respublika.lt

Pasaulinę humuso dieną kulinarijos technologė pataria, kaip avinžirnių užtepėlę pasigaminti namuose

(0)
2022 gegužės 13 11:36:16
„Zen PR" info

Gegužės 13-ąją minima Pasaulinė humuso diena. Tai skanus virtų avinžirnių kremas, paruoštas su citrinos sultimis, tahini (grietinėle arba pasta iš sezamo sėklų) ir alyvuogių aliejumi. Žodis humusas arabiškai reiškia avinžirnius ir dažniausiai yra patiekiamas su pitos duona arba kaip padažas prie falafelių. Nors tai vienas paprasčiausiai paruošiamų ir populiariausių patiekalų Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje, jis labai maistingas. Prekybos tinklo „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo ankštines daržoves įtraukti į savo mitybos racioną, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip paprastai namuose galime pasigaminti humusą.

×
nuotr. 1 nuotr.
Humusas. „Zen PR" nuotr.

 

Puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis

Pasak „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pagrindinė avinžirnių nauda - puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis. Avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug ląstelienos ir folio rūgšties, gausu įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E ir K) ir mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio bei fosforo.

„Sveikatai palankios mitybos rekomendacijos šiuo metu orientuojasi į gyvūninės kilmės baltymų mažinimą ir augalinės kilmės baltymų didinimą, tad vertėtų prisiminti ankštines daržovės ir bandyti jas įtraukti į savo kasdieninę mitybą. Gera ir patogi avinžirnių pateikimo forma yra humusas. Šis patiekalas į mūsų kraštus atėjo iš Rytų, tačiau pastaruoju metu smarkiai išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Humusą labai lengva pasigaminti namuose, o geriausia tai daryti nenaudojant ypatingų papildomų priedų. Truputis citrinos sulčių, šiek tiek aliejaus ir jūs jau turite paruoštą visavertį bei maistingą užkandį, kuris mūsų maisto racione galėtų atsirasti pakankamai dažnai", - pataria dr. E. Gavelienė.

Kadangi šviežių avinžirnių Lietuvoje rasti sudėtinga, sveikatai palankios mitybos konsultantė pataria naudoti džiovintus arba konservuotus: „Avinžirniai labiausiai vertinami dėl augalinės kilmės baltymų, tad nesvarbu, kokioje formoje jie bus, pagrindinis komponentas - baltymas - vis tiek išlieka. Tačiau priklausomai nuo avinžirnių paruošimo būdo gali skirtis kai kurių mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekiai."

Gydytoja dietologė pastebi, jog dažnas žmogus atsisako ankštinių daržovių dėl pasireiškiančio pilvo pūtimo, tačiau, anot specialistės, tai yra normalus fiziologinis procesas, įrodantis, jog žarnyno bakterijos bei virškinimo sistema funkcionuoja, tad nereikėtų baimintis. Tiesa, avinžirnių nederėtų vartoti žmonėms, kurie alergiški šiems baltymams ar serga kai kuriomis žarnyno ligomis (reiktų pasitarti su savo gydytoju arba gydytoju dietologu).

Greitai pagaminamas užkandis

„Rimi" kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad pasigaminti humusą namuose labai paprasta. Tradiciškai jis ruošiamas iš avinžirnių su alyvuogių aliejumi, sezamų sėklų pasta bei įvairiais prieskoniais, tačiau yra daugybė variantų su skirtingais papildomais ingredientais. Tad humusą galima gardinti įvairiais prieskoniais, dėti saulėje džiovintų pomidorų, avokadų, burokėlių ir kt.

„Humusas patiekiamas šaltas. Jis gali būti puiki sumuštinio sudedamoji dalis, taip pat naudojamas mėsos patiekalams ar daržovių garnyrui pagardinti. Skaniausias humusas gaminamas iš virtų avinžirnių, tačiau taupantiems laiką jį puikiai pavyks paruošti ir iš konservuotų. Tokį, namuose pagamintą, humusą galima laikyti apie 3 - 4 dienas", - pataria kulinarijos technologė.

Pasak L. Barčaitės, avinžirnių užtepėlę labai mėgsta vegetarai, tačiau dėl ypač greito bei paprasto paruošimo ir išskirtinio skonio, humusas patiks visiems bei puikiai tiks kaip lengvas priešpiečių užkandis darbe ar namuose.

„Rimi" kviečia paminėti Pasaulinę humuso dieną ir dalijasi humuso su daržovių juostelėmis ir duoniukais receptu.

