Kad ir kaip būtų keista, buvusiai manekenei Aistei Jasaitytei-Čeburiak (31) visai gražūs yra ir apkūnesnio sudėjimo žmonės. „Tiesą pasakius, aš net nepastebiu, kuris žmogus yra apkūnesnis, o kuris - ne, nes mane dažniausiai žavi žmogaus vidus, o ne jo kūnas“, - sako iš modelio profesijos duoną valgiusi A.Jasaitytė-Čeburiak.
A.Jasaitytei-Čeburiak apmaudu, kad dabartinėje visuomenėje per daug dėmesio skiriama žmogaus kūno formoms, o moteriški žurnalai tik ir skalambija: lieknėk! „Dietos reikia laikytis tuomet, kai antsvoris kelia pavojų sveikatai, - akcentuoja buvęs modelis. - Prieš laikydamiesi dietos, pirmiausia paklauskite savęs - kam man to reikia? Dėl to, kad noriu daugiau kitiems patikti? Ar dėl to, kad antsvoris kenkia mano sveikatai? Ar aš tiesiog noriu turėti daugiau jėgų, būti sveikas ir žvalus? Jeigu taip, tada reikia iš pagrindų keisti gyvenimo būdą ir laikytis viso sveikos gyvensenos komplekso, kuris susideda iš sporto, visavertės mitybos, miego ir psichologinės pusiausvyros“.
Kurį laiką A.Jasaitytė-Čeburiak konsultavo valgymo sutrikimų turinčius žmones. Viskas prasidėjo nuo to, kad baigusi psichologijos bakalauro studijas jauna moteris nuėjo savanoriauti į Valgymo sutrikimų centrą. „Vis tiek kaip buvęs modelis daug ką esu patyrusi savo kailiu - žinau, ką reiškia tie rėmai, spaudimas dėl kūno formų, - prisipažįsta. - Padirbusi savanore metus laiko supratau, kad pirmiausia reikia gydyti žmogaus vidų ir sielą. Kalbant apie bet kurią patologiją, dažniausiai žmogus suserga dvasiškai, psichologiškai, o vėliau tai pereina į fizines ligas. Juk ir skrandžius paprastai prisikemšame tada, kai nesusitvarkome su savo emocijomis, iškilusiais sunkumais...“
Kulinarijos nevengianti Aistė yra eksperimentavusi su maistu - laikėsi ir pagrindinių žaliavalgystės principų: „Aišku, žaliavalgiu netapsi per vieną dieną. Viskas turi vykti pamažu - iš pradžių atsisakai mėsos, tada nebevalgai pieno produktų ir eini dar toliau. Žaliavalgystę praktikuoti daug sudėtingiau žiemą, bet vasarą, kai yra daug vitaminų, kodėl gi ne? Šiltuoju laiku žmogui iš tikrųjų nereikia tiek daug sočių patiekalų, kad jis būtų aktyvus visą dieną. Tik aktyviai dirbančiam žmogui reikia gerai apgalvoti dieną, nes toks maistas greitai susivirškina ir netrukus vėl norisi valgyti. Viena mano kolegė yra žaliavalgė - tai į darbą ji nešasi iš anksto pasiruošusi maistą. Jinai sako, kad jai taip skanu, kad ji to nekeistų į jokį kitą maistą. Bet, kaip minėjau, tam turi įdėti daugiau pastangų ir kur kas dažniau važiuoti į parduotuvę. Tam reikia viską keisti iš pagrindų. Aš turiu viziją pereiti prie žaliavalgystės, tik nežinau, ar visam gyvenimui“.
O kaip Aistės vyras šokėjas Romanas Čeburiak reaguoja į tokius žmonos eksperimentus? „Mano vyras iš pradžių labai priešinosi. „Čia yra visiška nesąmonė“, - sakė jis. O dabar, žiūriu, kuo toliau, tuo labiau jam patinka toks nemėsiškas maistas. Ką padarai, tas jam skanu“, - džiaugiasi su vyru dukrelę Elzę auginanti jauna moteris.
