respublika.lt

Kuo naudingas kosmetikos sudėtyje viliojantis retinolis? (0)

2020 spalio mėn. 14 d. 20:54:31
Laura Čiginskaitė

Kaip dažnai kosmetinėje atsiduria priemonės su nuolat girdimomis, bet iki galo nepažįstamomis medžiagomis? Ko gero, pasitaiko. „Eurovaistinės internete" dermo specialistė Valentina Rimkienė, konsultuojanti klientus el. paštu ar aktyviame pokalbio lange, sako, kad pastaruosius pusę metų tokia daugeliui ne iki galo žinoma, bet dažnai ieškoma medžiaga yra retinolis, kuris paprastai tariant, yra dar viena vitamino A forma. Ką naudinga apie ją žinoti?

×
nuotr. 1 nuotr.
Retinolis, esantis receptiniuose preparatuose arba prabangesniuose kosmetikos produktuose paprastai yra aktyvioji vitamino A forma – retinoinė rūgštis. Pixabay asociatyvi nuotr.

 

Kaip veikia retinolis?

Retinolis skatina bazinių ląstelių dalijimąsi, todėl dėl jo atsiranda daugiau naujų epidermio ląstelių, kurios „migruoja" į odos paviršių. Kuo didesnė retinolio koncentracija, kuo dažniau jo tepame, tuo daugiau naujų ląstelių pasirodo paviršiuje. Dėl šių procesų vyksta odos pertekliaus pašalinimas, dar vadinamas eksfoliacija.

Kam tai naudinga?

Ši vitamino A forma yra dažnai pasitelkiama, kaip efektyvi priemonė kovoti su raukšlėmis ir akne. Remiantis tyrimais, retinolis gali padėti sumažinti smulkias raukšleles ir pigmentaciją, taip pat padidinti kolageno gamybą ir pagerinti ląstelių apykaitą, sukurdamas ryškesnę ir lygesnę veido spalvą.

Prieš pradedant naudoti

Prieš pradedant naudoti vitaminą A, pirmiausia rekomenduojama atstatyti odos barjerą ir sumažinti uždegimą - tai galima padaryti naudojant drėkinamuosius kremus ir prausiklius. Rinkitės produktus, kuriuose yra lipidų kompozicijų, padedančių normalizuoti lipidų odos paviršiuje kiekį. Idealiame produkte taip pat turi būti daug priešuždegiminių medžiagų ekstraktų, tokių kaip linų sėmenų ar avižų. Tik tada galima galvoti apie stipresnius vitaminus.

Iš pradžių tik kartą ar du per savaitę

Retinolis gali sudirginti odą pirmą kartą jį panaudojus, todėl odą prie jo pratinkite - iš pradžių naudokite kartą ar kelis per savaitę ir dažnumą didinkite. Odos jautrumą sumažinti padės ir po retinolio tepamas drėkinamasis kremas, tačiau panaudoję retinolį, palaukite 20 minučių ir tik tada jį tepkite. Tai gali sumažinti jautrumą, pleiskanojimą, sausumą - nepageidaujamus reiškinius, kurie dažnai lydi naudojant vitaminą A.

Retinolis + apsauga nuo saulės

Dažnai naudojant retinolį naujos ląstelės nebūtinai tinkamai funkcionuoja, joms gali trūkti reikiamo sukibimo ir lipidų, kurie svarbūs tinkamai odos apsaugai. Kuo daugiau retinolio tepate, tuo prasčiau veiks barjerinė odos funkcija. Nemažai žmonių pastebi, kad naudojant retinolį jų oda tapo jautresnė, dirgli, išsausėjo. Vienas pagrindinių neigiamų retinolio poveikių - jūsų oda tampa jautresnė ultravioletiniams saulės spinduliams. Būtent todėl labai svarbu naudojant šią aktyvią medžiagą nepamiršti ir apsaugos nuo saulės - kremo su aukštu SPF faktoriumi.

Retinolis ne tau, jeigu esi...

Retinolio rekomenduočiau vengti turintiems jautrią ir dirglią odą, besilaukiančioms bei nėštumą planuojančioms moterims. Jį naudoti gali bet kokio amžiaus suaugę. Kolageno atsargos organizme mažėja nuo 25 metų, o viena iš retinolio funkcijų - stimuliuoti kolageno sintezę bei stabdyti kolageną ardančius fermentus.

Vitaminas C + retinolis=?

Norintiems vitamino C naudą derinti su retinolio - rekomenduočiau vitamino C produktus rinktis rytui, o retinolio - vakarui. Nemaišykite savarankiškai jų tarpusavyje, bet kai kada galite naudoti skirtingų odos rutinų metu ant švarios odos, tokia kombinacija gali lemti geresnius rezultatus, tik stebėkite, ar oda nėra jautri. Svarbu žinoti, kad naudojant šias aktyvias medžiagas kartu, odos dirglumo slenkstis sumažėja, ji gali tapti jautresnė išoriniams veiksniams, labiau pažeidžiama. Nors vieningos dermatologų nuomonės šiuo klausimu nėra, aš visuomet rekomenduoju naudoti tik vieną aktyvią sudedamąja dalį savo odos priežiūros rutinoje. Pavyzdžiui, naudojant retinolį, nenaudoti priemonių su AHA ar BHA rūgštimis.

Ar retinolis, retinalis, retinoninė rūgštis ir retinolio palmitatas yra tas pats?

Retinolis, esantis receptiniuose preparatuose arba prabangesniuose kosmetikos produktuose paprastai yra aktyvioji vitamino A forma - retinoinė rūgštis. Kiti rinkoje esantys produktai, tokie kaip retinolis, retinalis ar retinolio palmitatas, savo sudėtyje turi neaktyviųjų molekulių, kurios, susijungusios su odoje esančiais enzimais, konvertuojasi į aktyviąją formą. Mano patarimas - klyskite atsargiai, ypač jeigu jūsų oda jautri, todėl rekomenduoju pradėti nuo produktų, kuriuose yra 0,1 proc. retinolio. Retinolio stiprumo procentus rinkitės atsargiai.

Kur ieškoti retinolio?

Jį galite rasti įvairių, serumų, kremų ir veido kaukių sudėtyje.

Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • SKAIČIAI: Pasaulyje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius penktadienį viršijo 45 mln. Tai pranešė Johnso Hopkinso universitetas.
  • COVID-19: JAV užfiksuotas rekordinis per parą patvirtintų naujų COVID-19 atvejų skaičius – 90 tūkst.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)

Dienos klausimas

Ar vyksite lankyti artimųjų kapų per ilgąjį savaitgalį?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar iš tikrųjų reikalinga nedarbo diena lapkričio 2-ąją?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+7 +8 C

+4 +7 C

 

+5 +7 C

 +9 +11 C

9 +11 C

 

 +9 +10 C

0-4 m/s

0-4 m/s

 

0-2 m/s

       

Valiutų kursai

USD - 1.1704 PLN - 4.6225
RUB - 93.0481 CHF - 1.0684
GBP - 0.9043 NOK - 11.1495

Nuorodos