respublika.lt

Natūralūs vitaminų šaltiniai vasarą. Daržovės

(0)
Publikuota: 2015 liepos 25 08:26:41, Ringailė STULPINAITĖ
×
nuotr. 6 nuotr.
Eglė Šinkevičiūtė. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Visi žino, kad daržoves valgyti naudinga ir sveika. Tačiau kuo jos naudingos? Kurios padeda kovoti su stresu ir kokių ligų profilaktikai gali būti vartojamos? Apie tai „Laisvalaikiui“ pasakojo dietologė Eglė Šinkevičiūtė ir pasidalijo gardžiu vasariškų salotų receptu.

 



Ridikai

Maistinė vertė: 100 gramų ridikų yra 24 kcal, 1 g baltymų, 4 g angliavandenių ir 0 g riebalų.

Naudingos medžiagos: ridikėliuose gausiu kalcio, kalio, magnio, geležies, jodo, vitamino C.

Verta žinoti:
labai rekomenduojama ridikėlius įtraukti į savo gydomąją mitybą, nes ši daržovė teigiamai veikia virškinamąjį traktą dėl gausaus kiekio gerųjų bakterijų. Neutralizuoja ir stabdo apsinuodijimą bei viduriavimą sukeliančius mikroorganizmus. Mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Puiki prevencinė priemonė nuo inkstų ir šlapimo pūslės akmenų, tulžies.

Įdomus faktas:
ypač geras dalykas žmonėms, kurie turi prastą burnos kvapą. Ridikėliai valo ir dezinfekuoja burnos ertmę, liežuvį, skrandį, žarnyną ir padeda atsikratyti nemalonaus kvapo, nes kramtant šią daržovę išsiskiria gydomieji eteriniai aliejai. Taip pat ridikėliai palengvina ir kvėpavimą, tad jei jaučiate, kad užgulė nosį, jus visada išgelbės ridikėlių salotos.

Minusas: ridikėliai skatina atsirūgimą dėl savo eterinių aliejų sąveikos su skrandžio rūgštine terpe.


Morkos


Maistinė vertė: 100 gramų morkų yra 41 kcal, 1 g baltymų, 9 g angliavandenių ir 0 g riebalų.

Naudingos medžiagos: šviežiose morkose gausu C, D, E, B grupės vitaminų, mineralų, skaidulinių medžiagų, geležies ir karotino.

Verta žinoti:
besilaikantiesiems dietos morkos yra nepamainoma daržovė, nes ji, turėdama mažai kalorijų, yra gana soti ir puikiai užpildo skrandį suteikdama sotumo jausmą. Morkos laikomos grožio ir jaunystės šaltiniu, nes turi nemažai karotino, kuris organizme virsta vitaminu A (jei valgoma kartu su riebalu, pvz., šaukšteliu alyvuogių aliejaus arba riebesne mėsa), o šis būtinas gerai regai ir gražiai odai. Morkų sultys stiprina organizmą, padeda gerinti imuninę sistemą, greitina medžiagų apykaitą. Morkos mažina skrandžio sulčių rūgštingumą, gerina skrandžio veiklą. Reguliariai vartojamos morkų sultys kepenims padeda pašalinti riebalus.

Įdomus faktas: morkų sultys valo kraują ir padeda jam atsinaujinti.


Agurkai

Maistinė vertė:
100 g yra 17 kcal, 1 g balymų, 4 g angliavandenių, 0 g riebalų.

Naudingos medžiagos: agurkuose yra vitamino C, skaidulų, jodo, floro, taip pat vario, cinko.

Verta žinoti: kadangi tai yra šlapia ir vandeninga daržovė, agurkus labai rekomenduojama valgyti sergant inkstų, širdies ligomis, cukriniu diabetu, turint antsvorio. Agurkai padeda esant užkietėjusiems viduriams, nes turi skaidulų. Stiprina širdį ir nedirgina skrandžio. Šią daržovę rekomenduojama valgyti ir esant kvėpavimo takų problemoms, nes ji turi daug skysčio, kuris lengvina sekretą ir atsikosėjimą.

Įdomus faktas: agurkas turi fermentų, padedančių pasisavinti gyvulinį baltymą. Tad valgant mėsos patiekalus labai naudinga lėkštėje turėti ir agurką ar bent salotų su agurkais. Taip pat mėsa bus ir greičiau virškinama.


Saldžiosios paprikos

Maistinė vertė:  vienoje vidutinio dydžio paprikoje yra 60 kcal, 1 g baltymų, 13 g angliavandenių ir 0 g riebalų.

Naudingos medžiagos: paprikoje labai gausu vitamino C, karotino, B6 vitamino.

