respublika.lt

Produktai, kuriuos naudinga valgyti kartu

(0)
2022 lapkričio 12 17:42:00
Parengė Milda KUNSKAITĖ

Mes esame pratę prie tam tikrų produktų derinių, jau tapusių klasikiniais. Bet yra produktų, kurie ne šiaip papildo vienas kito skonį, o tampa itin naudingi tik valgomi su „porininku". Kai kurie iš variantų visiems yra puikiai pažįstami, o kai kurie gali nustebinti, bet visi jie naudingai papildys jūsų valgiaraštį.

×
nuotr. 1 nuotr.
Lašiša - labai naudingas produktas, bet jį galima paversti dar geresniu. Stasio Žumbio nuotr.

 

Juodosios pupelės + paprika

Juodosios pupelės yra geras geležies šaltinis. Tačiau geležį iš augalinių šaltinių organizmas įsisavina ne taip gerai kaip geležį, kurios gautų suvalgius mėsos; vos 2-20 proc. „augalinės" geležies iš virškinamojo trakto patenka į kraują (palyginkite - 15-35 proc. „gyvulinės" geležies). Tačiau veikiant vitaminui C, kurio gausu raudonosiose paprikose, įsisavinamos „augalinės" geležies kiekis padidėja šešis kartus! Tokį derinį galima paskaninti pomidorais, česnaku, kukurūzais ir žalumynais.

Viso grūdo dalių miltų gaminiai + česnakas + svogūnai

Kaip ir iš pupelių, geležį ir cinką iš visadalių grūdų produktų organizmas įsisavina prastai, tai yra, jie chemiškai transformuojasi greičiau negu patenka į kraują. Mat grūduose be cinko ir geležies yra kitų mineralinių medžiagų, su kuriomis jie jungiasi, o tai trukdo organizmui juos pasiimti. Tyrimai rodo, kad produktai, kuriuose gausu sieros, kaip svogūnai ir česnakai, padeda visadalių grūdų gaminiams atiduoti daugiau naudingų medžiagų. Pridėjus svogūnų ir česnakų į patiekalus iš visadalių grūdų, geležis ir cinkas žmogaus organizmui tampa lengviau pasiekiami. Tikriausiai todėl duona iš tamsių miltų su svogūnu arba česnaku ir druska yra tokia skani, ypač su barščiais!

Pomidorai + alyvuogių aliejus

Tikra „itališka" pora! Alyvuogių aliejuje yra riebalų, naudingų širdžiai. Jie didina „gerojo" cholesterolio kiekį ir mažina „blogojo", kuris yra arterijų užsikimšimo priežastis. O kartu su pomidorais ši savybė dar labiau sustiprėja!

Mokslininkai nustatė, kad alyvuogių aliejus didina pomidoruose esančio likopeno aktyvumą, o saulėgrąžų aliejus tokia savybe nepasižymi. Su šia pora galima pasigaminti daugybę skanių patiekalų. Net iš alyvuogių aliejuje su česnakais keptų pomidorų pagaminta pomidorų sriuba yra kulinarijos šedevras.

Lašiša + lapiniai kopūstai

Norint gauti kuo daugiau kalcio, jį reikia vartoti su vitaminu D. Būtent šis vitaminas padeda geriau absorbuoti kalcį iš virškinamojo trakto ir normalizuoja jo kiekį kraujyje. Vienas iš variantų - vartoti produktus, kuriuose gausu kalcio, ir priiminėti saulės vonias. Kitas - vartoti produktus, kuriuose yra ir kalcio, ir vitamino D. Lašiša kartu su žalumynais arba lapiniais kopūstais - kaip tik toks atvejis!

Brokoliai + pomidorai

Ši pora pasižymi puikiomis priešvėžinėmis savybėmis. Buvo atliekamas tyrimas: vėžiu sergančioms žiurkėms buvo sukurtos dietos - su pomidorais, su brokoliais ir su abiem šiais produktais. Veiksmingiausia pasirodė esanti dieta su 10 proc. pomidorų ir 10 proc. brokolių: augliai sumažėjo 52 proc. Beje, troškinti brokoliai su alyvuogių aliejumi ir pomidorais - labai skanu.

Žalioji arbata + juodieji pipirai

Keistas derinys, bet veiksmingas! Žaliojoje arbatoje yra antioksidanto, žymimo EGCG. Bet jo priešvėžinės savybės dar geriau atsiskleidžia kartu su piperinu, esančiu pipiruose. Kur galima pritaikyti tokį derinį? Pasirodo, žalioji arbata, užplikyta su juodaisiais pipirais, česnaku ir imbieru yra puikus marinatas!

