respublika.lt

Kovingai, garbingai, tačiau be pergalių

(0)
Publikuota: 2022 sausio 21 22:43:09, Arūnas ABROMAITIS
×
nuotr. 1 nuotr.
Lietuvos rankininkai liko be taškų, bet neatidavė pergalių lengvai. Edgaro Ašlausko nuotr.

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė iš Europos čempionato grįžo be pergalių ir trenerio. Pasibaigus F grupės varžyboms, tris pralaimėjimus patyrusios komandos treneris Mindaugas Andriuška paskelbė apie pasitraukimą. Visgi mūsų rinktinės padangėje ne viskas buvo taip jau blogai. Pirmą kartą nuo 1998 m. Europos čempionate dalyvavę lietuviai nesileido triuškinami ir bendroje rikiuotėje neliko paskutiniai. Dabar svarbiausia surasti naują trenerį ir patekti į 2023 m. pasaulio čempionatą. Federacija neslepia, kad prie rinktinės vairo norėtų matyti Gintarą Savukyną.

 

Nenuleistos galvos

Lietuviams visose trejose F grupės rungtynėse pritrūkdavo vieno padoraus kėlinio. Mačuose su rusais (27:29) ir slovakais (26:31) mūsiškiai blogai žaidė iki pertraukos. Rungtynėse su 2017 ir 2019 m. pasaulio vicečempionais norvegais (29:35) viską sugadino prastas antras kėlinys. Košicės arenoje nė viena komanda lietuvių netriuškino, bet visos įrodė savo pranašumą.

„Kovėmės tikrai garbingai, tačiau vis kažko pritrūkdavo. Pirmose dvejose rungtynėse koją kišo patirties stoka. Trečias rungtynes pradėjome gerai, bet subyrėjome po pertraukos. Buvau nusprendęs, kad jeigu nepasieksime pergalių - trauksiuosi", - po mačo su norvegais sakė M.Andriuška. Vyriausiuoju rinktinės treneriu jis išbuvo trejus metus.

„Nors trys pralaimėjimai nėra tai, kuo reikia džiaugtis, kova buvo. Tikrai galėjome kur kas geriau sužaisti dvejas pirmąsias rungtynes, tačiau trečios rungtynės parodė, kad, netgi jaučiant didelį nuovargį, galime ilgai laikytis prieš tokius varžovus kaip norvegai. Kiekvienas padarėme tai, ką galėjome. Važiuosime namo ne iškelta galva, bet tikrai ir ne nuleista", - svarstė rinktinės treneris Aidenas Malašinskas.

Aplenktos trys komandos

Rezultatas netenkina, tačiau pasirodymas nebuvo gėdingas - taip galima apibendrinti rinktinės narių pasisakymus. Panašiai kalbėjo ir Lietuvos rankinio federacijos generalinis sekretorius Miglius Astrauskas. „Iš principo manau, kad nėra gėda. Komanda pasirodė gerai, nebuvo triuškinama. Rusijai pralaimėjome dviem įvarčiais. Slovakiją tikėjomės nugalėti, bet koją pakišo psichologija. Matėsi, kad žaidėjai pernelyg norėjo laimėti. O su Norvegija sužaidėme pagal galimybes. Vertinant bendrą pasirodymą, 21-a vieta nėra gėdinga", - „Respublikai" sakė M.Astrauskas.

Anot jo, federacija rinktinei nekėlė konkrečios užduoties. „Tikslas buvo siekti kuo aukštesnės vietos, - teigė M.Astrauskas. - Akcentuota, kad vietą gali lemti bet kuris įvartis. Pritrūko tik vieno įvarčio, kad pakiltume į 20-ą vietą".

Vengrijoje ir Slovakijoje vykstančiame Europos čempionate startavo 24 komandos, į antrą etapą nepatekusioms ekipoms vietos buvo paskirstytos pagal pergalių skaičių ir įvarčių santykį. Lietuviai pergalių nepasiekė, tačiau įvarčių santykis (-13) yra tikrai neblogas tris nesėkmes patyrusiai rinktinei. Mūsiškiai rikiuotėje aplenkė Šiaurės Makedoniją, Bosniją ir Hercegoviną bei Ukrainą.

Rinktinių reitingas yra svarbus, traukiant atrankos varžybų burtus. Pavasarį lietuviai pradės kovą dėl kelialapio į pasaulio čempionatą, 2023 m. sausį vyksiantį Lenkijoje ir Švedijoje. Pirmame atrankos etape mūsiškiai nedalyvavo, o antrame bus tarp skirstytų komandų. Tai reiškia, kad varžovas bus sąlyginai silpnesnis. Iš viso bus trys etapai, atrankos burtai bus ištraukti paskutinę Europos čempionato dieną - sausio 30-ąją.

