respublika.lt

Neįsivaizduojantiems Velykų be majonezo: kaip namie pasigamintį sveikatai palankesnį?

2022 balandžio 11 15:25:13
„Zen PR" info

Nors populiaru Benedikto kiaušinius valgyti su olandišku padažu, o prie virtų su lukštu pusryčiams skanauti avokadą ir paskrudintą duonos riekelę, daug kam kiaušinis be majonezo - tarsi šaltibarščiai be bulvių. O ir per Velykas retas apsieis be baltos mišrainės ar virto liežuvio su majonezu. Kaip juo mėgautis ir vis tiek maitintis palankiai sveikatai? Prekybos tinklo „Rimi" kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad visai nesunku pasigaminti sveikatai palankesnį ir liesesnį majonezą namuose - reikia vos kelių ingredientų. Gydytoja dietologė, dr. Edita Gavelienė primena, kad majonezas yra riebus pagardas, todėl nederėtų jo vartoti kasdien, tačiau per šventes juo tikrai galima pasimėgauti.

×
nuotr. 1 nuotr.
Avokadų majonezas. „Zen PR" nuotr.


Nėra „blogų" natūralių produktų

Majonezo receptūra nuo seniausių laikų kito. Iš pradžių jo sudėtyje nebuvo kiaušinių, o ir pats padažas labiau priminė šaltieną, gaminamą iš sultinio, aliejaus ir acto. Dar 1881 metais lenkų kalba pasirodžiusioje Valentinos Zawadskos knygoje „Kucharka Litewska" buvo siūloma majonezu skaninti tik mėsos patiekalus. Su kiaušiniais dabartinės majonezo receptūros versija pradėta vartoti daug vėliau. Mums jau įprastas padažas - dažnas šeimos švenčių atributas. „Per Velykas majonezas dera ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų. Tradiciškai su juo valgomas virtas liežuvis, kiaušiniai, mišrainės, taip pat su juo gaminamos įvairios užtepėlės", - vardija „Rimi" kulinarijos technologė.

Visais laikais majonezo ingredientai buvo natūralūs produktai. Pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, šis padažas visuomenėje per daug kritiškai vertinamas: „Tai tiesiog riebus padažas, kurio kiekvienas komponentas atlieka savo funkciją. Aliejaus (iki 80%) dedama, kad produktas būtų stabilus, kiaušinio trynys - tam, kad aliejus gerai pasiskirstytų, o actas reikalingas rūgštingumui sureguliuoti.

Juk kiekviena šalis turime tradicinių patiekalų, kurie ir turėtų būti ruošiami tradiciškai, tad, pasirinkus tinkamą majonezą, maistas ant velykinio stalo neturėtų būti „baubas", net ir norintiems gyventi sveikiau, - įsitikinusi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė. - Aišku, toks padažas - tai papildomi riebalai, todėl, kaip ir vartojant visus riebius produktus, pageidautinas saikas. Rečiau juo mėgautis turėtų sergantys ar turintys polinkį sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, nes majonezo sudėtyje yra kiaušinių trynių, kurie didina cholesterolio kiekį."

Kaip išsirinkti majonezą parduotuvėje?

Amžina dilema: rinktis mažiau riebų majonezą ir vartoti jo truputį daugiau, ar riebesnį - bet mažiau? „Kalbant iš gydytojos dietologės pozicijos, būtų daug naudingiau saikingai vartoti nepamažinto riebumo produktą, kuris pagamintas iš tradicinių ingredientų. Išskyrus tuos atvejus, kai žmogui yra griežtai draudžiamas didesnis riebalų kiekis. Reikia nepamiršti, kad mažinant produkto riebumą, į jį dedami papildomi komponentai, kurie gali turėti įtakos sveikatai.

Be to, pramoniniu būdu gamintuose padažuose gali būti nemažai priedų: skonio stipriklių, konservuojančių komponentų, todėl etiketėje reikia pasižiūrėti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų", - komentuoja gydytoja dietologė.

Ar sunku pasigaminti majonezą namuose?

