respublika.lt

Laima Kybartienė žavisi vyrais su prijuostėmis

(0)
Publikuota: 2011 gruodžio 11 16:54:15, Deimantė ZAILSKAITĖ, “Respublikos” žurnalistė
×
nuotr. 3 nuotr.
Laima Kybartienė žavisi vyrais su prijuostėmis. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Kodėl sveikinimų koncerto ir loterijos laidų vedėja Laima KYBARTIENĖ (53 m.), neseniai su šeimos nariais atšventusi gimtadienį, simpatizuoja prijuostes ryšintiems vyrams? Ne todėl, kad žinomai moteriai būtų kančia šeimininkauti virtuvėje, visai ne! Tiesiog Laimai tai nostalgiškai primena pirmą susitikimą su dideliu autoritetu - uošviu Vytautu Kybartu, kuris buvo fantastiškai geras kulinaras.

Gimtadienį gruodžio 4-ąją atšventusi TV laidų vedėja prisiminė, kaip puikiai ruošė maistą jau anapus iškeliavęs Lietuvos televizijos diktorius V.Kybartas. „Kai pirmą kartą apsilankiau pas būsimus uošvius, prisimenu, iš virtuvės iššoko pats V.Kybartas - jis buvo pasirišęs tokią drobinę prijuostę, dekoruotą gražiu besisukančiu malūnu ir marga pieva. Mane pamatęs, jis sušuko: „Laima, tuoj gausi valgyti!“ Toks ir buvo mūsų pirmas susitikimas. Nuo to karto vyras su prijuoste man yra šeimos židinio įsikūnijimas, - šypsosi Laima. - Tada valgėme jo ruoštą tradicinę bulvių košę, labai skaniai troškintus nedidelius kotletus su nuostabiai skaniu padažu. Padažo recepto uošvis man taip ir neišdavė. Tada jis pasakė: „Tai dar reikia užsitarnauti!“ (Juokiasi.) Iš tiesų jis buvo fantastiškas kulinaras“.

Laima uošvio gimtadienio proga buvo iškepusi patį skaniausią „Napoleono“ tortą. Kadangi anais laikais buvo deficitas nusipirkti sviesto, o Laimai jo reikėjo net kilogramo - patyrė nemažai streso. Tačiau Laimai pagelbėjo draugės - jos sunešė visas savo sviesto atsargas ir tortas išėjo nepaprastai skanus. Dabar tortų kepimu moteris užsiima retai. Kadaise kepė tortą intriguojančiu pavadinimu - „Negro pilvas“. Kadangi tas pilvas neiškilo, Laimai teko gudrauti - suminkė torto masę, padarė rutulius, juos išvoliojo kondensuotame piene ir aguonose. Ir vietoj „Negro pilvo“ svečiams patiekė savotiškas frikadeles.

„Apskritai virtuvė šeimoje yra viena svarbiausių vietų - tai savotiška moterų karalystė. Man maisto ruoša yra savotiška kūryba, kuriai reikia skirti nemažai laiko. Kadangi laiko neturiu, ruošiu pačius paprasčiausius patiekalus, kurie neatima labai daug laiko. Mano maisto gaminimo filosofija yra tokia: turi susikoncentruoti tik į maisto ruošimą ir su begaline meile dėti kiekvieną ingredientą. Jeigu esi susinervinusi arba skubi, tada geriau išvis negaminti. Maistas - tai labai svarbus ritualas. Iš žmogaus gali atimti namą, mašiną, bet iš jo niekaip negali atimti valgymo - jis vis tiek ieškos ką įsimesti į burną“.

Kai neturi laiko, moteris pasiskrudina skrebutį, ant jo užsitepa lydyto sviesto, kurį pati ir pasigamina, pabarsto linų sėmenų, sezamo, saulėgrąžų, moliūgų sėklų. Ir valgo puikų sumuštinį. „Bet jeigu ruoši maistą, iš pradžių turi nusiraminti, jausti malonumą, džiaugsmą, meilę, padėką. Tada ir pats paprasčiausias patiekalas bus nepaprastai skanus. Stengiuosi ruošti tokį maistą, kuriame būtų kuo mažiau prieskonių, druskos, riebalų“.

 

Daržovių troškinys su tofu sūriu

Jums reikės: tofu (sojų pupelių) sūrio be prieskonių, ryžių sėlenų aliejaus (galima naudoti ir alyvuogių ar kurį kitą aliejų), poros morkų, cukinijos, pankolio, aisbergo salotų, lydyto sviesto (ghi) ir riebios grietinėlės, pomidoro, krapų, druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Nuskuskite morkas ir sutarkuokite šiaudeliais.

Kąsnio dydžio kvadratėliais pjaustykite cukiniją.

Pirmiausiai tofu sūrį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tada jį supjaustykite nedideliais kvadratėliais.

Pankolį pjaustykite kaip svogūną - stambiais gabaliukais.

Iš pradžių dėkite morkas į aliejuje įkaitintą keptuvę ir greitai apskrudinkite, kol švelniai paruduoja. Išimkite morkas ir verskite cukinijos kubelius, o galiausiai - pankolį. Laimos gudrybė: kad daržovės nebūtų prisigėrusios aliejaus, moteris jas apkepina, o tada nusausina suvertusi ant popierinio rankšluosčio.

Dabar visus po vieną švelniai pakepintus ingredientus suverskite į puodą su sviestu ir šiek tiek patroškinkite grietinėlėje, kuri patiekalui suteiks nepaprastai malonų skonį. Į troškinį Laima pila porą valgomųjų šaukštų riebios grietinėlės, jos galima dėti ir daugiau - žiūrint, kokio norite troškinio tirštumo.

Pats subtiliausias patiekalo ruošimo momentas: išvalykite keptuvę, įpilkite aliejaus ir suberkite tofu sūrio kubelius. Jų smarkiai netaršykite, kad jie nepasileistų. Prieskoniai - tik druska ir malti juodieji pipirai.

Lėkštėje išskleiskite aisbergo salotų lapą, į jį įdėkite kelis šaukštus troškinio. Susmulkinti krapai ir plonais griežinėliais pjaustyti pomidorai - patiekalo puošmenos. Skanaus.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F

Sekite mus „Google“ naujienose.

Esame Facebook: būk su mumis Facebook

Esame Youtube: būk su mumis Youtube

Esame Telegram: būk su mumis Telegram

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar lankotės bažnyčioje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar esate pasirengę pripažinti Palestiną kaip suverenią valstybę?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+14 +18 C

+17 +20 C

+14 +18 C

+19 +25 C

+17 +21 C

+16 +21 C

0-6 m/s

0-10 m/s

0-7 m/s