respublika.lt

Iškiliausieji pagerbti "Respublikos" nacionalinių vertybių 2010" apdovanojimuose (atnaujinta 8:10)

(0)
Publikuota: 2011 gegužės 08 16:10:36, Parengė Alia Zinkuvienė, Deimantė Zailskaitė
×
nuotr. 60 nuotr.
NEPAMIRŠTAS. "Žmogumi amžininku" išrinktas šviesaus atminimo profesorius Česlovas Kudaba. Nominaciją iš žalgiriečio Gedimino Jakavonio rankų atsiėmė jo dukra Eglė Martinonienė su jauniausiu anūku Simu. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Ketvirtą kartą labiausiai šalį garsinusiems žmonėms, reiškiniams ir objektams įteikti “Respublikos” nacionalinių vertybių apdovanojimai 2010”. Statulėles “Respublika” ir organizacijos “Zonta International” Vilniaus klubas sekmadienį įteikė sostinės Rotušėje. Tokia iškilminga proga nereikėjo kurti jokių intrigų - tvyrojo šviečiamoji atmosfera, o iškilmėse dalyvaujantys žmonės tiesiog švytėjo ir buvo užsidegę patriotinėmis idėjomis.

Įteikta J.Marcinkevičiaus statulėlė

Pačioje pradžioje Kauno šampaninis choras sudainavo pagal Justino Marcinkevičiaus žodžius sukurtą dainą “Lietuva”. Anapus iškeliavęs poetas J.Marcinkevičius pernai laimėjo “Šakelės” statulėlę, bet dėl ligos jos taip ir nespėjo atsiimti, taigi šiemet statulėlė buvo iškilmingai perduota į artimųjų rankas. Jos atsiimti atėjo poeto anūkas Justinas Žalys.

Buvo paskelbti šešių nominacijų nugalėtojai: “Objektas, garsinantis Lietuvą”, “Žmogus istorinė asmenybė”, “Žmogus amžininkas”, “Reiškinys, garsinantis Lietuvą”, “Istorinis faktas” ir dienraščio “Respublika” skaitytojų išrinktas nugalėtojas. O nominantus rinkusiems žmonėms įteikti padėkos raštai ir diplomai.

Pirmąsias penkias nominacijas rinko komisija, vadovaujama lituanistės profesorės Evaldos Jakaitienės. Komisijoje - žurnalistas Gediminas Jakavonis, Vilniaus rotušės valdytojas Jonas Jonynas, dirigentas, muzikologas Donatas Katkus, žurnalistas Ferdinandas Kauzonas, M.K.Čiurlionio menų mokyklos direktorius Romualdas Kondrotas, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas Leonas Narbutas, dainininkė Veronika Povilionienė, dienraščio “Respublika” vyriausiasis redaktorius Vitas Tomkus, gydytoja, teisininkė, “Zonta International” įkūrėja Ramunė Trakymienė, “Kredo R” direktorė, režisierė Regina Stadalnikaitė, dailininkė Ramunė Vėliuvienė.

O šeštąją nominaciją rinko “Respublikos” skaitytojai, tradiciškai savo specialųjį prizą žmogui amžininkui įsteigė “Zonta International” Vilniaus klubas.

Didelis būrys nominantų

Nacionalinės vertybės buvo labai aktyviai renkamos. Dėl statulėlių varžėsi 38 nominantai. Daugiausiai kandidatų buvo pasiūlyta į “Žmogaus amžininko” kategoriją.

Nepamirštos iškilios asmenybės

Sekmadienio popietę sostinės Rotušėje vykusioje apdovanojimų ceremonijoje nugalėtojams įteiktos specialiai projektui “Respublikos” nacionalinės vertybės 2010” skulptoriaus Viktoro Tunkevičiaus sukurtos statulėlės “Šakelė”.