Padažų gamyba namuose daugelį gali gąsdinti dėl ruošimo laiko ar paties gaminimo proceso. Ar naminį majoneząnepatyrusiems kulinarams sunku pasigaminti patiems? „Rimi" kulinarijos technologė Lina Barčaitė ramina: „Tikrai verta pabandyti - natūralūs padažai neturi daug ingredientų, jie paprasti ir lengvai gaminami, o juos pasiskaninti galimažolelėmis ir prieskoniais. Svarbu atsiminti, kad pasigamintą majonezą reikėtų suvartoti per 2-3 dienas. Toks produktas negali būti ilgai laikomas, todėl tinka tiems, kas vartoja nedaug, retai ir vertina šviežumą bei kokybę."

Specialistė siūlo majonezui naudoti vienodos temperatūros komponentus, be to, geriau, kad aliejus būtų neutralaus skonio.

„Rimi" kviečia pasigaminti du sveikatai palankesnio majonezo padažus šventėms. Tai visai nesudėtinga, o rezultatas - nenuvils!

Naminio majonezo receptas

Padažui reikės:

1 kiaušinio trynio

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

200 ml aliejaus (švelnaus skonio)

1 arbatinio šaukštelio garstyčių

žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimas:

Viską sudėkite į indą ir išplakite rankiniu trintuvu iki grietinės tirštumo konsistencijos. Skanaus!

Veganiško majonezo iš avokadų receptas

2 vnt. prinokusių avokadų

2 valgomųjų šaukštų aliejaus

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio garstyčių

žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimas:

Visus komponentus, išskyrus aliejų, sutriname trintuvu iki kreminės konsistencijos, tada pilame aliejų ir dar kartą neilgai paplakame, kad gerai susimaišytų.

Laikraščių prenumerata internetu

  • LOGISTIKA: Krovinių gabenimo ir ekspedijavimo grupė „Arijus“ šiemet ketina parduoti įmonę Baltarusijoje ir pasitraukti iš šios rinkos.
  • PAJAMOS: Valstybės įmonė „Regitra“ praėjusiais metais gavo 24,5 mln. eurų pajamų – 8% daugiau nei 2020 metais.
  • OBELISKAS: Palangoje nebeliko sovietinio obelisko su sovietiniais simboliais – kūju ir pjautuvu, ketvirtadienio rytą socialiniame tinkle pranešė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.
  • VIEŠBUČIAI: Koncernas „Achemos grupė“ skelbia investavęs 600.000 eurų į viešbučio „Palangos vėtra“ atnaujinimą, taip pat 800.000 eurų į Klaipėdos viešbučius „Old Mill Hotel“ ir „Old Mill conference“.
  • NUTARIMAS: Konstitucinis Teismas ketvirtadienį skelbs nutarimą dėl baudų už neteisėtą socialinio draudimo įmokų sumažinimą proporcingumo.
  • VARPINĖ: Vilniaus universiteto muziejus atveria Šv. Jonų bažnyčios varpinę vasaros sezonui - nuo šiol iki spalio 31 d. ją bus galima aplankyti kasdien.
  • NATO: Kroatijos prezidentas Zoranas Milanovičius išreiškė pageidavimą, kad jo šalis, kaip ir Turkija, užblokuotų Švedijos ir Suomijos prašymus įstoti į NATO.
  • TURTAS: JAV įstatymai nenumato galimybės konfiskuoti Rusijos Centrinio banko turtą - apie tai pranešė JAV iždo sekretorė Džanet Jelen.
  • KELIAI: Vyriausybė paskirstė 16,1 mln. eurų iš šiemet numatytų lėšų valstybei svarbiems vietinės reikšmės keliams Klaipėdoje, Alytuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Jonavos rajone.
  • ATLIEKOS: Stambiagabaritės atliekos Vilniuje iš gyventojų galės būti paimamos kartą per metus – iki šiol tokia galimybė suteikta kartą per dvejus metus.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar pasiruošėte krepšį su būtiniausiais išgyvenimui daiktais, jei kiltų pavojus valstybei?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Jeigu Seimo rinkimai vyktų ateinantį sekmadienį, už kurią partiją balsuotumėte?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+11 +17 C

+8 +14 C

 

+7 +11 C

+10 +25 C

+7 +12 C

 

+11 +15 C

0-5 m/s

0-7 m/s

 

0-6 m/s