respublika.lt

Vilniaus knygų mugė atvers pasaulį

(0)
Publikuota: 2012 vasario 22 13:00:05, Giedrė MILKEVIČIŪTĖ, "Respublikos" žurnalistė
×

„Litexpo“ rūmuose vasario 23-26 dienomis vyksianti Vilniaus knygų mugė džiugins ne tik literatūros, muzikos naujienomis, bet ir gausybe renginių, susitikimų su įvairių žanrų kūrėjais - savais ir svečiais iš užsienio. Organizatoriai kviečia visus nebūtinai pirkti, bet ir pasižmonėti, patirti ir sužinoti tai, kas nauja knygų ir muzikos plokštelių jūroje. Pagrindinė jau tryliktą kartą rengiamos mugės misija - skatinimas skaityti ir patirti atradimų džiaugsmą. Šiųmetis šūkis: „Atverk pasaulį!“ kviečia ir suaugusiuosius, ir vaikus.

Kaip aprėpti neaprėpiama

„Šiemet knygų mugė dar didesnė ir tarptautiškesnė, nes prie jos prisijungė per Baltijos šalių sostines keliaujanti Baltijos knygų mugė. Tai, be abejo, svarbiausias metų įvykis Lietuvos leidykloms ir skaitytojams, - vakar „Litexpo“ surengtoje spaudos konferencijoje sakė mugės projekto vadovė Milda Gembickienė. - Knygų mugėje dalyvauja 250 kompanijų iš 9 šalių. Bendras mugės plotas viršija 11 tūkst. kv. metrų - tai pats didžiausias plotas mugės istorijoje. Per keturias dienas suplanuoti 378 renginiai, tarp kurių 70 skirtų vaikams ir visai šeimai, daugiausia jų bus šeštadienį - net per šimtą. Vien tik kūrybinė studija ketina surengti 50 renginių, vyks 12 parodų, 4 diskusijos“.

„Respublikos“ pakalbinta Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė pabrėžė, kad ypatingas dėmesys šioje mugėje skiriamas vaikams: „Tai, kas vyks vaikų salėje - čia pat kuriamos knygos, muzikinės programos, atrakcijos - yra kūrybinės studijos įkvėpėjos dailininkės Sigutės Chlebinskaitės nuopelnas. Mugė išsiaugino ir savo skaitytojus, tie, kurie mugėje prieš 13 metų lankėsi su tėvais, šiandien jau patys ateina su savo vaikais. Tad kartų estafetė tęsiasi. Esu įsitikinusi, kad bus ir keturiolikta knygų mugė, nes ji kasmet sutraukia vis daugiau leidyklų, o ką jau kalbėti apie lankytojus. Štai pernai per keturias mugės dienas apsilankė per 60 tūkst. žmonių. Tad knygų era tęsiasi ir, manau, internetas ir kompiuteris kol kas dar nepajėgūs konkuruoti su knygomis. Todėl Lietuvoje kiekviena leidykla, nesvarbu, kokio dydžio ji būtų, iš paskutiniųjų stengiasi dalyvauti mugėje, nes knygų mugėje galioja posakis: „Jeigu tavęs čia nėra, tai nėra visai“.

L.Varanavičienės pasiteiravome recepto, kaip nepasiklysti šioje knygų ir renginių jūroje: „Kelinti metai iš eilės kartoju tą patį receptą. Visiems, kurie ketina apsilankyti mugėje, labai svarbu iš anksto susipažinti su jos programa, kuri skelbiama internete, vietose, kuriose platinami bilietai. Štai, pavyzdžiui, šeštadienį mugėje vyks šimtas renginių, todėl visiškai aišku, kad kai kurie panašūs susitikimai gali vykti tuo pačiu metu. Kad netektų „persiplėšti“, apsispręskite dar namie, į kokius renginius norėtumėte pakliūti. O eiti į mugę be tikslo, kitaip tariant, aklai, tik pasidairyti, nepatariu, nes galite ir pavargti, nerasti to, ko norėtumėte arba nežinotumėte, kur ieškoti. Beje, informuoju tuos, kurie ketina ateiti su mažamečiais vaikais: juos patariu palikti vaikų salėje, kurioje lauks daug įdomybių“.

