Italų restoranas "Osteria Francescana" pripažintas geriausiu pasaulyje, remiantis naujausiu prestižinio britų žurnalo "Restaurant" sudarytu reitingu.
Geriausių pasaulio restoranų apdovanojimai, kuriuos skiria "Restaurant", pradėti teikti nuo 2002 metų. Šis įvertinimas tampa atskaitos tašku daugeliui pasaulio gurmanų. Restoranų įvertinimus skiria žiuri, kurią sudaro apie 900 nepriklausomų ekspertų - virtuvės šefų, kulinarijos apžvalgininkų.
Daugiau nei pusė restoranų, įtrauktų į 50 geriausių restoranų sąrašą, įsikūrę Europoje, šeši - Jungtinėse Valstijose, dar šeši - Pietų Amerikoje ir penki - Azijoje.
Pateikiame geriausių pasaulio restoranų penketuką
1. Italų "Osteria Francescana": dėsningas kopimas aukštyn
Italijoje, Modenoje, įsikūrusiam restoranui "Osteria Francescana" vadovauja Masimas Botura (Massimo Bottura). Jo išradingas požiūris į tradicinius itališkus patiekalus buvo vienas iš veiksnių, nulėmusių pirmąją vietą reitinge. Mat pats M.Botura laikomas vienu geriausių virtuvės šefų pasaulyje - prieš keletą metų Švedijoje vykusiuose kulinarų apdovanojimuose jam buvo įteiktas vadinamasis gastronomijos "Nobelio" įvertinimas. Savo patiekaluose M.Botura bando atspindėti šalies kultūrą, meną, filosofiją - tad daugelis patiekalų yra įkvėpti menininkų ir jų darbų. Lankytojai restorane, kuriame yra vos 12 staliukų, gali rinktis iš tradicinės arba eksperimentinės virtuvės meniu.
Praėjusiais metais pasaulio geriausių restoranų sąraše "Osteria Francescana", kurį M.Botura atidarė 1995 metais, buvo antras, o 2014-aisiais ir 2013 metais - trečias pasaulyje. Tad ši šių metų viršūnė - dėsningas kopimas aukštyn.
"Osteria Francescana" įvertintas trimis "Michelin" žvaigždėmis.
2. Ispanų "El Celler de Can Roca": diktuojantis kulinarijos madas
Antroje reitingo pozicijoje šiemet atsidūrė 2015 metų lyderis - "El Celler de Can Roca" iš Ispanijos miesto Žironos. Restoraną 1986 metais įkūrė broliai Žordžis (Jordi), Žoanas (Joan) ir Žozefas (Josep) Rokos (Roca). Mažas šeimos restoranėlis buvo mėgstamas ir populiarus, tad broliai plėtė verslą - 2007 metais restoraną perkėlė į erdvesnes patalpas.
"El Celler de Can Roca" išskirtinumas - puikus virtuvės šefų sugebėjimas derinti Katalonijos virtuvei būdingus produktus ir modernias kulinarijos naujoves, pavyzdžiui, molekulinę gastronomiją, neįprastus patiekalų patiekimo būdus. Pasak restoranų apžvalgininkų, "El Celler de Can Roca" patiekalai - tai "tradiciniai patiekalai su siurrealistiniais potėpiais".
Restoranas turi tris "Michelin" žvaigždutes.
3. Amerikiečių "Eleven Madison Park": aukštoji gastronomija
Trečią vietą užėmusio Niujorko restorano "Eleven Madison Park" virtuvės šefas, iš Šveicarijos atvykęs Danielis Hamas (Daniel Humm) laikomas vienu geriausių Niujorke. Tai jo nuopelnas, kad restoranas puikuojasi trimis "Michelin" žvaigždutėmis. Restorano virtuvę trumpai galima būtų apibūdinti taip: visi patiekalai - tai tradicinės amerikiečių virtuvės modernios interpretacijos. Kaip ir daugelyje gurmanų įvertintų įstaigų, restorane "Eleven Madison Park" nerasite įprastinio valgiaraščio - čia pateikiamas specialus degustacinis meniu, kurį sudaro 16 patiekalų, dažniausiai vieno kąsnio. Jų ragavimas trunka tris valandas, ir šis malonumas kainuoja 195 JAV dolerius.
4. Peru "Central": išskirtiniai ingredientai
Ketvirtoje reitingo eilutėje atsidūręs restoranas "Central" svečių laukia Peru sostinėje Limoje. Virtuvės šefas Virgilijus Martinesas Velisas (Virgilio Martinez Veliz) - vienas geriausių šefų šalyje - pasiekė, kad jo restoranas nuolat puikuotųsi geriausių Lotynų Amerikos restoranų viršūnėje. Restorano "Central" virtuvė atspindi geriausias Peru virtuvės tradicijas, kurios subtiliai interpretuojamos pritaikant modernias šių dienų technologijas. Išsiskiria restoranas ir tuo, kad virtuvės šefas savo patiekalams sugeba rasti išskirtinių ir nežinomų ingredientų atokiausiose vietose, pavyzdžiui, atogrąžų džiunglėse ir panašiai.
5. Danų "Noma": eksperimentai ir skonių variacijos
Kopenhagoje (Danija) įsikūręs restoranas "Noma", net keturis kartus buvęs pirmoje geriausiųjų sąrašo vietoje (2010, 2011, 2012 ir 2014 metais), šiemet nusileido į penktą poziciją.
"Nomą" 2003 metais įkūrė Renė Redzepis (Rene Redzepi). Jo kulinariniais sugebėjimais žavisi viso pasaulio gurmanai. Kiekvieną mėnesį restoranas, kuriame yra 40 staliukų, gauna beveik 100 tūkst. prašymų rezervuoti staliukus. Tad eilės čia - kosminės. Kaip ir tiesiog nežemiški patiekalai. Patekę į "Nomą", svečiai pakliūva į visiškai kitokį, nei mums įprasta, kulinarijos pasaulį. Vakarienė čia susideda iš 20 patiekalų, kurie nė kiek neprimena kasdienio maisto. Pavyzdžiui, tik čia, matyt, gali išbandyti, koks yra keptų samanų su smulkintais baravykais skonis ar kokį skonį patiekalui suteikia skruzdžių druska.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“