respublika.lt

Trumpa ekskursija į Kalėdų istoriją

(0)
Publikuota: 2020 gruodžio 25 06:00:26, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Trumpa ekskursija į Kalėdų istoriją. EPA-Eltos nuotr.

 

 

Kada gimė Jėzus?

Filme „Atgal į ateitį" daktaras Braunas aiškina, kad jo laiko mašina galima nuvykti į praeitį ir dalyvauti Kristaus gimime - prietaisų skyde reikia tik surinkti datą Dec. 25.000. Tačiau daktaras, ko gera, būtų tik veltui sudeginęs kurą: Jėzaus gimimo metai yra nežinomi, o gruodžio 25-oji pasirinkta dėl įvairių priežasčių.

Jėzus galėjo gimti... prieš Kristaus gimimą

Iki šiol mūsų eros pradžia yra laikomas Jėzaus gimimas, kurio datą VI a. apskaičiavo vienuolis Dionizas Mažasis. Bet jei orientuosimės į istorinius įvykius, minimus Evangelijose, išeitų, kad Dionizas apsiriko. Karalius Erodas Didysis, kuriam valdant, pagal evangelistą šv.Matą, gimė Kristus, mirė 4 metais prieš mūsų erą. Vadinasi, ir Jėzus turėjo gimti prieš mūsų erą. Kita vertus, šv. Luko Evangelijoje minimas gyventojų surašymas vyko 6-7 mūsų eros metais. Vieningos nuomonės dėl Kristaus gimimo metų teologai neturi iki šiol.

Kalėdos pavasarį

Prieš atsirandant vieningai krikščionių bažnyčiai, Kalėdos buvo švenčiamos įvairiu laiku. Seniausiuose žinomuose krikščioniškuose kalendoriuose Jėzaus gimimo diena sutapdavo su jo mirties diena: tai 14-oji nisano mėnesio diena, išpuolanti kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje. Teologas Klementas iš Aleksandrijos III a. pradžioje rašė, kad įvairiuose Egipto rajonuose Kalėdos buvo švenčiamos sausio 10-ąją arba 6-ąją, balandžio 19-ąją arba 20-ąją, gegužės 20-ąją. Daugelyje Artimųjų Rytų bažnyčių Jėzaus gimtadienis būdavo minimas vasaros pradžioje, Palestinoje - tarp gegužės 16-osios ir 28-osios.

Kalėdos švenčiamos trimis skirtingomis dienomis

Beveik visos krikščionių bažnyčios Kalėdas švenčia gruodžio 25-ąją, bet pagal skirtingus kalendorius. Po 1582-ųjų nuo Julijaus kalendoriaus prie Grigaliaus kalendoriaus palaipsniui perėjo visa Europa, o 1918 m. - Rusija. Skirtumas tarp šių kalendorių - 13 dienų. Stačiatikių bažnyčios, kurios iki išol laikosi Julijaus laiko skaičiavimo sistemos, taip pat švenčia Kalėdas gruodžio 25-ąją, tiesiog pasaulietiškame kalendoriuje tą dieną yra jau sausio 7-oji. O armėnų apaštališkoji bažnyčia Kalėdas jau nuo II amžiaus švenčia sausio 6-ąją, kai Kalėdos ir Krikšto šventė buvo sujungtos į Dievo Apsireiškimo šventę.

Gruodžio 25-oji - pagonių dievų gimtadienis

Gruodžio 25-oji kaip Kristaus gimimo diena pirmą kartą yra paminėta Senovės Romos 354-ųjų metų kalendoriuje. Tai buvo žiemos lygiadienio diena, kai Romos imperijos pagonys švęsdavo Nenugalimos Saulės gimimo dieną, taip pat Mitros ir kitų dievų, susijusių su mirštančiu ir prisikeliančiu šviesuliu. 380 metais krikščionybė tapo valstybine imperijos religija ir Kalėdų šventimas gruodžio 25-ąją padėjo išstumti pagoniškus kultus.

Eglutė - rojaus medžio simbolis

Paprotys puošti visžalius augalus gyvuoja nuo antikos laikų, o viduramžais gruodžio 24-ąją, pagal katalikų tradiciją Adomo ir Ievos dieną, simbolinis Rojaus medis būdavo puošiamas obuoliais ir pirmojo žmogaus, jo žmonos ir žalčio figūrėlėmis - tai simbolizavo pažinimo medį, obuoliai - uždraustą vaisių, o pats ritualas žmonėms primindavo pirmąją nuodėmę ir tai, kad Jėzus mirė už jų nuodėmes. Tik nuo XV-XVI a. Europoje buvo pradėtos puošti eglutės būtent Kalėdų šventėms.

Bandė Kalėdas uždrausti

Protestantai norėjo „apvalyti" krikščionybę, palikdami tik tai, kas parašyta Biblijoje. 550 m. Ženevoje J.Kalvino iniciatyva buvo uždraustos Kalėdų iškilmės: Šventajame Rašte nėra Jėzaus gimimo datos ir nepasakyta, kad šį įvykį reikia švęsti. Taip pat 1560 m. pasielgė Škotijos presbiterionai, 1644 m. - Anglijos parlamentas, 1644 m. - įstatymų leidėjai Masačusetse.

„Jingle Bells" - Padėkos dienos himnas

Daina „Jingle Bells", kuri taip dažnai asocijuojasi su Kalėdomis, iš tiesų su šia švente visai nėra susijusi. Amerikietis kompozitorius Džeimsas Pjerpontas (James Pierpont) sukūrė ją apie 1857 metus pamaldoms Padėkos dienos proga. Pirmą kartą dainą atliko sekmadieninės mokyklos choro vaikai. O vadinosi ji „The One Horse Open Sleigh" (Atviros vienkinkės rogės).

Elnius Santa Klausas „įsigijo" XIX a.

Istorinis Santa Klauso, kitaip - Kalėdų Senelio - prototipas buvo IV a. gyvenęs šv.Mikalojus Stebukladarys, Miros vyskupas. Jam atminti skirtą dieną, gruodžio 6-ąją, buvo priimta dovanoti dovanas. Amerikoje Santa Klauso įvaizdis ėmė formuotis po to, kai 1823 m. buvo publikuotas anoniminio autoriaus eilėraštis „Naktis prieš Kalėdas". Šiame eilėraštyje Santa turi 8 elnius. Vėliau Santai buvo priskirtas devintasis elnias, vardu Rudolfas Raudonosis.

Kalėdų dovanėles propagavo M.Liuteris

O štai Reformacijos tėvas Martinas Liuteris (Martin Luther) Kalėdomis naudojosi siekdamas platinti savo idėjas. M.Liuterio nuomone, vaikai, kuriems religinė šventė asocijuosis su džiaugsmu, patiriamu gavus dovanėlių, su malonumu švęs ją visą gyvenimą ir to išmokys savo vaikus. Ir pasirodė esąs teisus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar tikite, jog I.Šimonytė iki kandencijos galo paskirs naują švietimo, mokslo ir sporto ministrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +7 C

+3 +10 C

+6 +11 C

+10 +14 C

+13 +17 C

+18 +19 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-4 m/s

     
X