Verta žinoti:
valgydami saldžiąsias paprikas, žmonės gali rečiau sirgti plaučių uždegimu, peršalimo ligomis dėl didelio vitamino C kiekio. Ši daržovė taip pat padeda stiprinti ir kraujagysles. Tinka valgyti sergantiesiems cukriniu diabetu, podagra.

Įdomus faktas:
visiems puikiai žinoma, kad apdorojant daržoves žūsta dalis jose esančių naudingų medžiagų. O štai paprikos vis tiek išlaiko didžiąją dalį vitaminų ir kitų medžiagų.

Minusas:
saldžiosios paprikos yra gana sunkiai virškinamos ir kelia rūgštingumą, tad turint virškinamojo trakto sutrikimų jomis piktnaudžiauti nepatartina. Skatina riaugėjimą.


Pomidorai


Maistinė vertė: 100 g pomidorų yra 22 kilokalorijos (kcal), 1 g baltymų, 4 g angliavandenių ir 0 g riebalų.

Naudingos medžiagos: pomidorai turi labai naudingos medžiagos likopeno, kuris padeda stiprinti vidinių organizmo sienelių struktūrą. Taip pat šioje daržovėje yra daug vitamino C.

Verta žinoti: tai yra puiki dietinė daržovė, skatinanti medžiagų apykaitą. Padeda regeneruoti ląsteles ir atsinaujinti jungiamajam audiniui. Naudinga daržovė norintiesiems pagerinti širdies raumenų darbą. Mažina cholesterolį. O natūralios pomidorų sultys yra puiki prevencinė priemonė turintiesiems mažakraujystę. Taip pat puikiai malšina troškulį ir padeda mažinti nervinę įtampą bei šalina nuovargį.

Įdomus faktas:
pomidorai skatina greitesnį žaizdų gijimą.


Salierai

Maistinė vertė: 100 g salierų yra 15 kcal, 1 g baltymų, 3 g angliavandenių ir 0 g riebalų.

Naudingos medžiagos:
salierai turi daug natrio, kuris mityboje gali pakeisti druską, skaidulų, kalio,  kalcio, geležies.

Verta žinoti: salierus galima valgyti net ir esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui. Šioje daržovėje yra gausu maistinių medžiagų, padedančių kovoti su stresu, nuovargiu, nervine įtampa. dirglumu. Turi nemažai tonizuojančių medžiagų, kurios organizmą veikia padėdamos šalinti antioksidantus ir normalizuodamos medžiagų apykaitą. Salieruose esantis eterinis aliejus saugo šią daržovę nuo įvairių bakterijų ir grybelių, o valgant taip pat valo ir organizmą, dezinfekuoja.

Minusas:
valgant salierą išsiskiria gana stiprus eterinis aliejus, tad jei daugiau jo pavalgoma, jautresniam organizmui gali kilti pykinimas arba viduriavimas.


Cukinijos

Maistinė vertė: 100 g cukinijų yra 17 kcal, 1 g balymų, 3 g angliavandenių, 0 g riebalų.

Naudingos medžiagos:
  cukinijos turi nemažai vitamino E, gausu skaidulų, kalio.

Verta žinoti: vitaminas E, kurio yra šiose daržovėse, stiprina nervų sistemą. Daug cukinijų valgantys žmonės rečiau susiduria su stresinėmis būsenomis, nes jų nervų sistema reaguoja ramiau. Cukinijos aktyvina smegenų veiklą ir spartina medžiagų apykaitą. Gerina širdies raumenų veiklą ir raumenyną apskritai. Cukinija iš organizmo padeda šalintis skysčius, o su jais ir žalingas, nereikalingas toksines medžiagas. Tinka valgyti tiems, kurie skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, nes cukinija yra švelni ir skrandžio nedirgina.

Įdomus faktas: neretai manoma, kad gaminant cukinijas odelę reikia nulupti. Tai prasta mintis, nes pašalindami jos odelę netenkame ir gausybės vitaminų, kurių joje yra. Cukinija turėtų būti gaminama su odele. Žinoma, tokiu atveju geriausia, jei ji yra pačių užauginta sodyboje ar kaime ir nenupurkšta nitratais.

Minusas: cukinijos odelė yra šiek tiek sunkiau virškinama, ypač tiems, kuriems padidėjęs skrandžio jautrumas.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F

Sekite mus „Google“ naujienose.

Esame Facebook: būk su mumis Facebook

Esame Youtube: būk su mumis Youtube

Esame Telegram: būk su mumis Telegram

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar Lietuvoje reikėtų uždrausti priiminėti studentus iš užsienio?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės dirbtiniu intelektu?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+11 +20 C

+11 +19 C

+13 +19 C

+16 +25 C

+16 +25 C

+18 +20 C

0-6 m/s

0-7 m/s

0-5 m/s