morkaičio kraštotyrinę knygą „Kelmės krašto policija“, ketvirtadienį - Dalios Milukaitės-Buragienės poezijos rinkinį „Vieną vakarą dviese“. Ateinantį antradienį skaitytojus kviečiame į kelmiškės poetės Jadvygos Šimkienės dviejų knygų pristatymą: „Pėdsakai“ bei „Žemės ir žmogaus švytėjimas“. Trečiadienį bibliotekoje vyko ir kūrybinės dirbtuvės vaikams - jie mokėsi lankstyti origamius. Bibliotekos filialuose vyksta diskusijų popietės. Štai ketvirtadienį Pagryžuvio filiale buvo surengta diskusija apie bibliotekos įvaizdį vietos bendruomenėje, kokią biblioteką norėtų matyti bendruomenės nariai.

- Su kokiomis didžiausiomis problemomis šiandien susiduria rajonų bibliotekos?

- Stingame lėšų, ypač - periodinių leidinių prenumeratai. Jų išgalime užsakyti labai mažai, nors žmonės periodiką labai mėgsta skaityti. Tai, kad pasiūla nepatenkina paklausos, yra labai didelis minusas. Viešosios bibliotekos pačios privalo rūpintis joms priklausančių pastatų išlaikymu, mokėti už komunalines paslaugas, o tai irgi labai daug kainuoja. Kuriasi universalūs daugiafunkciai centrai, bet bendros jų vizijos kol kas nėra. Neaišku, kokį statusą turės į tokį centrą integruota biblioteka, kam ji priklausys, iš kokių lėšų pirks naujas knygas.

- Kaip pavyksta pritraukti į bibliotekas įvairaus amžiaus lankytojus?

- Bendradarbiaujame su įvairiomis organizacijomis: ir nevyriausybinėmis, ir mokymo įstaigomis. Mūsų biblioteka palaiko glaudžius santykius su moksleiviais, jie kiekvieną savaitę renkasi bibliotekoje, organizuoja įvairius renginius. Labai glaudžiai bendradarbiaujame ir su senjorų klubu „Artimi“. Bendrų sąlyčio taškų ieškome su kiekvienu žmogumi, sklaidą apie renginius ir kitą bibliotekos veiklą vykdome ir platindami skrajutes, ir skelbdami informaciją mūsų bibliotekos interneto svetainėje, ir socialinio tinklo profilyje. Biblioteka virtualėja, vykdo jau ne tik šviečiamąją ir kultūrinę, bet ir socialinę funkcijas. Daug žmonių čia ateina padirbėti kompiuteriais, susimokėti mokesčius internetu, išsispausdinti dokumentus, reikalingus pašalpoms gauti. Manau, tai yra gerai, nes esame arčiau žmogaus ir individualių jo poreikių.

Bibliotekose gausu edukacinių renginių, susitikimų su rašytojais, kūrybinių dirbtuvių. Mūsų darbuotojos edukacines pamokėles apie rašytojus veda ne tik bibliotekoje, bet ir už jos ribų - mokymo įstaigose. Pernai buvo didžiulis iššūkis - suorganizavome amerikiečio muzikanto Kelio Parkhersto (Kelly Parkhurst) koncertą. Profesionalus muzikantas beveik tris valandas gitara grojo įvairius kūrinius pilnutėlėje mūsų bibliotekos skaitykloje. Biblioteka neatsisako ir tradicinių renginių: kas dveji metai įteikiama Žemaitės literatūrinė premija, kas dveji metai vyksta ir Žemaitės skaitymai, kasmet - poezijos šventės.

- Ko palinkėtumėte „Respublikos“ skaitytojams?

- Kartais žmonės sakosi neturintys laiko skaityti. Linkiu susidėlioti savo dienotvarkę taip, kad joje visuomet liktų laiko spausdintam žodžiui ar skaitymui virtualioje erdvėje. Žmonių prioritetai yra skirtingi, tačiau aš esu iš tų, kurie neįsivaizduoja dienos be knygos. Knyga su manimi būna net tada, kai laukiu eilės pas gydytoją poliklinikoje - skaitant ir laikas labai greitai prabėga, ir laukimas neprailgsta. Visiems „Respublikos“ skaitytojams linkiu neprarasti malonumo skaityti, lankytis bibliotekose ir realiu, ir virtualiuoju būdais.

 

 

 

 

 

 

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar perkate maisto produktus tiesiai iš ūkininkų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +8 C

+3 +8 C

+6 +9 C

+10 +15 C

+11 +17 C

+10 +15 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-7 m/s