respublika.lt

Dietologė pataria: pavasarį stiprinant organizmą į mitybos racioną svarbu įtraukti žuvį

(0)
2022 balandžio 01 10:51:54
„Zen PR" info

Nors visavertė mityba svarbi bet kuriuo metų laiku, ekspertai pataria didesnį dėmesį jai skirti pavasarį, kuomet organizmui svarbu gauti visų reikalingų medžiagų. Pasak „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į savaitės meniu reikėtų bent du kartus įtraukti žuvį. Ir nors visada geriausia valgyti ją šviežią, patiekalų iš šaldytos žuvies taip pat gali būti mūsų racione. „Rimi" kokybės vadovė Ana Čudinienė primena - labai svarbu šaldytus produktus laikyti atsižvelgiant į gamintojų nurodymus. Perkant šaldytą žuvį, reikėtų apžiūrėti, ar ji sandariai supakuota vakuume, o ant pakuotės nėra ledo kristalų ar skysčio.

×
nuotr. 1 nuotr.
Žuvies užkepėlė. „Zen PR" nuotr.

 

Jūrinės ar gėlavandenės?

Parduotuvėse dažniausiai lietuviai renkasi jūrines lydekas: keptas, rūkytas arba šaldytas, bet Lietuvoje jų pagaunama ir upėse bei ežeruose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kieko nėra, tačiau omega-3 riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.

„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis - ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui: vitaminų A, D ir E, mineralų. Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 g žuvies - taip gausite maksimalią naudą organizmui, o ir racionas bus įvairus," - pataria gydytoja dietologė.

Kaip geriausia gaminti lydekos patiekalus

Svarbus ir lydekos gaminimo būdas. Reikėtų vengti gaminti lydekos filė tešloje, gruzdinti dideliame aliejaus kiekyje. Sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinos sultimis, arba troškinti.

Galima lydeką pagardinti mėgstamais prieskoniais, žolelėmis. Net kepant orkaitėje, vertėtų vengti ją stipriai apskrudinti. „Kartais žuvį perkepame - juk dažniausiai nedideliems gabaliukams užtenka ir 15-20 minučių. Taip pat neįkaitinkite orkaitės iki itin aukštos temperatūros - pakaks ir 160-180 laipsnių, tada žuvis išliks sultinga", - pataria „Rimi" kokybės vadovė Ana Čudinienė.

Laikymo sąlygos ir ženklinimas

Parduotuvėse šaldytos žuvys laikomos šaldikliuose, kurių temperatūra -18 laipsnių šalčio ir žemesnė. Svarbu išlaikyti teisingą temperatūros režimą ir jokiu būdu namuose pakartotinai neužšaldyti jau atšildyto produkto. Pakuotės etiketėje turėtų būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta.

„Skiriame didelį dėmesį lokaliems tiekėjams ir ekologiškiems produktams, todėl rekomenduojame pirkėjams rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies bei jūros gėrybių produktus - šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai sužvejoti ar užauginti laikantis atsakingos žvejybos įstatymų. „Rimi" vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai. Atrinkdami asortimentą prisidedame prie žuvų išteklių išsaugojimo bei skatiname įstatymų paisančią žvejybą", - teigia kokybės vadovė A. Čudinienė.

Pasigaminkite žuvies užkepėlę su ryžiais ir daržovėmis - ilgai neužtruksite, o rezultatas tikrai pradžiugins.

RECEPTAS

Užkepėlei reikės:

500 g jūros lydekos filė;

200 g ryžių;

500 g brokolio;

100 g vyšninių pomidorų;

0,5 vnt. citrinos;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Padažui reikės:

1 šaukšto miltų;

1 šaukšto sviesto;

200 ml daržovių sultinio;

150 ml pieno;

2 šaukštelių garstyčių;

1 šaukšto susmulkintų pertražolių;

1 šaukšto susmulkintų krapų;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Ryžius išvirkite pagal pakuotėje nurodytą instrukciją ir atidėkite. Brokolius stambiai supjaustykite ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Vyšninius pomidorusperpjaukite pusiau.