Garbūs mugės svečiai

Mugėje laukiama išeivijos rašytoja Rūta Šepetys, kurios anglų kalba parašytas romanas „Tarp pilkų debesų“ apie lietuvių tremtinių gyvenimą jau išverstas į 25 pasaulio kalbas. Romanu jau susidomėjo ir Holivudo režisieriai. Viešnią į Vilnių turėtų atlydėti garsios leidybinės grupės „Penguin group“ atstovai. „Tai yra pasaulinio lygio profesionalai, turintys uoslę - jie domėsis platesniu kontekstu ir mūsų knygos kūrėjais. Tai yra Vilniaus knygų mugės tarptautiškumo įrodymas“, - kalbėjo L.Varanavičienė. Susitikimas su R.Šepetys numatytas penktadienį po pietų.

Tarp garbių mugės svečių - buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kvasnevskis (Aleksander Kwasniewski), kuris šeštadienį su prezidentu Valdu Adamkumi mugėje diskutuos apie prezidento profesiją. Į mugę turėtų atvykti rašytoja ir žurnalistė Marina Achmedova iš Rusijos, prancūzų rašytojas moterišku pseudonimu Jasmina Kadra (Yasmina Khadra), vienas žymiausių Izraelio rašytojų Etgaras Keretas ir kt. Pranešta, kad į mugę dėl svarbių aplinkybių, deja, neatvyks laukta mokslininkė, orangutanų tyrinėtoja ir knygų autorė Birutė Galdikas.

Dedikacijos didiesiems kūrėjams ir ubagams

Kaip ir kasmet, jungtiniame stende muzikos leidėjai pristatys lietuvių klasiką, šiuolaikinę muziką, džiazą, supažindins su populiariausiais anksčiau išleistais ir ką tik pasirodžiusiais naujausiais natų ir garso įrašų leidiniais.

Pirmosios mugės dienos popietę Rašytojų kampe vyks pokalbis su kompozitoriumi Broniumi Kutavičiumi ir dainininke Giedre Kaukaite. Pokalbio dalyviai aptars neseniai išleistas archyvinių įrašų plokšteles. Šį pokalbį tarsi pratęs penktadienio vakare vyksiantis šiemet 80-metį švęsiančio B.Kutavičiaus autorinės plokštelės „Mažasis spektaklis“ pristatymas. Šeštadienį organizatoriai kviečia prisiminti M.K.Čiurlionį, kurio mirties 100-ąsias metines minėjome pernai. Bus pristatoma kompaktinė plokštelė „Balsovaizdžiai“. Tai kompozitoriaus Arturo Bumšteino ir multiinstrumentininko Liudo Mockūno vaizdo projekcijomis ir šviesos efektais stebinantis tikro garso renginys, kuriame perkomponuota M.K.Čiurlionio kūryba papildoma elektronikos ir medinių pučiamųjų instrumentų improvizacijomis. Liaudies muzikos gerbėjų dėmesį turėtų patraukti kompaktinės plokštelės „Ubagų karalystės monai“ („Sutaras“) pristatymas.

Metų knygos


Vakar jau paskelbti tradicinės akcijos „Metų knygos rinkimai 2011“ nugalėtojai.

Knygų suaugusiesiems kategorijoje laureatu tapo Kristinos Sabaliauskaitės romanas „Silva Rerum II“, paauglių - Gendručio Morkūno „Iš nuomšiko gyvenimo“, knygų vaikams kategorijoje triumfavo Vytauto V.Landsbergio pasaka „Stebuklingas Dominyko brangakmenis“. Laureatai bus apdovanoti sekmadienį Vilniaus knygų mugėje.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s