Daugiausiai kandidatų sulaukusioje “Žmogaus amžininko” kategorijoje nugalėjo profesorius Česlovas Kudaba, žymus geografas, gamtininkas, keliautojas. Nominaciją atsiėmė šviesaus atminimo Č.Kudabos dukra Eglė Martinonienė su jauniausiuoju anūku Simu. Spausdama prie krūtinės apdovanojimą, įrodantį, kad profesoriaus darbai ir po daugelio metų nepamiršti ir vertinami, jo dukra sakė, kad pirmiausia galvoja apie tėtį kaip apie savą žmogų, prisimena, koks jis buvo, ką pats vertino. O labiausiai įstrigęs profesoriaus Č.Kudabos tolerantiškumas.
“Nežinau, kaip išmokti tokių žmogaus savybių, kaip jas gauti iš Dievo ar išugdyti... Kai tėtį kas nors įžeisdavo, skaudindavo, jis priimdavo visa kaip natūralų dalyką, nepykdavo ir tiesiog gyvendavo toliau, ir darė tai, ką pats norėjo daryti, - kalbėjo Eglė. - Per daugelį metų ta ramybė ir tas jo tolerantiškumas tapo didžiausia vertybe mūsų šeimoje ir mes visi stengiamės ją išlaikyti”.

“Žmogumi istorine asmenybe” paskelbtas lietuvių kalbos ugdytojas Jonas Jablonskis. Šiai iškiliai lietuvių asmenybei suteikta statulėlė, kaip ir dera, bus garbingai saugoma Lietuvių kalbos institute.

N.Baužytę įkvepia mūsų titanai

Televizijos laida “Mūsų miesteliai” triumfavo “Reiškinio, garsinančio Lietuvą” kategorijoje. Apdovanojimą atsiėmusiai šios laidos autorei ir vedėjai Nijolei Baužytei, rengiant unikalias laidas, labiausiai padeda miesteliuose gyvenančių žmonių nuoširdumas ir atvirumas.

“Reikia užfiksuoti tuos žmones, kurie dar yra, kurie ant savo pečių, kaip kokie titanai, kaip tie atlantai, laiko visą kultūrinį gyvenimą. Ir dar laiko savo miestelį, - sako N.Baužytė. - Juos reikia būtinai parodyti, kad nors istorijoje liktų kaip gražus pavyzdys. Kai mes beliksime tik genties pavadinimas, kad visi žinotų, kad buvo tokia gentis, kurioje buvo tokių gerų žmonių. Taigi mes, maža tauta, galime gyvi būti tik savo darbštumu, kultūringumu ir sąžiningumu. Tai yra tokie trys drambliai, ant kurių turėtų stovėti žmogus. Ir per televiziją reikia rodyti tokius žmones, kurie miestelyje įrengia parką. Vienas su kastuvu. Jį reikia rodyti kaip pavyzdį kitiems”.

O štai “Objektu, garsinančiu Lietuvą” pripažintas tautinis kostiumas, už jį statulėlę atsiėmė Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa. Centre saugoma unikali ir vienintelė tokia mūsų šalyje tautinio kostiumo kolekcija. Ją sudaro 87 atkurti modeliai iš visų penkių regionų. “Tautinis kostiumas yra vienas pagrindinių mūsų atributų. Kaip tautinė giesmė ar vėliava, taip ir apranga, - sakė centro direktorius. - Tikimės, kai ateis toks laikas, kai kiekvienas žmogus per šventes galės juo pasipuošti, kad jo vieta nebus tik muziejuose ar scenose. Tikimės, kad tautinis kostiumas sugrįš ir į žmogaus gyvenimą. Iš tiesų esame nuostabi tauta, turime labai puikias, gražias tradicijas, kurių mums pavydi visas pasaulis”.

“Istorinio fakto” nominacijoje laurus pelnė Žalgirio mūšis. Žalgirio mūšiui skirtą statulėlę atsiėmė Valdovų rūmų atstovai Marijus Uzorka ir Birutė Verbiejūtė. Jie kuravo Žalgirio mūšiui atminti surengtą parodą, kurioje apsilankė daugiau nei 20 tūkst. lankytojų.

