respublika.lt

Minimos G.Ostermejerio 300-osios gimimo metinės

(0)
Publikuota: 2016 kovo 02 17:31:46, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Minimos G.Ostermejerio 300-osios gimimo metinės. Egidijaus Jankausko nuotr.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija kartu su Vilniaus mokytojų namais ketvirtadienį rengia vakarą, skirtą Mažosios Lietuvos lietuvių literatūros ir kultūros darbininko, pirmojo lietuvių poezijos istoriko ir kritiko, vertimo teorijos kūrėjo ir lietuvių kalbos praktiko Gotfrydo Ostermejerio (Gottfried Ostermeyer) 300-osioms gimimo metinėms.

 

G. Ostermejeris - ryški XVIII a. antrosios pusės Mažosios Lietuvos asmenybė - lietuvių literatūros ir kultūros istorikas, raštijos kūrėjas, kalbininkas. Literatūrologams žinomas kaip giesmių kūrėjas, giesmyno sudarytojas ir istoriografas, kultūros istorikams - kaip ikikrikščioniškosios Prūsijos tautų ir jų religijų tyrėjas, kalbos istorikams - kaip gramatikos autorius. Nors gimė ne Mažojoje Lietuvoje, bet savo tyrimus skyrė mokslo sričiai, kuri dabar įvardijama kaip lituanistika plačiąja prasme.

Baigęs Karaliaučiaus universitete teologijos studijas, G. Ostermejeris tarnavo nuošalioje Trempų parapijoje, o laisvas valandas skyrė prūsų ir lietuvių istorijos, mitologijos, kalbos ir literatūros tyrimams. Jo darbus labai vertino Karaliaučiaus intelektualai - G. Ostermejeris buvo išrinktas Karaliaučiaus karališkosios vokiečių draugijos garbės nariu. Istoriniuose tyrimuose jis pildė ir kritiškai vertino jau sukauptas žinias, o literatūros ir kalbos studijose buvo novatorius. Iki šiol neprarado vertės 300 puslapių "Pirmoji lietuviškų giesmynų istorija" ir "Nauja lietuvių kalbos gramatika", kurioje pirmą kartą pateiktos lietuvių poetikos taisyklės.

Mokytojų namų svetainėje vyksiančiame renginyje pranešimus, atskleidžiančius G. Ostermejerio asmenybės novatoriškumą ir įtaką lietuvių literatūros ir kalbos raidai, skaitys dr. Liucija Citavičiūtė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas) ir dr. Ona Aleknavičienė (Lietuvių kalbos institutas). Klaipėdos krašto dainas atliks Vilniaus mokytojų namų žemaičių folkloro ansamblis "Tyklė".

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s