respublika.lt

Bernardinų sodas pasipuoš skulptoriaus S.Žirgulio kūriniais

(0)
Publikuota: 2014 rugsėjo 02 15:17:42, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Skulptoriaus Stasio Žirgulio 70-mečio proga sostinėje rengiami du kūrybinės retrospektyvos renginiai. Ketvirtadienį atidaroma menininko paroda Dailininkų sąjungos galerijoje, o šeštadienį lauko skulptūrų ekspozicija atidaroma Bernardinų sode.

Iki žiemos sezono eksponuojama lauko ekspozicija - tai masyvūs, maksimaliai apibendrinti kūriniai iš dolomito, marmuro ar granito. Kaip teigia pats autorius, čia buvo svarbu atsiriboti nuo jam įprastų skulptūrinių strategijų ir susitelkti ties akmens metafizika, atverti pačią akmens sielą.

Tuo tarpu paroda Dailininkų sąjungos galerijoje išskleis S. Žirgulio mažosios plastikos darbų panoramą: tai keliasdešimt figūratyvinių ir abstrakčių skulptūrų iš medžio, akmens ir metalo. Tarp jų - ir pirmieji studijų laikų eksperimentai, ir žymiausi autoriaus kūriniai - "Naktigonė", "Konsiliumas", "Rytas", "Vakaras", "Migla", "Orfėjas".

Skulptorius gimė 1944-aisiais Radviliškyje. Baigęs Valstybinį dailės institutą (dabar - Vilniaus dailės akademija), įgijo skulptoriaus specialybę. Parodose dalyvauja nuo 1975-ųjų. Kuria mažosios plastikos ir monumentaliosios skulptūros srityje. Nuo 1988 m. - VDA Kauno fakulteto piešimo, skulptūros ir kompozicijos dėstytojas, profesorius.

Pradėjęs kurti XX a. aštuntajame dešimtmetyje, S. Žirgulis kaip menininkas išaugo iš lietuviškosios skulptūros tradicijos, tačiau savo kūryboje sugebėjo panaudoti visą moderniojo meno patirtį. Gilus, sudėtingas požiūris į žmogaus egzistenciją, humanizmo idėjų deklaravimas, amžinas žmogaus ir gamtos dialogas - tai svarbiausios paradigmos, persmelkiančios S. Žirgulio kelių dešimtmečių kūrybą.

S. Žirgulio kultūrinė ir visuomeninė veikla gausiai įvertinta ordinais, apdovanojimais bei diplomais. Svarbiausi jų: Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino medalis už nuopelnus Lietuvai (1999 m.), Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžius už nuopelnus Lietuvai (2004 m.), 2-ojo laipsnio Santakos garbės ženklas už nuopelnus Kauno miestui ir kultūrai (2011 m.), Radviliškio krašto Garbės piliečio vardas už svarų indėlį Radviliškio krašto kultūrai (2012 m.) ir kiti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar perkate maisto produktus tiesiai iš ūkininkų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +8 C

+3 +8 C

+6 +9 C

+10 +15 C

+11 +17 C

+10 +15 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-7 m/s