respublika.lt

Gurmaniškai muzikai - gurmaniškos pabaigtuvės

(0)
Publikuota: 2012 spalio 21 17:30:00, Giedrė MILKEVIČIŪTĖ
×

Vilnietė dainininkė Sigutė Trimakaitė, organizuojanti kamerinius festivalius Lietuvos bažnyčiose, nedidelėse provincijos salėse, mokyklose, vieną iš populiariausių ir ilgiausiai trunkantį koncertų ciklą yra pavadinusi „Šokoladinio Mocarto“ festivaliu. Šio festivalio pabaigtuvėms organizatorė nekepa šokoladinio torto, bet paprastai ruošia ypatingą, sotų ir visiems skoniams tinkantį patiekalą - „Mocarto kvartą“, kuriuo vaišina ir atlikėjus, ir svečius.

 

Ji jaučiasi atliekanti labai reikalingą darbą. „Gurmaniška klasikinė muzika, kurią propaguojame tiems žmonėms, kurie paprastai neina arba neturi galimybės nuvažiuoti į didžiąsias koncertų sales, eina iš širdies į širdį, - įsitikinusi Sigutė.

O štai Sigutės šeimoje, beje, pagrindinis kulinaras yra jos vyras rašytojas Herkus Kunčius. Jo, mums besilankant, namuose nebuvo - rašytojas tuo metu viešėjo Prancūzijoje ir Monake. Tad teks dar kartą prašytis į šiuos svetingus namus, kad Herkus ką nors išradingo ir gardaus pagamintų.

Pusryčiams menininkų šeima, auginanti dukrelę Adolfiną, paprastai geria kavą su pienu ir valgo skrudintą duoną su medumi ar kokia nors uogiene, kurios paprastai išverda jų mamos ar Herkaus teta Danutė: „Man labai patinka, kai sugrįžtu iš kokių gastrolių, o manęs laukia gardi vyro paruošta vakarienė. O štai šeštadieniais ar sekmadieniais, jeigu nebūna koncertų, imasi gaminti šeimyninių pietų. Tuomet jis sumano paruošti tai kokį netikrą zuikį, tai befstrogeną, guliašą, tai tirštą mėsos ir daržovių troškinį-sriubą. Vyras ne tik gardžiai gamina, bet ir pasirūpina, kad būtų gražiai serviruotas stalas. Čia jam skuba padėti Adolfina“.

Sigutė niekada nesilaikė jokių dietų, tačiau jos vienintelis mitybos principas - neprisivalgyti per daug: „Vieni mėgsta vakare valgyti pyragaičius, o aš dažniausiai sugraužiu vieną kitą lietuvišką obuolį. Būtinai lietuvišką, nes man tie importiniai tik gražūs, o skonio neturi. Tiesą sakant, anksčiau mėgau vakarais pasimėgauti varške, suplakta su grietine ir paskaninta kokiomis nors uogomis, bet pastebėjau, kad daugėja kilogramų“.

Dainavimas - nelengvas fizinis darbas, todėl, pasak S.Trimakaitės, atlikėjai turi sočiai ir skaniai valgyti: „Jokių vegetariškų valgių, jokių salotėlių ar sumuštinukų su kavute - tai tik vieni juokai. Todėl visada pasirūpinu, kad po koncerto būtų karšto, sotaus ir skanaus tokio neva plovo, kurį pavadinau „Mocarto kvarta“. Kad „kvarta“ - muzikinis terminas, aiškinti nereikia, o patiekale tai keturi griežinėliai kepto antaninio obuolio. Būtent tokį patiekalą pasirinkau todėl, kad jį labai lengva pagaminti ir tai neužima pernelyg daug laiko“.

Šią savaitę Sigutė spėjo apsilankyti ir Šiaulių rajone esančiuose Kuršėnuose, o kartu dar su koncertais aplankyti ir kelis netoliese esančius kaimus. Rengėsi ji vykti ir į Telšius, Uteną. O vieną iš tų dienų solistė šventė savo gimtadienį. Kelintą? „Ar tai būtina atskleisti? Herkui ir Adolfinai aš esu visada jauna, o mano talento gerbėjams - taip pat“, - žaismingai nusišypsojo S.Trimakaitė, pasiūliusi vos per valandą pasigaminti gardaus patiekalo.

„Mocarto kvarta“, arba Muzikinis plovas

0,5 kg kiaulienos (kumpio ir sprandinės),

250 g ryžių (ilgagrūdžių ar plikytų),

1 didelio pomidoro,

2 vidutinių svogūnų,

2 vidutinio dydžio morkų,

1 didelio antaninio obuolio,

šiek tiek alyvuogių aliejaus,

vandens, kad apsemtų

troškinį,

pagal skonį - „Svaneti“ druskos (jeigu neturite, tai paprastos), adžikos ir kt.

Pirmas žingsnis. Mėsa supjaustoma nemažais gabalais ir apkepama ant alyvuogių aliejaus apie 10 minučių. Prieskonius ir druską beriame ant mėsos prieš jai baigiant kepti. Ir dedame į puodą.

Antras žingsnis. Į tą patį puodą dedame supjaustytus svogūnus  (per pusę, po to išilginėmis juostelėmis ir dar susmulkintus). Ant jų pilame aliejaus su prieskoniais, įdedame ir lietuviškų petražolių. Po to supjaustome kuo smulkiau morkas, užberiame ant svogūnų.

Trečias žingsnis. Pomidorą 2 minutėm panardiname į verdantį vandenį ir po to lengvai nulupame odelę. Supjaustome kvadratukais ir beriame ant morkų sluoksnio, pabarstome druska.

Ketvirtas žingsnis.
Ant daržovių pilame iš anksto kiek pamirkytus ryžius (kad greičiau išvirtų). O pats svarbiausias momentas - puodo turinyje padarome skylutę, į kurią įpilame vandens tiek, kad apsemtų ryžius. Galime įpilti truputį kečupo. Viską verdame uždarame puode apie 20 minučių.

Penktas žingsnis.
Keptuvėje apkepame skiltelėmis supjaustytą antaninį (ar kitokį rūgštų) obuolį. Jis būtinas prie išvirto plovo, kurį gražiai iškrečiame į lėkštelę. Kadangi patiekalas vadinasi „Mocarto kvarta“, tai į lėkštę dedame 4 obuolio skilteles.druskos (jeigu neturite, tai paprastos), adžikos ir kt.rdaus patiekalo.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F

Sekite mus „Google“ naujienose.

Esame Facebook: būk su mumis Facebook

Esame Youtube: būk su mumis Youtube

Esame Telegram: būk su mumis Telegram

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar I.Ruginienė turėtų tapti premjere?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar jums skambino telefoniniai sukčiai?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+13 +19 C

+11 +19 C

+11 +18 C

+17 +21 C

+19 +24 C

+19 +21 C

0-6 m/s

0-5 m/s

0-6 m/s