respublika.lt

Pagrindiniai vitaminų šaltiniai pavasarį

(30)
Publikuota: 2023 kovo 12 12:35:00, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Pavasarį organizmui labiausiai trūksta vitamino C, jo ypač gausu kopūstuose, lapinėse bei kitose daržovėse. ,,Pexels“ nuotr.

Jeigu nuotrauka jūsų pase tapo panaši į jūsų atvaizdą veidrodyje - laikas keisti racioną ir praturtinti jį daug vitaminų turinčiais produktais.

 

Kopūstai

Pavasarį organizmui labiausiai trūksta vitamino C. Jo pagrindiniai šaltiniai - šviežios daržovės ir vaisiai, kuriuose pavasarį, deja, naudingų medžiagų labai sumažėja. Ankstyvą pavasarį mūsų platumose čempionu pagal vitamino C kiekį tampa kopūstas. Nors per žiemą kopūstai praranda apie 30 proc. vitamino C, vos šimte gramų šios naudingos daržovės yra vitamino C paros norma. Vitaminas C išlieka ir raugintuose kopūstuose.

Žaliosios salotos

Jose yra ir vitamino C, ir B grupės vitaminų. Be to, salotos - lyderės tarp daržovių pagal vitamino E kiekį, kuris yra žinomas kaip antioksidantas. Tačiau vitaminai - ne vienintelės naudingos medžiagos, kurių organizmas gali gauti iš salotų. Jose yra gana daug kalcio ir magnio sveikiems nagams ir plaukams, jodo ir fosforo, kurie padės išlaikyti šviesų protą net gilioje senatvėje.

Citrinos

Pagal vitamino C kiekį citrinai yra toli iki erškėtuogių ir juodųjų serbentų, tačiau citrinos yra laikomos vienomis geriausių askorbo rūgšties „saugotojų", juk šis geltonas vaisius nepraranda naudingųjų savybių per visą ilgą žiemą. Citrinos minkštime gausu medžiagų, vadinamų pektinais - jie iš organizmo šalina toksinus ir medžiagų apykaitos atliekas, apsaugodami jį nuo širdies ir kraujagyslių ir onkologinių ligų. O citrinos žievelėje yra kitų medžiagų, vadinamųjų flavonoidų, kurie palaiko ploniausių kapiliarų tonusą.

Žirniai

Konservuoti žalieji žirneliai turi tokių pačių vitaminų kaip ir švieži. Tiems, kas nori visada būti jaunatviški ir kupini jėgų, tiesiog būtina valgyti žirnelių: mokslininkai šioje daržovėje rado didelį kiekį antioksidantų - medžiagų, lėtinančių senėjimą. Na, o tiems, kas laukdami vasaros nutarė atsikratyti keleto nereikalingų svorio kilogramų, be žirnių tiesiog neapsieis. Juose yra labai mažai kalorijų, užtat jie gerai pasotina. Žirniai greitai susidoroja su alkio pojūčiu dėl juose esančių augalinių baltymų.

Rūgštynės

Ši žolė pavasarį pasirodo viena pirmųjų, gerokai anksčiau už petražoles ir krapus, ir tampa viena pagrindinių organizmo padėjėjų šiam kovojant su pavasarine avitaminoze. O pagal naudingų medžiagų kiekį rūgštynės gerokai pranoksta daugelį savo žaliųjų gentainių. Rūgštynės - čempionės tarp daržovių pagal B grupės vitaminų kiekį, taip pat jose gausu vitamino A. Rūgštynėse yra ir geležies, fluoro, kalio, magnio. Tai - rūgštynių (oksalo) rūgštis. Ji gali išprovokuoti inkstų akmenligę, podagrą, taigi žmonėms, turintiems polinkį į šias ligas, rūgštynėmis pernelyg žavėtis nereikėtų.

Ridikėliai

Ridikėliuose gausu vitamino C. Taip pat juose daug B grupės vitaminų ir geležies bei kalio, kuris gerina širdies darbą ir stiprina kraujagyslių sieneles. Ridikėliuose yra ir ypatingų medžiagų - fitoncidų - natūralių antibiotikų. Todėl šios kartokos daržovės mėgėjai turi nemažai šansų išvengti pavasarinių peršalimo ligų ir uždegimų.

Beje, ridikėlių lapuose vitaminų ir mikroelementų yra ne mažiau negu šakniavaisiuose. Todėl išmesti naudingus lapus nederėtų. Juolab ridikėlių „viršūnėlės" taip pat yra valgomos: iš jų verdama sriuba, jų galima dėti į salotas ir šaltsriubes arba tiesiog patroškinti, kaip kopūstus.

Kefyras

Pagrindinė kefyro naudingoji savybė yra ta, kad jis - puikus kalcio ir fosforo, kurie yra būtini ėduonies ir kaulų lūžių profilaktikai, šaltinis. Be to, kalcis ir fosforas yra svarbūs galvos smegenų ląstelėms, darniam nervų sistemos darbui ir padeda normalizuoti medžiagų apykaitą.

Žinoma, šių vertingų elementų yra ir kituose produktuose, bet organizmas juos įsisavina tik ištirpusius ir dalyvaujant organinėms rūgštims, kurių gausu citrusiniuose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, bet, deja, beveik visuose šiuose naudinguose vaisiuose ir uogose nėra nei kalcio, nei fosforo. Kefyre yra ir vieno ir kito, todėl jo sudėtis yra laikoma geriausiai subalansuota.

Pomidorai

Pagrindinė pomidorų vertybė - medžiaga, vadinama likopenu, kuri apsaugo organizmo ląsteles nuo neigiamo aplinkos poveikio ir veikia profilaktiškai prieš onkologinius susirgimus. Be to, likopenas yra puikus sąjungininkas kovoje su raukšlėmis. Jis užkerta kelią priešlaikiniam senėjimui ir apsaugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių.

Be to, pomidorai pasižymi reta savybe: termiškai apdorojus daugumą daržovių, naudingų medžiagų kiekis jose smarkiai sumažėja, o su pomidorais yra visiškai kitaip. Po dviejų virimo arba kepimo minučių naudingojo likopeno pomidoruose padaugėja trečdaliu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
14
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (30)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kaip vertinate Lenkijos ūkininkų protestą Lietuvos pasienyje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +1 C

-1 +2 C

-3 +2 C

+1 +6 C

+4 +8 C

+4 +7 C

0-5 m/s

0-7 m/s

0-5 m/s