respublika.lt

Vilniaus merui R.Šimašiui laisvė - tai nuoga bamba miesto centre

visas tekstas

(0)
Publikuota: 2020 birželio 25 08:55:44, Justina GAFUROVA
×
nuotr. 12 nuotr.
Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Eltos nuotr.

Jau kelios dienos, kaip sostinės Lukiškių aikštėje miestiečiai gali pasideginti už 120 tūkst. eurų (60 tūkst. - miesto ir 60 tūkst. - verslo) įrengtame atvirame pliaže. Laisvės kovotojus šokiravo tokia nepagarba jiems, o miesto meras Remigijus Šimašius tikina, kad būtent dėl tokios laisvės ir buvo kovota. „Vakaro žinios“ skelbia, ką apie tai galvoja visuomenininkai, politikai ir kiti.

 

Lietuvos Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos pirmininkas Gasparas GENZBIGELIS

Šimašius ir jo žmogeliukai - sutrikusio intelekto ir dvasios ubagų ciniškos provokacijos apraiška. Jaučiamės taip, lyg šis jaunimas, kuriems ant lėkštutės atnešėme Laisvę, būtų spjovęs mums tiesiai į veidą. Jie godžiai vartoja mūsų iškovotus Nepriklausomybės vaisius.

Daroma viskas, kad tik neiškiltų Vyčio paminklas Lukiškių aikštėje. Tai yra eilinė provokacija. Abejoju, kad tai tik R.Šimašiaus reklama prieš rinkimus. Manau, merui kažkas diriguoja, o jis pats - tik įrankis. Šiuo metu, kai peržiūrimas Ribentropo-Molotovo paktas, kai minimos Rainių žudynių metinės, pagerbiamos Birželio sukilimo aukos, tampa akivaizdu, kad laisvė yra labai trapi. Trinama Lietuvos istorija, iš jos tyčiojamasi.

Seimo narys Povilas URBŠYS

R.Šimašius yra liberalas-vandalas. Jis iki šiol nesupranta, kad yra ne kokio paprasto miesto, o Lietuvos Respublikos sostinės, meras. Skaldydamas visuomenę, jis siekia surinkti savo elektoratą, kviečia jį pasivolioti ant Lukiškių aikštės smėlio, demonstruojant savo vertybinius sėdmenis.

Savivaliauti jis gali tik tiek, kiek jam tai leidžia apsimetantys jo kritikais. „Valstiečių“ pirmininkas kelis metus stalčiuje laiko Lukiškių aikštės įstatymo projektą neva dėl vykstančių teismų. Konservatoriai rašo protesto laiškus ir siuntinėja institucijoms, nors savivaldybėje yra koalicijos su mero partija nariai. Vieninteliai ir nepakartojimi Lietuvos patriotai - konservatoriai, jeigu būtų nuoširdūs, jau seniai galėjo būti pareiškę: mere, arba susirenki žaisliukus iš Lukiškių aikštės, arba mes trauksimės iš koalicijos.

Seimo kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas KARBAUSKIS

Vilnius yra beviltiškas. Meras užsiima tik savireklama. Ši akcija yra tokia nevykusi, kad jos neįmanoma suprasti sveiku protu.

Kol nesibaigs teismai, prie įstatymo dėl Lukiškių aikštės statuso projekto grįžta nebus. Bet kitą savaitę registruosiu įstatymo projektą, kuris uždraus tokias akcijas istorinės atminties vietose. Vėliau kelsiu klausimą, ar nereikėtų tokių vietų valdymo atimti iš savivaldybės. Nes tai, kas vyksta, yra nenormalu.

Žurnalistas Vilius KAVALIAUSKAS

Kaip užpilti smėliu istoriją? Lukiškių aikštėje smėlį pilstė ne kartą. Jis ir pjuvenos geriausiai sugeria kraują. Pažiūrėkite į Rytus - tas pliažo smėlis mūsų vadų žudymo vietose nėra jau toks nekaltas. Išplauti „Laisvės“ sąvoką. Dėl ko kovojot? Dėl teisės kur norite vedžioti šuniukus? Štai dabar gaunate dar daugiau - teisę nusirengę pasivolioti, iš esmės, po… kartuvėmis.

Rašytojas Liudvikas JAKIMAVIČIUS

Manau, kad visai prasminga būtų pakviesti į Lukiškių aikštę Vilniaus sodininkus su traktoriukais, žmones su kastuvėliais, ūkininkus iš rajonų valandėlės talkai, ir Šimašiaus pliažą pervežti į Savivaldybės - Europos aikštę arba prie Šimašiaus, Armonaitės ir Gabrieliaus namų. Visiems trims pliažo po lygiai.

Politologas Dovilas PETKUS

Nuėjus į aikštę teko net išvyst vaizdelį, kaip atbėgęs kažkieno augintinis nusilengvino ant vidury aikštės esančios lentelės „Atmintis ir pagarba žuvusiems“. Jeigu meras leidžia sau dergti laisvės kovoms skirtą vietą, kas čia tokio, kad nusilengvins ir šunelis, ar ne? Kitąmet minėsim Birželio sukilimo 80-metį. Deja, kol kas turim tik apšlapintą laisvę.

Politinio kalinio Juozo Jakavonio-Tigro duktė, Vilniaus miesto tarybos narė Angelė JAKAVONYTĖ

Tiesiog viskas puikiai, apgalvotai padaryta, tiesiai prieš Šimtmečio ratą. O darbštumas mūsų mero, net nespėjo mums, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams, pasakyti apie šį siurprizą. Kad taip visi darbai Vilniuje vyktų.

Profesorius, ekonomistas Povilas GYLYS

Šimašius pasityčiojo iš vilniečių. Vilnius, su jo intelektualais, išsirinko R.Šimašių. Įrodydami, kad reikalavimas rinkti tik asmenybes yra politinis mitas. Dvaras tokiais kaip Šimašiaus Lukiškių aikštėje įvykdytas eksperimentas tiria, kokį pasityčiojimo laipsnį pakenčia Vilniaus publika. Reakcija rodo, kad tyčiotis bus galima ir toliau.

Kultūros istorikė, profesorė Rasa ČEPAITIENĖ

Kam daugiau, jei ne mūsų šauniajam merui iš Laisvės partijos šaus į galvą įrengti nuogalių guliavietę vietoje, kur buvo žudomi ir niekinami laisvės kovotojai, ir dar kada - minint Birželio sukilimo datą? Šekit!.. Komunistų, kaip ir nūnai liberalų, siekis žmogaus prigimtį perdirbti iš pamatų reiškia, kad ji yra laikoma savaime bloga ir taisytina.

Partija „Nacionalinis susivienijimas“

Reikalaujame R.Šimašiaus atsistatydinimo ir Generalinės prokuratūros tyrimo, kuriuo būtų įvertinta, ar Vilniaus mero sprendimu valstybinę Lukiškių aikštę paversti pliažu nebuvo pažeistas viešasis interesas ir viršyti mero įgaliojimai.

Valstybės kultūros paveldo komisija

Toks sprendimas nesuderinamas su istorine ir memorialine Lukiškių aikštės reikšme.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s