Pinigai ir dėmesys

M.Astrausko nuomone, vertinant 21-ąją poziciją, reikia ją palyginti su kitų sportininkų pasiekimais: „Lietuvos plaukimo komanda Europos čempionate tarp visų šalių buvo 22-a, o iš valstybės gauna beveik 900 tūkst. eurų finansavimą. Paminėjau plaukimą, nes jis finansuojamas geriausiai, o reikia orientuotis būtent į geriausius. Tačiau į individualias sporto šakas žiūrima truputį kitaip - yra vienas medalis ir visiems labai gerai. Mums, kad laimėtume medalį, reikia turėti 16 rapšių ar meilutyčių. Kartu ir finansavimo reikia didesnio".

Visgi šiuo metu pinigų stygius rankinyje jaučiamas ne taip smarkiai, kaip anksčiau. Prie to prisidėjo patekimas į Europos čempionatą. „Iš ministerijos aukšto meistriškumo programoms gavome 143 tūkst. eurų. Iš olimpinio komiteto jaunimo pamainai ugdyti - 92 tūkst. Dar gavome 58 tūkst. Europos merginų čempionato organizavimui Klaipėdoje. Suma išeina maždaug 293 tūkst., o federacijos biudžetas viršys 700 tūkst. Daugiau nei 400 tūkst. sugeneravome patys, iš nevalstybinių šaltinių. Mums tai yra rekordinis biudžetas, todėl šia prasme buvo geri metai. Be abejo, Europos čempionatas čia buvo svarbus, jis padėjo surasti rėmėjų", - pasakojo federacijos generalinis sekretorius.

Taigi dalyvavimas Europos čempionate sutvirtino finansinius pamatus. Kitas pozityvus aspektas - padidėjęs susidomėjimas rankiniu. Į Slovakiją nuvyko keli šimtai sirgalių, dešimtys tūkstančių žiūrėjo rungtynes per televiziją. Didžiausio dėmesio sulaukė mačas su slovakais. Šias rungtynes bent trumpam buvo įsijungę 159,5 tūkst. žiūrovų.

Kandidatas Nr. 1

Svarbu, kad įdirbis nenueitų veltui ir kito čempionato nereikėtų laukti 24 metus. „Kitas žingsnis - patekti į pasaulio čempionatą, nuolat žaisti didžiuosiuose turnyruose, kad nebūtų startinio jaudulio, žaidėjai įgytų patirties. Tada, manau, ateis ir aukštesnės vietos", - sakė M.Astrauskas.

Siekti tęstinumo teks su nauju treneriu. M.Astrauskas teigė nieko nežinojęs apie M.Andriuškos sumanymą pasitraukti, jei nebus pergalių: „Gyvenau atskirai nuo komandos ir apie jo sprendimą sužinojau iš žiniasklaidos. Toks yra trenerio sprendimas. Jis pasiekė daug, išvedė komandą į Europos čempionatą. Suprantu jį. Pats buvau rinktinės treneriu ir atsistatydinau po atrankos ciklo, kai pritrūko vieno įvarčio iki patekimo į Europos čempionatą. Susideda įtampa, noras pailsėti. Ne visi mes geležiniai. Ačiū treneriui už pasiekimus ir versime naują lapą."

Naujas lapas bus atverstas jau greit - varžybas dėl kelialapio į pasaulio čempionatą rinktinė pradės kovą. Todėl pageidautina kuo greičiau surasti naują strategą. Visų akys krypsta į G.Savukyną, treniravusį rinktinę anksčiau, o dabar dirbantį Zaporožės klube „Motor" (Ukraina).

„Be abejo, jis yra kandidatas Nr. 1, - neslėpė M.Astrauskas. - Tik klausimas, kaip pavyks viską suderinti. Visų pirma jam reikia susitarti su klubu, tada aptarti sąlygas su mumis. Mūsų galimybės nėra didelės, tačiau tokio lygio treneris mums tikrai reikalingas ir darysime viską, kad išpildytume jo sąlygas. Gerai, kad „Motor" nejaučia įtampos vidaus fronte, lengvai tampa Ukrainos čempionu. Šis frontas problemų nekelia, lieka Čempionų lyga. Tačiau daugelis Čempionų lygos rankininkų žaidžia rinktinėse, todėl grafikas yra suderinamas, nėra tokios problemos kaip krepšinyje. Manau, tai yra įmanoma, bet visų pirma turi būti klubo leidimas".