Briuselio kopūstai + alyvuogių aliejus

Šiuose mini kopūstuose gausu vitamino K, kuris reguliuoja kraujo krešumą ir yra naudingas kaulams. Vitaminas K tirpsta riebaluose, tai yra, yra geriau įsisavinamas kartu su riebiu maistu. O tam puikiai tinka alyvuogių aliejus. Paprasčiausias variantas - kepti arba troškintii kopūstai su alyvuogių aliejumi.

Lapiniai kopūstai + migdolai

Dar viena daržovė, kurioje gausu vitamino K - lapiniai kopūstai. Be K, juose yra vitamino E, antioksidanto, kuris stiprina imunitetą ir apsaugo nuo vėžio bei širdies ligų. Kaip ir K, šis vitaminas tirpsta riebaluose, todėl jam reikia poros. Ideali pora jam gali būti migdolai, kurie yra mononesočiųjų riebalų šaltinis. Iš šios porelės išeina labai skanios salotos.

Juodasis šokoladas + obuoliai

Juodojo šokolado ir obuolių derinys pasižymi dideliu potencialu gerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę. Raudonų obuolių žievelėje yra flavonoido kvercetino, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis, o tamsiame šokolade, t.y. jame esančioje kakavoje yra daug katechinų - stiprių antioksidantų, padedančių užkirsti kelią aterosklerozei. Drauge jie gerai susidoroja su kraujo krešuliukais. Obuolių skiltelės juodajame šokolade - skanus ir naudingas desertas.

Česnakas + lašiša

Lašišą pagardinus česnaku, žuvis bus ne tik aromatingesnė, bet ir ją valgant mažės širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Buvo atliktas eksperimentas: buvo tikrinamas šios kulinarinės poros poveikis vyrų su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje būklei. Grupėse, kurios vartojo 900 mg česnako ir 12 g žuvies taukų, sumažėjo tiek bendras cholesterolio kiekis kraujyje (12,2 proc.), tiek ir „blogojo" (9 proc.)

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
31
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PROBLEMOS: Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusi Danijos kapitalo žuvų perdirbimo įmonė „Espersen Lietuva“ mažina pajėgumus ir atleidžia dalį darbuotojų, nes mažėja produkcijos paklausa, svyruoja žaliavų, transporto bei energijos kainos, sako gamyklą valdančios Danijos grupės „Espersen“ prezidentas Klausas B. Nielsenas.
  • PALŪKANOS: Europos centrinis bankas pranešė vėl padidinęs palūkanų normas, šįkart – dar 0,5 proc.
  • KANDIDATAS: Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį priėmė sprendimą iš Darbo partijos kandidatų į Druskininkų tarybą rinkiminio sąrašo nešalinti pirmu numeriu jame įrašyto Edvino Garackevičiaus, sausio mėnesį sulaikyto su dideliu kiekiu narkotinių medžiagų.
  • VIZITAS: Specialiųjų tyrimų tarnyboje lankėsi Europos vyriausioji prokurorė Laura Kodruca Kovesi ir Europos prokuroras Tomas Krušna.
  • PAJAMOS: Valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos pernai siekė 15,9 mlrd. eurų – 1,382 mlrd. eurų (9,5 proc.) daugiau nei planuota ir 2,641 mlrd. eurų (19,9 proc.) daugiau nei 2021 metais.
  • PARAŠAI: Vyriausioji rinkimų komisija apsisprendė neregistruoti Lietuvos regionų partijos rinkiminių sąrašų Kauno ir Klaipėdos savivaldos rinkimuose, nes partijai šiuose miestuose nepavyko surinkti reikiamo parašų skaičiaus.
  • KONKURSAS: Šiemet Knygos meno konkurse varžosi 113 leidinių, išleistų 2022 metais, juos pateikė šešiasdešimt leidėjų.
  • VIEŠINIMAS: Praėjusiais metais 95 Seimo nariai iš parlamentinei veiklai jiems skiriamų lėšų įsigijo viešosios informacijos rengėjų paslaugų ir tam išleido 105 tūkst. eurų.
  • MOKESČIAI: Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sako, kad Seime svarstant kai kurių mokesčių peržiūrą dėl jos turėtų būti iš anksto sutarta tiek valdančiųjų viduje, tiek su Prezidentūra.
  • PROKURORĖ: Generalinė prokurorė Nida Grunskienė atsisako susitikti su opozicinės Darbo partijos frakcija, kuri žada aiškintis, ar buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie prokuratūros tyrimą jo atžvilgiu bei ruoštą kreipimąsi į Seimą dėl jo imuniteto panaikinimo.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar gerai, kad ukrainiečiams bus nemokamai išduodami receptiniai vaistai?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Jei turite šiek tiek laisvo laiko, kas jums labiau patiktų?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

0 +3 C

-3 +1 C

 

-6 0 C

-1 +2 C

-4 +1 C

 

-5 -3 C

0-5 m/s

0-5 m/s

 

0-5 m/s