Tikriausiai ne kartą stebėjotės mamų ir močiučių buitine išmintimi ir įgūdžiais virtuvėje. Juk tai jos papasakojo jums, kad nevirtą kiaušinį galima atskirti nuo virto tiesiog pasukus juos ant stalo, arba kad tortą bus lengva pjaustyti, jei peilį palaikysite po karšto vandens srove. Visi šie įgūdžiai elgtis su maistu ir gėrimais įgyjami iš patirties. Pateikiame jums truputį teorijos, kurią būtinai reikėtų išbandyti praktiškai...
Išlaikykite makaronus drėgnus
Kad virti makaronai nesuliptų į vieną gniužulą, sudėkite juos į sandarų maišelį ir padėkite į šaldytuvą. Susiruošę juos pasišildyti, tiesiog kelias sekundes palaikykite verdančiame vandenyje.
Pratęsti daržovių šviežumą
Į daržovių skyrelio šaldytuve dugną įtieskite popierinių rankšluosčių. Jie sugers drėgmės perteklių ir daržovės greitai nesupus.
Burbuliukai šampane
Neverta išpilti putojantį vyną, kuris atrodo išsivadėjęs. Tiesiog įmeskite į jį vieną ar dvi razinas - natūralus cukrus daro stebuklus.
Nemėtykite citrinų
Jeigu jums reikia vos kelių lašų citrinų sulčių, nepjaukite citrinos perpus - ji greitai išdžius. Geriau pradurkite vaisių kuo nors aštriu ir įsilašinkite sulčių, kiek jums reikia.
Švieži žalumynai
Kad prieskoninės žolės išliktų šviežios iki mėnesio, ryšelius supakuokite į plastikinius maišelius ir įdėkite į šaldiklį. Bus lengva jų pasiimti, kai prireiks, o atšils jos vos patekusios ant karštos keptuvės.
Kenkėjams - ne!
Lauro lapas, įdėtas į indą su miltais, makaronais ar ryžiais - garantija, kad juose neįsiveis vabzdžių.
Minkšti keksiukai
Norėdami atšviežinti vakarykščius keksiukus, pašlakstykite juos vandeniu, sudėkite į popierinį maišelį ir 10 sek. įkiškite į orkaitę. Garuodamas vanduo juos greitai suminkštins.
Kad sūris nedžiūtų
Kad prapjautas sūris nedžiūtų, patepkite pjūvio vietą sviestu arba margarinu, tai sulaikys drėgmę sūrio viduje. Šis būdas ypač veiksmingas kietiesiems sūriams su luobele iš parafininio vaško.
Kiaušinių šviežumas
Jeigu abejojate, ar kiaušiniai jūsų šaldytuve yra švieži, tiesiog įleiskite po vieną į stiklinę su vandeniu. Šviežias kiaušinis skęsta, senas - išplaukia į paviršių.
Traškios daržovės
Kai ridikėliai, salierai ar morkos nustoja būti traškūs, įmerkite juos į ledinį vandenį kartu su gabalėliu nevirtos bulvės ir pamatysite, kaip daržovės tiesiog beregint atsigauna.
Kad bananai nepatamsėtų
Pavieniai bananai genda gerokai greičiau negu esantys kekėje. Taigi, atsiplėškite vaisių tik tada, kai susiruošite jį valgyti.
Neleiskite sausainiams sukietėti
Trapius sausainius ir tai, ką reikia ilgai kramtyti, laikykite skirtingose dėžutėse, nes priešingu atveju drėgmė iš vieno produkto „persikraustys" į kitą.
Biri druska
Į druskinę įberkite truputį ryžių, ir druska nesukietės. Ryžiai sugeria kondensatą, dėl kurio susidaro gumuliukai.
Sviestas atsargai
Nesivaržykite pirkti sviesto atsargai, kai jis parduodamas su nuolaida, juk jį galima laikyti šaldytuve iki pusės metų. Tik sviestą reikia įdėti į hermetišką dėžutę, kad nesugertų kvapų visų produktų, kuriuos laikote šaldytuve.
Saugokite pieno produktus nuo bakterijų
Kad jogurtas arba grietinė ilgiau liktų švieži, indelius arba stiklainius, kuriuose yra laikomi, šaldytuve apverskite dugnu aukštyn. Susidaręs vakuumas neleis atsirasti bakterijoms, dėl kurių produktai genda.
Neišmeskite likusio sūrio
Sūrį galima užšaldyti. Pavalgę sūrio likučius sudėkite atgal į pakuotę, gerai uždarykite ir įdėkite į šaldiklį. Sumanę jį suvalgyti, prieš dieną perkelkite sūrį į šaldytuvą. Geriausiai yra šaldyti minkštus riebius sūrius.
Persūdyta sriuba
Nėra nieko apmaudžiau kaip persūdyti sriubą, kurią virėte labai ilgai. Pamėginkite į ją įmesti žalios bulvės arba obuolio gabaliukų, kad jie sugertų druskos perteklių, palikite juos virti ant silpnos ugnies 10 minučių, o paskui išgriebkite. Jeigu sriuba vis dar per sūri, įberkite į ją visą šaukštą cukraus. Jeigu ir cukrus nepadėjo, galima šliūkštelėti šiek tiek obuolių acto. Paskutinis dalykas, kurį galima pamėginti padaryti gelbstint sriubą, jeigu niekas nepadėjo - persūdytą sriubą praskiesti vandeniu arba sultiniu.