F grupės lentelė

1. Rusija 3 0 88:76 6

2. Norvegija 2 1 92:77 4

3. Slovakija 1 2 83:97 2

4. Lietuva 0 3 82:95 0

(vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai)

Apie rinktinės pasirodymą Europos čempionate ir ateities perspektyvas kalbėjomės su vienu garsiausių Lietuvos rankinio specialistų, tiek vyrų, tiek moterų rinktines anksčiau treniravusiu Antanu SKARBALIUMI.


- Ar rinktinė turėjo potencialo pasirodyti geriau ir pasiekti bent vieną pergalę?

- Net jei yra 99 proc. tikimybė, kad nepasiseks, 1 proc. vis tiek išlieka. Tas pats ir čia. Iš principo rinktinei galėjo pasisekti laimėti, bet užimta vieta atitinka mūsų lygį, nes Lietuvoje nėra nė vienos profesionalios rankinio komandos. Nesitreniruojant taip pat, kaip varžovai, su jais sunku ir varžytis.

Puikus rezultatas yra tai, kad patekome į čempionatą. Žinoma, galėjo pavykti laimėti rungtynes su rusais ar slovakais, tačiau iš principo vieta atitinka Lietuvos rankinio lygį. Pirmiausiai trūko tokio lygio parengties, kokia pasižymi pasaulio rankininkai. Antras dalykas - trūko tokio rango varžybų patirties.

- Tačiau dalis rinktinės rankininkų žaidžia gana aukšto lygio klubuose.

- Taip, bet tik dalis. O kitose rinktinėse į vieną vietą pretenduoja 4-5 ar net 7 žaidėjai ir visi jie yra profesionaliai besitreniruojantys rankininkai. Pas mus taip nėra. Ne į kiekvieną poziciją gali surasti profesionalą, reikia imti žaidėjus iš Lietuvos klubų, kurie nėra profesionalūs.

- Rinktinėje nebuvo Jono Truchanovičiaus. Ar jo žaidimas čempionate būtų kažką pakeitęs?

- J.Truchanovičiaus vaidmenį palyginčiau su Valdemaro Novickio vaidmeniu geriausių laikų Kauno „Granite". Kai jo nebūdavo, nelikdavo gynybos, o puolimas sutrikdavo. Jonas irgi būtų didelė jėga gynyboje ir svarbus ramstis puolant. Žinoma, vienas žmogus visko nepadarytų, tačiau didelę grėsmę varžovams keltų ir jis, ir Aidenas Malašinskas. Dėl to atsivertų didesnės galimybės kitiems rankininkams, nes jie pritrauktų dėmesį. Be abejo, tai, kad nežaidė Jonas, buvo didelis praradimas.

- Ar daug Lietuvoje matote rankinio specialistų, galinčių užimti rinktinės trenerio pareigas?

- Yra vienas vienintelis pretendentas ir reikėtų prašyti, kad jis sutiktų treniruoti rinktinę. Kalbu apie Gintarą Savukyną. Jis yra sukaupęs didelę patirtį užsienyje ir jau treniravęs Lietuvos rinktinę. Beje, treniravęs gana sėkmingai. Taip, jis treniruoja ir klubą, tačiau pasaulyje yra tokių pavyzdžių. Galų gale taip dabar yra krepšinyje - Kazys Maksvytis treniruoja ir rinktinę, ir klubą. Aišku, būtų sudėtinga, tačiau vyriausiasis treneris turi pagalbininkų. Mano galva, G.Savukynas labai tiktų.

- Kurių rankininkų žaidimas čempionate paliko geriausią įspūdį?

- Aš geriau pakalbėsiu ne apie asmeninius pasirodymus, o tai, kur, mano nuomone, buvo silpnosios vietos. Gynyboje neapsigynėme nuo varžovų kairiarankių. Puolant trūko agresijos ir veiksmingo žaidimo prie linijos. Neapsigynėme nuo varžovų kontratakų, o mūsų kontratakos buvo silpnesnės. Skiriasi ir žaidėjų orientacija. Sprendimų priėmimas pas mus kiek lėtesnis nei elito komandose.

- Tikitės, kad kito čempionato nereikės laukti 24 metus?

- Aš tuo neabejoju. Ši komanda yra įgijusi patirties, ji turėtų patekti į pasaulio čempionatą ir į tolimesnius čempionatus. Tai būtų pagrindas, stimulas jaunesniems žaidėjams. Tačiau privalu pasiekti, kad Lietuvoje būtų bent keturios profesionalios komandos, kurios treniruotųsi po du kartus per dieną. Taip, kaip treniruojasi Europos elito rankininkai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s