respublika.lt

Pasaulinę humuso dieną kulinarijos technologė pataria, kaip avinžirnių užtepėlę pasigaminti namuose

(3)
2022 gegužės 13 11:36:16
„Zen PR" info

Gegužės 13-ąją minima Pasaulinė humuso diena. Tai skanus virtų avinžirnių kremas, paruoštas su citrinos sultimis, tahini (grietinėle arba pasta iš sezamo sėklų) ir alyvuogių aliejumi. Žodis humusas arabiškai reiškia avinžirnius ir dažniausiai yra patiekiamas su pitos duona arba kaip padažas prie falafelių. Nors tai vienas paprasčiausiai paruošiamų ir populiariausių patiekalų Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje, jis labai maistingas. Prekybos tinklo „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo ankštines daržoves įtraukti į savo mitybos racioną, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip paprastai namuose galime pasigaminti humusą.

×
nuotr. 1 nuotr.
Humusas. „Zen PR" nuotr.

 

Puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis

Pasak „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pagrindinė avinžirnių nauda - puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis. Avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug ląstelienos ir folio rūgšties, gausu įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E ir K) ir mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio bei fosforo.

„Sveikatai palankios mitybos rekomendacijos šiuo metu orientuojasi į gyvūninės kilmės baltymų mažinimą ir augalinės kilmės baltymų didinimą, tad vertėtų prisiminti ankštines daržovės ir bandyti jas įtraukti į savo kasdieninę mitybą. Gera ir patogi avinžirnių pateikimo forma yra humusas. Šis patiekalas į mūsų kraštus atėjo iš Rytų, tačiau pastaruoju metu smarkiai išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Humusą labai lengva pasigaminti namuose, o geriausia tai daryti nenaudojant ypatingų papildomų priedų. Truputis citrinos sulčių, šiek tiek aliejaus ir jūs jau turite paruoštą visavertį bei maistingą užkandį, kuris mūsų maisto racione galėtų atsirasti pakankamai dažnai", - pataria dr. E. Gavelienė.

Kadangi šviežių avinžirnių Lietuvoje rasti sudėtinga, sveikatai palankios mitybos konsultantė pataria naudoti džiovintus arba konservuotus: „Avinžirniai labiausiai vertinami dėl augalinės kilmės baltymų, tad nesvarbu, kokioje formoje jie bus, pagrindinis komponentas - baltymas - vis tiek išlieka. Tačiau priklausomai nuo avinžirnių paruošimo būdo gali skirtis kai kurių mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekiai."

Gydytoja dietologė pastebi, jog dažnas žmogus atsisako ankštinių daržovių dėl pasireiškiančio pilvo pūtimo, tačiau, anot specialistės, tai yra normalus fiziologinis procesas, įrodantis, jog žarnyno bakterijos bei virškinimo sistema funkcionuoja, tad nereikėtų baimintis. Tiesa, avinžirnių nederėtų vartoti žmonėms, kurie alergiški šiems baltymams ar serga kai kuriomis žarnyno ligomis (reiktų pasitarti su savo gydytoju arba gydytoju dietologu).

Greitai pagaminamas užkandis

„Rimi" kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad pasigaminti humusą namuose labai paprasta. Tradiciškai jis ruošiamas iš avinžirnių su alyvuogių aliejumi, sezamų sėklų pasta bei įvairiais prieskoniais, tačiau yra daugybė variantų su skirtingais papildomais ingredientais. Tad humusą galima gardinti įvairiais prieskoniais, dėti saulėje džiovintų pomidorų, avokadų, burokėlių ir kt.

„Humusas patiekiamas šaltas. Jis gali būti puiki sumuštinio sudedamoji dalis, taip pat naudojamas mėsos patiekalams ar daržovių garnyrui pagardinti. Skaniausias humusas gaminamas iš virtų avinžirnių, tačiau taupantiems laiką jį puikiai pavyks paruošti ir iš konservuotų. Tokį, namuose pagamintą, humusą galima laikyti apie 3 - 4 dienas", - pataria kulinarijos technologė.

