respublika.lt

Pasišviesti gaisru

(0)
Publikuota: 2010 spalio 14 15:55:50, Rimvydas STANKEVIČIUS, "Respublikos” žurnalistas
×

Perskaitęs ką tik Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos išleistą pirmąją Sandros BERNOTAITĖS knygą “Gaisras” nudžiugau ir pasijutau saugesnis - supratau, kad lietuvių literatūros tęstinumas yra, kad į ją ateina tikrai talentingi jauni žmonės. Kad smulkiosios prozos - novelistikos žanras tebėra gyvas.

Išties džiugios naujienos. Paskutinį kartą taip džiūgavau, ko gero, prieš penkiolika metų, kai ta pati leidykla išleido tą patį “Pirmosios knygos” konkursą laimėjusios Renatos Šerelytės novelių knygą “Žuvies darinėjimas”. Nors, tiesą sakant, džiaugsmingų, mažorinių intonacijų S.Bernotaitės kūryboje gal dar mažiau nei minėtosios R.Šerelytės.

Pagrindiniai kūrinių herojai - dvasiniame ir materialiniame skurde besikapanojantys nevilties apimti žmonės, gyvenimu kiūtinantys be krypties, be moralės kodekso, be tikėjimo gėriu, savimi, žmonių tarpusavio santykiais... Žodis “meilė”, jeigu apskritai tariamas, čia tariamas su ironija, sarkazmu, neišsipildymo kartėliu, susikalbėjimo galimybė tarp žmonių veik neegzistuoja - kiekvienas plūduriuoja po vieną savo hermetiškuose nepriteklių, lūkesčių ir kompleksų pasaulėliuose, sąmonė fragmentiška, žmonės, kaip aplūžę, nudrengti sendaikčiai, gyvenimo buldozerio presuojami į “didelį vientisą nieką”.

Taip ir knieti ištarti tarptautinį žodį “postmodernas”, kitados kalbose apie literatūrą dvelkusį magija, o dabar veik virtusį papeikimu... Gal kaip tik todėl jo ir netarsiu, mat noriu autorę vien tik girti, nenoriu gąsdinti būsimųjų knygos skaitytojų, tradiciškai postmodernizmą laikančių arba kuo nors itin sudėtingu arba beprasmišku. Tik pasakysiu, kad didysis postmodernizmo postulatų formuluotojas Ihabas Hasanas S.Bernotaitės kūriniuose tikrai surastų etaloninių pavyzdžių savo teorijoms pagrįsti.

Įdomi, netikėta taip pat ir autorės stilistika. Tikrai vykusiai sužaidžiama skyrybos ženklais, išvelkamais iš gramatinės ir nukeliamais į semantinę kategoriją novelėje “Siūlės”, arba nei pastraipų pradžių, nei pabaigų neturinčiais fragmentais, lyg kokiais skaldyto ledo gabalais, išrašyta novelė “Žuvis”...

Ko gero, raktiniu kūriniu knygoje derėtų laikyti novelę “Gaisras”, davusią pavadinimą ir visai knygai. Apie tai, ko jaunai, norinčiai būti naudingai ir laimingai moteriai trūksta šiandieniame pasaulyje, kuriame esama ir prabangaus namo prestižiniame kvartale, ir gero konjako, ir turtingo vyro, ir švelnaus meilužio, ir netgi nuosavo prabangios veislės šuns. Trūksta Dievo, kuris šiandien veik nepasiekiamas per tuos daiktų ir daiktinių santykių labirintus. Jį pasišaukti tegalima padegant visą savo gyvenimą, paverčiant jį tarsi pavojaus laužu, liepsnojančiu neįstengiančios nuo priešų apsiginti pilies kuore.

Jei daugiau nebėra iš kur gauti šviesos - tinka ir gaisro ugnis. Ne kaip protestas, ne kaip emocijos išraiška, net ne kaip maištas. Tik kaip galimybė apsidairyti aplinkui. Kaip galimybė pamatyti, ar dar teberūpime Didžiajam Gaisrininkui, ar atskubės jis pagalbon. Ir ar tebenorime, kad skubėtų.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s