“Žalgiris yra daugialypis reiškinys, - sakė M.Uzorka. - Prie Žalgirio mūšio kaip istorinio fakto žinomumo, manau, prisideda ir tam tikras Žalgirio kultas Lietuvoje plačiąja prasme: tai ir krepšinis, ir futbolas, tiesiog savimonės ženklai, kurie išplečia tą istorinį Žalgirį, todėl jis ir populiarus”. Pasak B.Verbiejūtės, vertybės, taip pat ir nacionalinės, pirmiausia ugdomos šeimoje, mokykloje. O Valdovų rūmų muziejus siekia atgaivinti istorinę atmintį edukacinėmis programomis, kurios skirtos vaikams. Kol muziejus dar statybininkų rankose, renginiai organizuojami mokyklose, kitose erdvėse. “Tikimės, kad patriotiškumas stiprės, o ne blės”, - vylėsi B.Verbiejūtė.

Skaitytojai - už Kryžių kalną

Dienraščio “Respublika” skaitytojai “Reiškiniu, garsinančių Lietuvą” išrinko Kryžių kalną. Skulptūrėlę atsiėmė Šiaulių rajono vicemeras Antanas Bezaras.

Kryžių kalnas išgarsino Šiaulius ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, turistai plaukia iš įvairiausių pasaulio valstybių.

“Šis apdovanojimas įpareigoja ir rajono vadovus, ir seniūniją pasitempti, nors ir taip stengiamasi: kalne įrengtas apšvietimas, šalia pastatytas turizmo informacijos centras, kiekvieną pavasarį kalnas valomas ir tvarkomas Meškuičių parapijos žmonių, vyskupijos atstovų rengiamos jaunimo talkos”, - kalbėjo A.Bezaras.

Kiek yra kryžių, vicemeras bijojo sumeluoti, nes kasdien jų atsiranda naujų, žmonės sudeda į juos savo viltis ir lūkesčius. Savaitgaliais kalną gausiai lanko jaunavedžiai - kiekvienas gali ten palikti savo kryželį.

Ateityje Telšių vyskupo Eugenijaus Bartulio pastangomis planuojama pastatyti šalia Kryžių kalno bažnyčią.

Įmintos V.Noreikos pėdos

“Zonta International” Vilniaus klubas savo specialųjį prizą įsteigė maestro Virgilijui Noreikai. Pasak V.Noreikos, visos Nacionalinių vertybių rinkimams siūlomos vertybės yra neįkainojamos. Tačiau pati didžiausia vertybė, anot jo, yra darbas.

“Tegul tik jauni menininkai dirba tiek kiek mes. Ir kai buvome jauni, ir kai jau spėjome šį tą pasiekti. Čiagi ne vien talentas, bet įdėta ir daug “arimo”, - kalbėjo maestro. - Mano repertuarą sudaro apie tūkstantis kūrinių, o džiaugiuosi, kai išmokstu naują. Ir publika džiaugiasi. Neseniai išmokau kompozitoriaus Mikelsko dainą “Tu erškėtį many palytėk”, tai visose salėse tenka jį kartoti - lietuvišką romansą!” V.Noreika atlaidžiai vertina jaunus menininkus, kurie pripažinimo bando ieškoti užsienyje, nes Lietuvą laiko tai per maža, tai nepakankamai suvokiančia jų talentą. “Ne visiems ir ten atidarytos durys ir grindys pašluotos, kad įeitų... Todėl apsisukę grįžta, taip pat ir mano mokiniai. Bet aš nesu nusivylęs. Kol galiu, dirbu savo darbą. Namuose mane palaiko, ir aš žmoną palaikau, nes ir ji įklimpusi į baletą... Rengiame būsimas nacionalines vertybes...” - šypsojosi V.Noreika.
Mažiausiai dvi valandas trukusį apdovanojimų vakarą, kurį vedė muzikologas Viktoras Gerulaitis, paįvairino muzikiniai pasirodymai. Kaip ir ankstesniais kartais, pasirodė Balio Dvariono dešimtmetės mokyklos mokiniai. Šiemet dalyvavo ir Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokiniai bei M.K.Čiurlionio kvartetas, vyko Kosto Smorigino, Nedos Malūnavičiūtės ir Olego Ditkovskio trio “Meilės trikampis” pasirodymas.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s