respublika.lt

Birštono vasaros menų akademijos įžanga - D.Geringo koncertai

(0)
Publikuota: 2013 gegužės 24 11:02:15, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Šeštadienį Birštono kultūros centre, o sekmadienį Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje, vyks violončelininko ir dirigento Davido Geringo ir Lietuvos kamerinio orkestro koncertai. Jie taps preliudija į pirmą kartą rengiamą Birštono vasaros menų akademiją.

Iš Vilniaus kilęs, Vokietijoje gyvenantis pasaulinio garso muzikas šį kartą stos prie Lietuvos kamerinio orkestro dirigento pulto ir klausytojams pristatys kylančias klasikinės muzikos žvaigždutes. Koncerte Vilniuje kartu su orkestru pasirodys keturiolikmetė violončelininkė Dali Gutserieva (Maskva) ir du Lietuvos talentai - Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo globotiniai dešimtmetis obojininkas Pijus Paškevičius ir penkiolikmetis klarnetininkas Stasys Makštutis.

Koncertuose skambės įvairių epochų muzika - nuo barokinių Johano Kristofo Bacho (Johann Christoph Bach) koncertų iki romantinių Pablo de Sarasatės kūrinių.

Abu koncertus rengianti Lietuvos muzikų sąjunga skelbia apie ilgalaikį Birštono savivaldybės, Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos muzikų sąjungos bendradarbiavimą ir Lietuvos muzikų rezidencijos Birštone statybų iniciatyvą.

Pirmasis bendras renginys - Birštono vasaros menų akademija, vyksianti liepos 28 - rugpjūčio 4 dienomis. Kursus šią vasarą Birštone ves tarptautinį pripažinimą pelnę atlikėjai ir pedagogai - amerikiečių violončelininkė Karolina Stinson (Caroline Stinson), pianistas Gabrielius Alekna (JAV/Lietuva), dainininkas prof. Vladimiras Prudnikovas, koncertmeisterė Nijolė Ralytė ir kompozitorė, muzikologė Audronė Žigaitytė.

Vasarą Birštone vyks ne tik atviri užsiėmimai, bet ir vakariniai koncertai Birštono gyventojams ir svečiams, kuriuose koncertuos šių kursų pedagogai ir dalyviai. Į renginius (atviras pamokas ir koncertus) laukiama atvykstant ne tik aktyviųjų dalyvių, bet ir stebėtojų (pedagogų, jaunųjų menininkų, muzikos mėgėjų) tiek iš užsienio, tiek iš visos Lietuvos.

Mintis Lietuvoje vasarą surengti interpretacijos meistriškumo pamokas Muzikų sąjungai kilo pernai Vokietijoje Kronbergo violončelės akademijos dienomis stebint D. Geringo ir jo kolegų užsiėmimus su talentingais jaunaisiais violončelininkais.

D. Geringas - Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinis, studijavęs Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje pas M. Rostropovičių, vienintelis iš Lietuvos muzikų 1970 m. pelnęs pirmąją vietą prestižiniame P. Čaikovskio konkurse. 1975 m. D. Geringas emigravo į Vokietiją, gavo Herberto fon Karajano stipendiją ir pradėjo tarptautinę solisto karjerą. Pastaraisiais metais D. Geringas vis daugiau dėmesio skiria dirigavimui. Kasmet su nauja programa Lietuvoje maestro koncertuoja nuo 1992 m.

Už lietuvių muzikos populiarinimą D. Geringas 1999 m. yra apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, 2000 m. pelnė Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premiją, 2010 m. - Lietuvos muzikų sąjungos "Auksinio disko" prizą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s