respublika.lt

Bendruomeniškas jausmas kaimynams nesvetimas

(0)
Publikuota: 2014 gegužės 30 14:21:39, Eglė PIEKIENĖ, zinios@vakarozinios.lt
×

Vakar kauniečiai jau septintus metus iš eilės šventė kaimynų dieną. Taip Kauno gyventojai bando parodyti, jog bendruomeniškumo jausmas šiais laikais žmonėms taip pat nėra svetimas.

Kaimynų dieną kauniečiai kasmet švenčia paskutinįjį gegužės ketvirtadienį. Miestelėnai renkasi į savo kiemus, gatves ar sodus, susipažįsta ir bendrauja su savo kaimynais, aptaria džiaugsmus ir vargus, vaišinasi suruoštais skirtingais patiekalais.

Tokios Kaimynų dienos nesvetimos ir visame pasaulyje. Pirmą kartą oficialiai tokia diena prieš ketvirtį amžiaus paminėta Prancūzijoje ir vėliau išplito visoje Europoje. Kaimynų dieną gerokai anksčiau nei ji buvo oficialiai patvirtinta Kauno valdžios šiame mieste pradėta švęsti kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus iniciatyva. Dabar Kaimynų diena švenčiama įvairiose skirtingose miesto vietose.

Kauno Aleksoto bendruomenės, kuri vakar taip pat linksmai minėjo Kaimynų dienas, pirmininkas Zenonas Šalna įsitikinęs, kad kiekvienam žmogui naudinga ir smagu pažinti šalia gyvenančius.

"Mūsų bendruomenė gera, stipri. Mes veikiame nuo 2002 metų ir kiekvienais metais švenčiame Kaimynų dieną. Iniciatyva atsirado iš pačių gyventojų, kurie tiesiog susiburia prie gatvės ir švenčia. Jų nereikia raginti atskirai, visi griebia po krepšelį į rankas, kas sumuštinį, moterys pyragų, kas gerą pasakojimą ar dainą. Susirenkame keliose vietose, smagiai pasibūname valandą ar kelias", - pasakojo draugiškos bendruomenės vadovas.

Z. Šalna nepritaria minčiai, jog žmonės šiais laikais yra susvetimėję ir visai nenori pažinti šalia esančių.

"Taip sako tie, kurie paprastai patys yra abejingi. Juk žiūrėkit, kai kurie žmonės sako, kad nėra renginių. O jų yra pakankamai ir beveik visi nemokami. Bet tie dejuotojai neturi laiko. Nenori susipažinti su kaimynu, tai ir nepažįsti", - įsitikinęs bendruomenės pirmininkas.

Z. Šalna neslepia, kad namų be dūmų nebūna. Šis posakis lygiai taip pat tinka ir kaiminystei apibūdinti.

"Sako, kaimyno nepasirinksi. Koks jau teko, toks. Bet viskas priklauso nuo kaimynų asmenybių. Jeigu žmonės suprantantys, nuolaidūs, tikrai visada randa bendrą kalbą, nereikia nei teisėsaugos institucijų, nei teismų. Bet jeigu abu kaip du ožiai ant tilto, tai nepadės nei Kaimynų dienos, niekas. Čia kaip giminėje. Giminaičių taip pat nepasirinksi ir visuomet atsiranda niurgzlių, kuriems viskas negerai", - šypsojosi Z. Šalna.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar perkate maisto produktus tiesiai iš ūkininkų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +8 C

+3 +8 C

+6 +9 C

+10 +15 C

+11 +17 C

+10 +15 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-7 m/s