Žuvies filė supjaustykite stambiais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Paruoškite padažą. Įkaitintoje gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir, nuolat maišydami, pakepkite. Tada sumažinkite kaitrą ir, nuolatos maišydami, supilkite sultinį ir pieną. Kai masė sutirštės, sudėkite garstyčias, druską, pipirus, smulkintas pertažoles ir krapus, viską išmaišykite.

Į apkepėlių indą guldykite lydekos filė gabaliukus, ant jų dėkite ryžius, brokolius ir pomidorus. Ant viršaus supilkite padažą. Kepkite 30 minčių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Prieš patiekdami galite papuošti smulkintais žalumynais. Skanaus!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PILIETYBĖ: Seime svarstomas siūlymas, kad siekiant įteisinti dvigubą pilietybę iš Konstitucijos būtų išbraukti jos ribojimai ir perkelti į atskirą konstitucinį įstatymą.
  • ELEKTRA: Seimas atmetė parlamentaro Petro Gražulio pateiktas Elektros energetikos įstatymo pataisas, siūlančias numatyti kompensacijas įmonėms dėl padidėjusių elektros kainų.
  • LAISVĖ: Seimo Laisvės premijų komisija kviečia visuomenines organizacijas ir asociacijas, kūrybines sąjungas, bendruomenes, akademinę bendruomenę, valstybės ir savivaldybių institucijas, visus piliečius iki 2022m. spalio 31d. teikti prašymus su siūlomais pretendentais 2022 metų Laisvės premijai gauti.
  • PIENAS: Lietuvoje energijos kainoms pasiekus vienas didžiausių Europoje, pieno pramonei konkuruoti eksporto rinkose tampa labai sudėtinga, teigia sektoriaus atstovai: šių metų pirmąjį pusmetį lietuviškų pieno produktų į ne Europos Sąjungos šalis eksportuota jau 27,7 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu – 34 tūkst. tonų.
  • MODELIS: Radviliškio rajono taryba pritarė VRM inicijuotam pilotiniam priešgaisrinės saugos modeliui - juo siekiama pagerinti Radviliškio rajono savivaldybės ugniagesių gelbėtojų parengtį, aprūpinimą, kelti jų profesinę kvalifikaciją bei užtikrinti operatyvesnį pajėgų reagavimą į nelaimes.
  • ROMUVA: Seimas po svarstymo nepritarė nutarimo projektui dėl valstybės pripažinimo suteikimo Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“.
  • PRIKLAUSOMYBĖ: Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoju tapo parlamentaras Tomas Tomilinas - jai vadovauja Seimo narė Morgana Danielė.
  • PAMINKLAS: Šakių rajone, Sudarge, penktadienį bus atidengtas paminklas Melno taikos sutarčiai, įteisinusiai lietuvių ir lenkų pergalę Žalgirio mūšyje.
  • PRITARĖ: Jurbarko rajono taryba pritarė sovietinių paminklų nukėlimui - jų yra Jurbarke, Seredžiuje, Viešvilėje, Raudonėje.
  • VERTĖJAI: Pažymint Tarptautinę vertėjų dieną, Kultūros ministerijoje vyks Šv.Jeronimo premijų, skiriamų už grožinės ir humanitarinės literatūros vertimus, įteikimo ceremonija: šių metų laureatės – vertėja iš estų ir suomių kalbų Danutė Sirijos Giraitė ir lietuvių literatūros vertėja į ispanų kalbą Carmen Caro Dugo.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar Lietuvai reikalinga Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kiek per paskutinį mėnesį padidėjo jūsų elektros sąskaitos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+2 +9 C

+6 +10 C

 

+7 +10 C

+11 +14 C

+10 +14 C

 

+11 +13 C

0-4 m/s

0-4 m/s

 

0-5 m/s