Dresdene (Vokietija), Hinkelio kepykloje, jau pakvipo Kalėdomis - čia šurmuliuoja 21-asis kalėdinių pyragų "Stollen" festivalis. Tradicinis vokiškas kalėdinis vaisių pyragas "Stollen" kepamas nuo 1474 metų.
Šis pyragas gardinamas kardamonu, cinamonu, marcipaniniu įdaru ir razinomis, riešutais ar migdolais, o puošiamas cukriniu glajumi. Pasak specialistų, žinomiausi pyragai "Stollen" kepami būtent Dresdeno regione ir tik apie 130 kepyklų kepa tikrąjį, tai yra "oficialųjį" pyragą "Stollen". Visos regiono kepyklos prieš šventes iškepa tonas šio skanėsto. Prieš tai, žinoma, vyksta teatralizuotas kepimo sezono atidarymas.
Kalėdiniai pyragai
* Kalėdinis pudingas kilo iš Anglijos ir Airijos, o vėliau paplito visame pasaulyje. Kalėdinis pudingas nuo paprasto pudingo ar pyrago skiriasi tuo, kad yra ne kepamas, o verdamas. Gaminant tradicinį kalėdinį pudingą įprasta į jo vidų įdėti monetą ar šiaip kokį niekutį, kuris neša sėkmę tam, kuris jį randa.
* Portugalijoje kepamas vaisinis kalėdinis pyragas, vadinamas "Bolo Rei", puošiamas džiovintais vaisiais, o jo viduje neretai įkepamas koks nors nedidelis žaisliukas ar siurprizas.
* Venesueloje per Kalėdas kepama "Pan de Jamon" - šventinė duona, įdaryta kumpiu, alyvuogėmis, razinomis ir kitais priedais.
* Belgijoje per Kalėdų pusryčius belgai valgo saldžią duoną, vadinamą "cougnou" arba "cougnolle", kurios forma primena kūdikėlį Jėzų.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“