respublika.lt

Vilniuje neliks trijų Lietuvos rašytojų memorialinių namų-muziejų

(131)
Publikuota: 2024 gegužės 19 09:29:00, Augustė Lyberytė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Vinco Mykolaičio-Putino muziejuje apie Balio Sruogos teatrinę veiklą pasakojo teatro režisierius Gytis Padegimas. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Sostinės taryba imasi Vilniaus muziejų tinklo pertvarkos – nutarta likviduoti Vilniaus memorialinių muziejų direkciją bei Markučių dvaro muziejų. Tuo metu trijų rašytojų – Vinco Mykolaičio-Putino, Vinco Krėvės-Mickevičiaus memorialinių butų-muziejų bei Venclovų namų – turėtų nelikti.

 

„Bendra pertvarkos kryptis – vadovautis šiuolaikine muziejaus paradigma, atitikti Lietuvos muziejų politiką ir keliamus veiklos vykdymo reikalavimus, pritaikyti veiklą gyventojų, miesto svečių poreikiams, didinti jų populiarumą“, – komentare Eltai nurodo Vilniaus savivaldybės atstovai.

Siekiant optimizuoti miesto muziejų tinklą, trečiadienį vykusio Vilniaus miesto tarybos posėdžio metu nuspręsta  uždaryti Markučių dvaro muziejų ir jo rinkinį perduoti Vilniaus miesto muziejui. Pastarajam bus perduotas ir Beatričės Grinevičiūtės memorialinio buto-muziejaus rinkinys. Vietoje muziejų ketinama įsteigti jų padalinius.

Savivaldybės tarybos sprendimu taip pat nutarta prijungti trijų rašytojų memorialinius namus prie organizacijos „Vilnius UNESCO literatūros miestas“. Venclovų namus, įsikūrusius Pamėnkalnio gatvėje, bei V. Mykolaičio-Putino bei V. Krėvė-Mickevičiaus butus, esančius Tauro gatvėje, ketinama atvertinti literatūrinėms rezidencijoms.

„Taip yra konstruojama muziejų tinklo pertvarka, atskiriant literatūros kaip kultūros srities ir miesto linijas. Toks sprendimas buvo suformuluotas vadovaujantis Kultūros ministerijos, savivaldybės administracijos, nacionalinių ir savivaldybės muziejų atstovų darbo grupės siūlymais“, – aiškina savivaldybė.

Tiesa, pažymima, jog pertvarka muziejus ir jų padalinius paveiks skirtingai. Tačiau, akcentuoja Vilniaus savivaldybės atstovai, konkretesni pokyčiai paaiškės tik vėliau – trečiadienį priimtas sprendimas „yra formalus, leidžiantis pradėti teisinius įstaigų tinklo pokyčius, tai nėra susiję su turinio kaita“. Aiškesnę įstaigų turinio koncepciją ketinama pateikti per artimiausius devynis mėnesius – po konsultacijų ir diskusijų su visomis suinteresuotomis pusėmis.

„Dabar laukia teisiniai darbai, kurie pagal teisės aktus truks iki devynių mėnesių. Kitas planuojamas pertvarkos žingsnis – turinio pokyčių ir naujos veiklos koncepcijos kūrimas. Tai bus daroma įstaigų vadovams ir darbuotojams pasitelkiant išorės ekspertus. Tam bus skiriama daug dėmesio, tai tikrai nebus slapta, bus komunikuojama viešai“, – tikina savivaldybės atstovai.

„Būtina paminėti, kad Vilnius 2021 m. tapo UNESCO literatūros miestu. Taigi nieko, kas miesto istorijai, identitetui yra svarbu ne tik neketinama naikinti, priešingai – tik stiprinti ir gerinti. (...) Taigi naujų pokyčių kontekste vertinsime visų poreikius ir sieksime tiek išlaikyti atvirumą visuomenei, tiek stiprinti mūsų kaip literatūros miesto įvaizdį, tiek įveiklinti patalpas literatūros bendruomenei aktualiais klausimais: jas naudoti kūrybai, edukacijoms, pristatymams, rezidencijoms ir kt.“ – priduria jie.

ELTA primena, kad apie Venclovų namų pokyčius pradėta kalbėti Rusijai pradėjus karą Ukrainoje – dalies visuomenininkų ir politikų nuomone, muziejuje netinkamai atspindėta rašytojo ir sovietinio kolaboranto Antano Venclovos istorija.

A. Venclovos sūnus, poetas, eseistas ir disidentas Tomas Venclova yra teigęs, jog sprendimas dėl muziejaus likimo yra Vilniaus savivaldybės rūpestis.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
15
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (131)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ką darytumėte, jei Lietuvą pultų agresoriai?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar mokate rusų kalbą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +20 C

+13 +20 C

+14 +18 C

+17 +26 C

+19 +27 C

+16 +24 C

0-5 m/s

0-10 m/s

0-7 m/s