respublika.lt

Skambančiame J.Tallat-Kelpšos kiemelyje - atsisveikinimas su senąja mokykla

(0)
Publikuota: 2018 gegužės 16 18:20:16, Ieva Urbonaitė-Vainienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Skambančiame J.Tallat-Kelpšos kiemelyje - atsisveikinimas su senąja mokykla. Eltos nuotr.

Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorija verčia naują puslapį - kraustosi į modernias patalpas Naujamiestyje ir atsisveikina su istorine erdve pačioje Vilniaus širdyje. Didžiojoje gatvėje 34 numeriu pažymėtas pastatas, nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro skambėjęs daugiau nei pusę šimto metų, nutils.

 

Trečiadienį į skambantį kiemelį atsisveikinti su senąja „Kelpša” rinkosi ne tik dabartiniai konservatorijos studentai, dėstytojai, bet ir baigusieji J. Tallat-Kelpšos technikumą, aukštesniąją mokyklą ar konservatoriją prieš kelis ar kelias dešimtis metų.

Kaip Etai sakė Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorijos direktorė Doloresa Pilikauskienė, sovietams nacionalizavus jėzuitų patalpas, į pastatą šalia Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčios buvo perkelta ne tik J. Tallat-Kelpšos aukštesnioji muzikos mokykla, bet ir Balio Dvariono septynmetė bei Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mokyklos.

„Mes iš čia išsikeliame paskutiniai. Žinoma, sentimentai, aš pati čia jau penkiasdešimt metų - baigusi J. Tallat-Kelpšą po studijų grįžau čia dėstytojauti. Bet nieko nepadarysi. Pastatas ne mūsų, o jėzuitų provincijos, tad pastaruosius 7 metus, kol įsirengėme modernias patalpas Gerosios Vilties 19, juo naudojomės pagal panaudos sutartį. Visiškai atsinaujinę, apsirūpinę naujais instrumentais kitoje vietoje lauksime mokinių”, - sakė konservatorijos vadovė.

Pasak D. Pilikauskienės, sąlygos mokytis ir groti bus geresnės. „Čia jau viskas puvo, griuvo. Kadangi patalpos ne mūsų, niekas neduodavo pinigų remontams. Na o vieta tai išties nuostabi buvo. Visi mes ją labai mylėjome ir gailime. Vaikai paskutiniam koncertui kiemelyje ir nuotraukas eksponavo, ir puošė”, - sakė direktorė.

Kaip juokavo Eltos pašnekovė, lengviau būtų suskaičiuoti muzikantus ir teoretikus, kurių nebuvo čia mačiusi. „Mokėsi ir dirigentai Modestas Pitrėnas, Martynas Staškus, operos žvaigždės, nekalbant apie džiazo muzikantus, nes J. Tallat-Kelpšos mokykla buvo pagrindinė jų bazė. Čia mokėsi ir Česlovas Gabalis, fortepijoną baigusios Rosita Čivilytė, Rūta Ščiogolevaitė, fleitą - Neda Malūnavičiūtė, visų nė neišvardyti”, - sakė. D. Pilikauskienė.

Anot muzikologės Jūratės Katinaitės, ši mokykla turėjo nepaprastai didelę emocinę įkrovą. Galbūt todėl, kad į ją iš visos Lietuvos suvažiuodavo moksleiviai, paauglystėje apsisprendę siekti muzikanto profesijos.

„Tokiame amžiuje esame imlūs, žingeidūs ir labai norintys būti savarankiški. Čia mokėmės ne tik profesinių dalykų, formavomės kaip asmenybės, bet ir nėrėme į studentišką gyvenseną, bendravimą. Turėjome ne tik gerus, reiklius pedagogus, bet ir vieni kitiems teikėme reikšmingų impulsų. Kad ir kiek vėliau gyvenime sukaupiau žinių, įtakų, patirčių, visa tai buvo tik daugiau ar mažiau svarbūs atspalviai, nes esminis profesinis, estetinis ir vertybinis pagrindas susiformavo čia”, - Eltai sakė J. Katinaitė.

Nuo 1940 metų švietimo reformos ne kartą keitė mokyklos statusą ir pavadinimą. 1949 metais, mirus kompozitoriui J. Tallat-Kelpšai, muzikos mokyklai buvo suteiktas kompozitoriaus vardas.

Iki 1967m. mokykla vadinta Vilniaus J. Tallat- Kelpšos muzikos technikumu, o nuo 1967m. - Vilniaus J. Tallat- Kelpšos aukštesniąja muzikos mokykla.

Studijos organizuotos dvejopai - baigusiems pagrindinę bendrojo lavinimo mokyklą ir įgijusiems brandos atestatą. Mokykloje buvo rengiami profesionalūs visų specialybių muzikai: atlikėjai ir teoretikai.

Per visus J. Tallat- Kelpšos mokyklos egzistavimo metus parengta per 4,5 tūkstančio specialistų. Čia mokėsi Virgilijus Noreika, Vaclovas Daunoras, Lionginas Abarius, Vaclovas Paketūras, Vytautas Barkauskas, Benjaminas Gorbulskis, Antanas Rekašius, Genovaitė Vanagaitė, Algimantas Raudonikis, Povilas Dikčius ir kiti garsūs Lietuvos atlikėjai, kompozitoriai.

1993 metais kultūros ir švietimo ministro įsakymu Vilniaus kultūros mokykla ir Vilniaus J. Tallat-Kelpšos aukštesnioji muzikos mokykla buvo sujungtos į vieną mokyklą, pavadintą Vilniaus konservatorija. Kardinali reforma buvo įvykdyta siekiant optimizuoti lėšas bei turimą bazę, mat vienoje mokykloje trūko mokinių, o kita nebetilpo sumažėjusiose patalpose, nes dalis po Restitucijos akto priėmimo buvo perduota Jėzuitų vienuolijai.

Naujoji struktūra nesuartino mokyklų. Vykdant švietimo reformą buvo nuspręsta Vilniaus konservatoriją skelti į dvi dalis: Vilniaus kolegijos Menų fakultetą ir vidurinę muzikos mokyklą.

Nuo 2004 metų Vilniaus J. Tallat- Kelpšos konservatorija yra gimnazijos tipo vidurinė muzikos mokykla.

Sėkmingai išlaikę brandos ir muzikinio parengimo egzaminus, mokiniai gauna brandos atestatus ir yra pasirengę studijuoti muzikinio profilio aukštosiose mokyklose. Nepasirinkusieji muziko kelio gali studijuoti bet kurioje universitetinėje mokykloje arba kolegijoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s