Pasak L. Barčaitės, avinžirnių užtepėlę labai mėgsta vegetarai, tačiau dėl ypač greito bei paprasto paruošimo ir išskirtinio skonio, humusas patiks visiems bei puikiai tiks kaip lengvas priešpiečių užkandis darbe ar namuose.

„Rimi" kviečia paminėti Pasaulinę humuso dieną ir dalijasi humuso su daržovių juostelėmis ir duoniukais receptu.

RECEPTAS

Humusas su daržovių juostelėmis ir duoniukais

Patielalui reikės:

120 g avinžirnių

arba, jei skubate, galite naudoti konservuotus avinžirnius (250 g)

60 ml sezamų pastos „Tahini"

30 ml alyvuogių aliejaus

1 vnt. žaliosios citrinos

0.5 šaukštelio malto kumino

1 vnt. česnako

druskos pagal skonį

1 šaukštelio saldžiosios paprikos

3 šaukštų vandens

Patiekimui reikės:

100 g vyšninių pomidorų

4 vnt. duonelės

2 vnt. agurkų

1 vnt. morkos

1 vnt. saliero stiebo

0.5 vnt. raudonosios paprikos

baziliko (ar kitų mėgstamų žalumynų) papuošti pagal skonį

Gaminimo eiga:

Paruoškite humusą. Avinžirnius išmirkykite per naktį, išvirkite 20-30 min. ir sutrinkite. Į juos įdėkite likusias humuso sudedamąsias dalis (česnako naudokite 1 skiltelę) ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

Juostelėmis supjaustykite salierus, agurkus, raudonąją papriką.

Viską gražiai sudėkite į priešpiečių dėžutę ir pamėtykite pomidoriukų.

Skanaus!

Laikraščių prenumerata internetu

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (3)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PASLAUGOS: Advokatai negali teikti paslaugų sankcionuotiems asmenims, o taip pat paslaugų, kuriomis būtų bandoma apeiti Vakarų įvestas sankcijas Rusijai, sako Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.
  • VADOVAS: Lietuvos vadovo Gitano Nausėdos vyriausiuoju patarėju ir Teisės grupės vadovu taps Andrius Kabišaitis, pranešė Prezidentūra.
  • DUOMENYS: Lietuva yra tarp prasčiausiai viešajam interesui svarbius duomenis atveriančių ir panaudojančių Europos Sąjungos šalių, rodo pasaulinis duomenų barometras.
  • KROVINIAI: Beveik prieš tris savaites į Ukrainą išvykęs bandomasis „Lietuvos geležinkelių“ traukinys su kroviniais netrukus turėtų pajudėti atgal.
  • APSAUGA: Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė nori atsisakyti visą parą trunkančios apsaugos.
  • ATSARGUS: Europos Sąjungai planuojant šiais metais dviem trečdaliais sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys tokias galimybes vertina atsargiai.
  • ELGESYS: Užsieniečių registracijos centre Medininkuose migrantai pastaruoju metu sudaužė 120 šildytuvų, skelbia Valstybės sienos apsaugos tarnyba.
  • VAIRUOTOJAI: Lietuvos logistikos įmonės, susiduriančios su vairuotojų trūkumu, transporto saugojimo aikšteles pildo prastovose laukiančiais vilkikais, praneša Tarptautinio transporto ir logistikos aljansas.
  • KOMPENSACIJA: Ukrainiečius priėmusiems gyventojams ir verslui skirta trečdalis milijono eurų kompensacijų - Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad daugiausia lėšų skirta Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.
  • DRAUDIMAS: Nidoje šį sezoną verslininkams bus draudžiama nuomoti elektrinius paspirtukus, taip pat bus draudžiamas eismas dalyje miesto šia transporto priemone.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar naujai siūlomas Civilinės sąjungos įstatymas yra Partnerystės įstatymas, tik kitais žodžiais?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Jeigu Seimo rinkimai vyktų ateinantį sekmadienį, už kurią partiją balsuotumėte?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+2 +9 C

+3 +12 C

 

+11 +16 C

+10 +18 C

+16 +23 C

 

+11 +18 C

0-5 m/s

0-5 m/s

 

0-7 m/s