Aistė nesigaili, kad kadaise nėrė į modelio darbą. „Jeigu nebūčiau paragavusi modelio darbo, šiandien nebūčiau tuo, kuo esu dabar. Iš karto po vidurinės mokyklos turėjau galimybę pažinti pasaulį - teko pamatyti daug šalių, skirtingų kultūrų, sutikti daug įvairiausių žmonių. Gyvenau ir vienokiomis, ir kitokiomis sąlygomis - ir labai prabangiai, ir labai neprabangiai. Tai yra neįkainojama patirtis. Dabar vidumi aš jaučiuosi tokia sena. (Šypsosi.) Man buvo labai sunkus metas, kai vieną dieną supratau: o kas toliau... - prisiminė ji. - Ko aš tik nemėginau. Visais būdais savęs ieškojau ir vis dėlto priėjau prie psichologinio, psichoterapinio darbo, tai dabar ir studijuoju podiplominėse studijose. Labai daug kas paaiškėja, kai atsigręžiame į žmogaus psichiką, žmogaus sandarą iš emocinės, mąstymo pusės, kaip susikūręs jo vidinis pasaulis. Aš būtent studijuoju jungistinės krypties psichoterapiją - kur yra sapnai, kur yra simboliai ir kiti panašūs dalykai. Per tai gali pažinti save - tada labai daug kas keičiasi tavo gyvenime, atsiliepia tavo gyvenimo kokybei“.
Vilniuje gimusi ir užaugusi Aistė prisipažįsta, kad jai geriausia yra gamtoje, ypač ji atsigauna vyro tėvų sodyboje. „Kai mes su broliu (krepšininkas Simas Jasaitis - red. past.) buvome vaikai, tėvai mus išveždavo į kaimą, - prisimena ji. - Tai mes kokius darbus tik dirbdavome - ir serbentus rinkdavome, ir daržus ravėdavome, ir šieną grėbdavome, ir gyvulius šerdavome. Kadaise draugai buvo nustebę, kad aš moku pasistatyti palapinę. Sakau jiems, kad ir karvę moku melžti. Kaime buvo patys smagiausi ir linksmiausi mūsų su broliu nuotykiai. Mes dar su amžiną atilsį tėčiu važiuodavome į visokius žygius ir ten išmokome daugelio dalykų. Mano tėtis iš viso tikėjo ne Dievu, o gamta. Dėl to dabar, kai atvažiuoju į sodybą, nenoriu iš ten išvažiuoti“.
Sveikuolių tortas
Jums reikės:
dviejų burokėlių,
kelių skiltelių česnako,
šaukšto medaus,
šaukšto alyvuogių aliejaus,
kelių šlakelių balzaminio acto,
čiobrelių,
pakelio fetos sūrio be priedų,
vieno mėlynojo svogūno,
druskos,
gražgarsčių salotų,
druskos ir pipirų,
galima dėti įvairių rūšių riešutų (kedro, graikinių ir pan.).
Pirmas žingsnis: išvirkite burokėlius, juos nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir šiek tiek pamarinuokite. Marinatą šitaip pasiruoškite: gausiai išspauskite česnako, pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir medaus, apšlakstykite balzaminiu actu, paskaninkite druska, pipirais ir čiobreliais. Su tokiu marinatu palikite burokėlius nakčiai arba bent kelioms valandoms.
Antras žingsnis: lėkštėje gražiai išdėliokite pamarinuotus burokėlius, tada plonais griežinėliais supjaustykite svogūną ir išdėkite ant burokėlių.
Trečias žingsnis: supjaustykite ir gausiai dėkite fetos sūrio - beveik ant kiekvieno burokėlio griežinėlio. Užpilkite likusiu marinato skysčiu.
Ketvirtas žingsnis: kelių sluoksnių „tortą“ užklokite gražgarsčių salotomis (jeigu norite - užberkite įvairių rūšių riešutais; Aistė šįkart jų nenaudojo, nes norėjo subtilesnio skonio), ant viršaus užberkite pipirų. Skanaus.
Naminiai mėsainiai
Pirmas žingsnis: jautienos faršą šiek tiek pamarinuokite, tada suformuokite apvalesnius kotletukus ir juos iškepkite keptuvėje.
Antras žingsnis: nusipirkite apvalių bandelių - jas perpjaukite per pusę ir šiek tiek pakepinkite orkaitėje, kad švelniai apskrustų.
Trečias žingsnis: supjaustykite griežinėliais pomidorus, agurkus, svogūną (šie gali būti ir pakepinti).
Ketvirtas žingsnis: pasiruoškite specialų padažiuką iš dviejų šaukštų majonezo, trijų šaukštų grietinės ir dar įspauskite česnako. Šiuo padažu ištepkite paskrudintą duonelę, ant viršaus dėkite keptą kotletuką, tada ant mėsos krėskite šaukštelį garstyčių, dėkite svogūnėlių, agurko, užklokite salotų lapu. Tuomet dėkite pomidoro griežinėlį ir paskaninkite pomidorų tyre ar paprasčiausiu kečupu. Suvožkite mėsainį ir skanaukite.