Pirmą kartą Lietuvoje sudarytas geriausių šalies restoranų reitingas. Kelis mėnesius trukę rinkimai baigėsi iškilminga apdovanojimų ceremonija Pirklių rūmuose, jos metu paskelbtas geriausių trisdešimtukas. Renginio nepraleido ir gausus būrys restoranų industrijos profesionalų, gurmanų bei žinomų virtuvės šefų. Šis vakaras ilgam įsimins ir žinomam šefui Martynui Praškevičiui, kurio restoranas „Stebuklai“ šiemet išrinktas pačiu geriausiu šalyje.
Geriausias – savamokslis šefas
Restorano vadovas ir virtuvės vadas Martynas Praškevičius yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, jis ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet ir tai jau įrodė.„Kaip aš jaučiuosi? Gerai! Noriu padėkoti savo komandai, kuri dirba nuo ryto iki vakaro, nuo pirmadienio iki sekmadienio. Ačiū!“ – atsiimdamas apdovanojimą sakė M.Praškevičius. Jo restoranas „Stebuklai“ – tai vieta Vilniuje, kuri džiugina klientus nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro 7 dienas per savaitę. Tokio atsidavimo savo ištikimiesiems klientams išties reikia paieškoti. Restoranas neužsidaro privatiems renginiams, kad nenuviltų savo lojaliausių pusryčiautojų, pietautojų ir vakarieniautojų.
Kaip sudarytas maisto gidas?
Projektą organizavo Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“. Kad kuo objektyviau būtų nustatyti geriausi šalies restoranai, buvo suburta Gero maisto akademija. Joje dabar yra daugiau kaip 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi lankytojai ir kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus. Akademijos nariai įvertino restoranų maistą, jo patiekimą, atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Įdomu tai, kad geriausiai įvertintos tos vietos, kurių šeimininkai yra ir virtuvės šefai. Pirmas 7 geriausiųjų sąrašo vietas užėmė būtent virtuvės šefų vadovaujami restoranai. „Šio projekto tikslas - tapti tęstiniam ir kasmet pristatyti pokyčius Lietuvos restoranų žemėlapyje, auginti Gero maisto akademijos narių skaičių, suteikti galimybę pasimatyti naujiems, bet perspektyviems restoranams, tobulinti reitingavimo sistemą ir tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams Lietuvoje ir svečiams iš užsienio“, – sakė Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
30 GERIAUSIŲ RESTORANŲ LIETUVOJE:
1 vieta. STEBUKLAI (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Martynas Praškevičius. „Grill&bar“ restoranas
2 vieta. DUBLIS (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Deivydas Praspaliauskas. Braserija ir „fine dining“ restoranas
3 vieta. DINE (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Egidijus Lapinskas ir Žilvinas Laurinėnas. „Fine dining“ restoranas
4 vieta. MONAI (Klaipėda) – šefas ir šeimininkas Vytautas Samavičius. Namų restoranas
5 vieta. GASTRONOMIKA (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Liutauras Čeprackas. Degustacinių vakarienių („fine dining“) restoranas
6 vieta. MOMO GRILL (Klaipėda) – šefas ir šeimininkas Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius. „Grill&bar“ restoranas
7 vieta. ŠTURMŲ ŠVYTURYS (Vilnius ir Ventės ragas) – šefas ir šeimininkas Česlovas Žemaitis. Šviežios žuvies restoranas
8 vieta. IDW ESPERANZA RESORT (Trakų r.) – šefas Mikis Boitas (Mickey Bhoite). Moderni kūrybinė virtuvė
9 vieta. SWEET ROOT (Vilnius) – šefas Justinas Misius. Metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė
10 vieta. SAINT GERMAIN (Vilnius) – šefas Gediminas Švenčionis. Prancūziška virtuvė
11 vieta. GASPAR'S (Vilnius) – šefas Gasparas Fernandesas. Moderni virtuvė, įkvėpta Indijos
12 vieta. SOFA DE PANCHO (Vilnius) – šefai Martynas Maciulevičius ir Mantas Dobradziejus. Virtuvė, įkvėpta Meksikos
13 vieta. BOFF (Vilnius) – šefas Mheras Gevorkianas. Didkepsnių restoranas
14 vieta. MARCHE DE PROVENCE (Vilnius) – šefas Linas Barysas. Lietuviška Viduržemio jūros virtuvė
15 vieta. MONTE PACIS (Kaunas) – šefas Ernestas Viršilas. Viso pasaulio virtuvė
16 vieta. UOKSAS (Kaunas) – šefas Artūras Naidenka.
Naujoji lietuviška virtuvė
17 vieta. TELEGRAFAS (Vilnius) – šefas Chavieras Lopesas (Javier Lopez). Moderni europietiška virtuvė
18 vieta. MEAT (Vilnius) – šefė Indrė Medeliauskaitė. Mėsos restoranas
19 vieta. TIME (Vilnius) – šefas Andrius Kubilius. Kūrybinė virtuvė
20 vieta. IMPERIAL (Vilnius) – šefė Aldona Gečienė. Įkvėpta modernios Amerikos virtuvės su italų ir prancūzų virtuvių prieskoniais
21 vieta. DA ANTONIO (Vilnius) – šefas Dmitrijus Babenka. Moderni itališka virtuvė
22 vieta. STIKLIAI (Vilnius) – šefas Linas Bražinskas. Europietiška virtuvė su lietuviškos virtuvės akcentais
23 vieta. DIA (Kaunas) – šefas Algirdas Matačiūnas. Viso pasaulio virtuvė
24 vieta. NERIJA (Nida) – šefas Jonas Bilotas. Europietiška virtuvė
25 vieta. PALANGA SPA LUXURY (Palanga)
26 vieta. BISTRO 18 (Vilnius) – šefas Saulius Taučius. Europietiška klasika
27 vieta. LA PROVENCE (Vilnius) – šefas Arūnas Oželis. Viduržemio jūros virtuvė
28 vieta. ŠIAURĖS JŪRA (Vilnius) – šefas Donatas Dabrovolskas. Žuvies ir jūrų gėrybių restoranas
29 vieta. BRASSERIE DE VERRES EN VERS (Vilnius) – šefas Gediminas Andriuškevičius. Prancūziška virtuvė
30 vieta. SALVETE CITY (Vilnius) – šefas Antonijus Sera (Antonio Serra). Moderni itališka virtuvė
Daugiau informacijos apie geriausius šalies restoranus rasite www.30geriausiurestoranu.lt
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“