Vasara tik artėja, o ant turgaus prekystalių jau pasirodė pirmosios šiųmetinės daržovės: akį džiugina ridikėlių ryšeliai, svogūnų laiškai, salotos... Išsiaiškinkime, kam vertėtų jų valgyti pilna burna, o kam geriau susilaikyti.
Svogūnų laiškai
Yra naudingi tiems, kas dažnai persišaldo. Svogūnai pasižymi priešmikrobinėmis savybėmis, o pagal vitamino C kiekį lenkia apelsinus. Nerekomenduojami sergantiems skrandžio opa ir paūmėjus gastritui (padidėjus skrandžio rūgštingumui).
Svogūnuose gausu cinko, kuris ne tik gerina reprodukcinės sistemos, plaukų ir nagų būklę, bet ir neleidžia odai sudribti metant svorį.
Rabarbarai
Naudingi mėgstantiems skaniai pavalgyti. Rabarbarai gerina virškinimą, todėl salotos su šia daržove - puikus garnyras prie sunkaus mėsiško maisto. Dėl to, kad juose yra gausu oksalo rūgšties, jie nerekomenduojami tiems, kas negali valgyti ir rūgštynių. Verta žinoti, kad kuo senesni rabarbarų stiebai, tuo daugiau oksalo rūgšties juose susikaupia. Taigi rabarbarų sezoną geriausia baigti iki liepos pradžios.
Rabarbarai pasižymi vidurius laisvinančiomis savybėmis ir yra geras vaistas nuo vidurių užkietėjimo. Jeigu šios problemos yra chroniškos, siekiant išvengti pripratimo jų geriau vartoti pakaitomis su kitais panašaus poveikio produktais.
Ridikėliai
Itin naudingi širdininkams. Juose yra vitamino PP (būtino širdies ir kraujagyslių sistemos sveikai būklei palaikyti ir normaliai kraujotakai) ir garstyčių aliejaus. Pastarasis - naudingų omega-3 riebiųjų rūgščių, neleidžiančių kraujagyslėse susidaryti cholesterolio plokštelėms, šaltinis. Pagal omega-3 kiekį garstyčių aliejus alyvuogių aliejų lenkia 10 kartų!
Ridikėliai netinka žmonėms, sergantiems ūmios formos skrandžio liogomis ir kepenų ligomis. O tiems, kas yra sveiki, piktnaudžiauti šia pikantiška daržove taip pat nereikėtų - šešių vidutinio dydžio ridikėlių per dieną visiškai pakanka.
Ridikėliuose yra gausu kalio, todėl ši daržovė puikiai mažina pabrinkimus, ypač valgoma kartu su agurkais. Tokios salotos padeda iš organizmo greičiau pašalinti kenksmingas medžiagas, pirmiausia esančias alkoholyje.
Rūgštynės
Šios pavasarinės daržovės yra ypač naudingos nusilpusiems žmonėms ir tiems, ką kamuoja hipovitaminozė. Rūgštynės - B grupės vitaminų ir kalcio šaltinis.
Sergantiesiems podagra, žmonėms, linkusiems į inkstų akmenligę, taip pat sergantiems ūmiomis skrandžio ir žarnyno ligomis rūgštynės netinka. Norėdami sumažinti neigiamą rūgštynių poveikį, salotas pagardinkite obuolių actu ar citrinų rūgštimi. Toks užpilas užkerta kelią akmenų susidarymui ir druskų nusėdimui.
Rūgštynės pasižymi priešuždegiminiu, nuskausminamuoju ir žaizdas gydančiu poveikiu. Todėl sutrintą šviežią šio augalo lapą galima pridėti prie sumuštos vietos ar įdrėskimo.
Lapinės salotos
Labai naudingos nėščiosioms. Salotų lapuose gausu folio rūgšties, magnio, kalcio ir geležies. Būtent šių medžiagų labai reikia būsimosios mamos organizmui. Salotos nerekomenduojamos sergantiems podagra ir inkstų akmenlige, taip pat paūmėjus gastritui, skrandžio opai ir kolitui.
Folio rūgštis spartina medžiagų apykaitą, todėl norintiems suliesėti, teks pamėgti salotų lapus. Norintiems sužinoti, kokių vitaminų ar maisto medžiagų reikėtų vartoti daugiau, verta atlikti išsamius tyrimus www.antėja.lt.
Gaminame pagal taisykles
Visose ankstyvosiose daržovėse yra daug rūgščių, todėl jų valgant pernelyg daug galima pakenkti virškinimo sistemai. Sumažinti riziką galima žalias daržoves derinant su agurkais, pomidorais ir augaliniu aliejumi.
Salotų receptai
Su rabarbarais
Reikės: 250 g rabarbarų, ryšelio krapų, ryšelio svogūnų laiškų, 1 pomidoro, augalinio aliejaus arba grietinės
Svogūnus, rabarbarus ir krapus smulkiai supjaustykite, išmaišykite, užpilkite aliejumi arba grietine ir papuoškite pomidorų griežinėliais.
Su rūgštynėmis
Reikės: pusės jauno aguročio, saujos rūgštynių, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų smulkintų graikinių riešutų, druskos, pipirų, paprikos, alyvuogių aliejaus
Supjaustykite rūgštynių lapus ir sudėkite į dubenį. Agurotį su daržovių skustuvu supjaustykite juostelėmis. Užpilkite aliejumi, pagardintu druska, paprika ir išspaustu česnaku.
Su ridikėliais
Reikės: 250 g ridikėlių, 2 saujų žalių salotų, 2 agurkų, ½ indelio konservuotų kukurūzų, krapų, augalinio aliejaus, druskos
Ridikėlius ir agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, susmulkinkite žalumynus. Viską sumaišykite ir pridėkite kukurūzų. Pasūdykite, pagardinkite aliejumi.