respublika.lt

E.Noreikos poezija įvertinta Z.Gėlės premija

(0)
Publikuota: 2013 gegužės 23 19:05:10, Sidas AKSOMAITIS, „Respublikos“ žurnalistas
×
nuotr. 2 nuotr.
LAUREATAS. Zigmo Gėlės – Gaidamavičiaus premijos laureatas Ernestas Noreika šią premiją vadino ilgus metus trukusio darbo įvertinimu. Jono Tamulio nuotr.

Respublikinės 37-osios Zigmo Gėlės – Gaidamavičiaus premijos laureatu už geriausią praėjusių metų pirmąją poezijos knygą išrinktas vilnietis 23-ejų Ernestas Noreika. Garbingą apdovanojimą vilniečiui pelnė poezijos knyga „Povų ežeras“, kurią išleido Naujosios Romuvos fondas.

Z.Gėlės premijos laureatas apdovanotas ketvirtadienį Naisiuose, Šiaulių rajono literatūros muziejuje. Tarp susirinkusių pasidžiaugti poeto įvertinimu buvo ir pirmoji premijos laureatė rašytoja Vidmantė Jasukaitytė, bardas Domantas Razauskas, poetė Eglė Juodvalkė, aktorė Olita Dautartaitė, kiti poezijos mylėtojai.

Muziejaus direktorei Ritai Žukauskienei paskelbus, kad tarp 4 poeto Vytauto Kirkučio vadovaujamos komisijos vertintų poezijos knygų „Povų ežeras“ gavo daugiausiai balsų, lauretą apdovanojo Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras. Kartu su sveikinimais E.Noreika sulaukė ir raginimų toliau vagoti kūrybinės veiklos dirvonus. Dėkodamas sveikintojams laureatas teigė, kad kuriantį žmogų geriausiai galima pažinti per kūrybą ir pamalonino susirinkusiuosius keletu savo eilėraščių. Po ceremonijos Z.Gėlės – Gaidamavičiaus premijos laureatas aplankė už keleto kilometrų nuo Naisių esančiose Sereikių kapinėse palaidoto Z.Gėlės – Gaidamavičiaus kapą ir pasodino ąžuoliuką.

Paskirtą premiją E.Noreika vadino ilgus metus trukusio darbo įvertinimu. „Kai daroma be atlygio ir kažkas įvertina – tai yra dvasinis žingsnelis pirmyn, - sakė laureatas žurnalistams. - Tada atsiranda jėgų kurti toliau, nes ne tik man atrodo, kad einu teisingu keliu“.

Pripažinimą pelniusioje knygoje vyrauja mirties tema. Ją gvildenantis E.Noreika teigė, jog kurdamas ieško atsakymo į klausimą, kas bus po mirties.

„Mirtis kaip reiškinys, procesas, yra daug daugiau nežinomas negu pats gyvenimas“, - sakė autorius, siekiantis savo kūryba užgriebti daugiau pasaulio, negu galima pamatyti akimis. Kuria E.Noreika naktimis, grįžęs po darbo vienoje iš sostinės kavinių. Sustoti ir pailsėti poetas neketina – planuoja kurti toliau ir išleisti prozos kūrinių rinkinį.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s