RECEPTAS

Humusas su daržovių juostelėmis ir duoniukais

Patielalui reikės:

120 g avinžirnių

arba, jei skubate, galite naudoti konservuotus avinžirnius (250 g)

60 ml sezamų pastos „Tahini"

30 ml alyvuogių aliejaus

1 vnt. žaliosios citrinos

0.5 šaukštelio malto kumino

1 vnt. česnako

druskos pagal skonį

1 šaukštelio saldžiosios paprikos

3 šaukštų vandens

Patiekimui reikės:

100 g vyšninių pomidorų

4 vnt. duonelės

2 vnt. agurkų

1 vnt. morkos

1 vnt. saliero stiebo

0.5 vnt. raudonosios paprikos

baziliko (ar kitų mėgstamų žalumynų) papuošti pagal skonį

Gaminimo eiga:

Paruoškite humusą. Avinžirnius išmirkykite per naktį, išvirkite 20-30 min. ir sutrinkite. Į juos įdėkite likusias humuso sudedamąsias dalis (česnako naudokite 1 skiltelę) ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

Juostelėmis supjaustykite salierus, agurkus, raudonąją papriką.

Viską gražiai sudėkite į priešpiečių dėžutę ir pamėtykite pomidoriukų.

Skanaus!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PILIETYBĖ: Seime svarstomas siūlymas, kad siekiant įteisinti dvigubą pilietybę iš Konstitucijos būtų išbraukti jos ribojimai ir perkelti į atskirą konstitucinį įstatymą.
  • ELEKTRA: Seimas atmetė parlamentaro Petro Gražulio pateiktas Elektros energetikos įstatymo pataisas, siūlančias numatyti kompensacijas įmonėms dėl padidėjusių elektros kainų.
  • LAISVĖ: Seimo Laisvės premijų komisija kviečia visuomenines organizacijas ir asociacijas, kūrybines sąjungas, bendruomenes, akademinę bendruomenę, valstybės ir savivaldybių institucijas, visus piliečius iki 2022m. spalio 31d. teikti prašymus su siūlomais pretendentais 2022 metų Laisvės premijai gauti.
  • PIENAS: Lietuvoje energijos kainoms pasiekus vienas didžiausių Europoje, pieno pramonei konkuruoti eksporto rinkose tampa labai sudėtinga, teigia sektoriaus atstovai: šių metų pirmąjį pusmetį lietuviškų pieno produktų į ne Europos Sąjungos šalis eksportuota jau 27,7 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu – 34 tūkst. tonų.
  • MODELIS: Radviliškio rajono taryba pritarė VRM inicijuotam pilotiniam priešgaisrinės saugos modeliui - juo siekiama pagerinti Radviliškio rajono savivaldybės ugniagesių gelbėtojų parengtį, aprūpinimą, kelti jų profesinę kvalifikaciją bei užtikrinti operatyvesnį pajėgų reagavimą į nelaimes.
  • ROMUVA: Seimas po svarstymo nepritarė nutarimo projektui dėl valstybės pripažinimo suteikimo Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“.
  • PRIKLAUSOMYBĖ: Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoju tapo parlamentaras Tomas Tomilinas - jai vadovauja Seimo narė Morgana Danielė.
  • PAMINKLAS: Šakių rajone, Sudarge, penktadienį bus atidengtas paminklas Melno taikos sutarčiai, įteisinusiai lietuvių ir lenkų pergalę Žalgirio mūšyje.
  • PRITARĖ: Jurbarko rajono taryba pritarė sovietinių paminklų nukėlimui - jų yra Jurbarke, Seredžiuje, Viešvilėje, Raudonėje.
  • VERTĖJAI: Pažymint Tarptautinę vertėjų dieną, Kultūros ministerijoje vyks Šv.Jeronimo premijų, skiriamų už grožinės ir humanitarinės literatūros vertimus, įteikimo ceremonija: šių metų laureatės – vertėja iš estų ir suomių kalbų Danutė Sirijos Giraitė ir lietuvių literatūros vertėja į ispanų kalbą Carmen Caro Dugo.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar Lietuvai reikalinga Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kiek per paskutinį mėnesį padidėjo jūsų elektros sąskaitos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+2 +9 C

+6 +10 C

 

+7 +10 C

+11 +14 C

+10 +14 C

 

+11 +13 C

0-4 m/s

0-4 m/s

 

0-5 m/s