Velykos be kiaušinių - neįsivaizduojamos. Vėl kiaušinius dažysime, vėl jų stiprumą bandysime. Primarginsime kalnus, o po to nežinosime, kur dėti. Ar viską apie kiaušinius žinome?
Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės Kamilės Petškevičiūtės, šiais laikais kiaušinis yra vienas iš dažniausiai naudojamų maisto produktų. Tai pilnas naudingų medžiagų produktas, bet turi būti naudojamas su saiku.
- Prie Velykų stalo kiekvienas žvalgosi tvirtesnio kiaušinio. Nuo ko priklauso jų stiprumas? - teiravomės K.PETŠKEVIČIŪTĖS.- Kiaušinio lukštas yra sudarytas iš kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų. Jo tvirtumas priklauso nuo lukšto storio, storis - nuo vištų veislės ir naudojamų pašarų. Jeigu vištos yra auginamos laisvai, lesinamos pilnaverčiais pašarais, kiaušinių lukštai yra tvirti. Patys tvirčiausi yra jaunų vištų kiaušiniai, jie dažniausiai būna nedideli. Jeigu ruošiatės savo margučiais kovoti, vertėtų žinoti, kad kiaušinio bukajame gale yra oro kamera. Tą pusę verčiau pasaugoti. Kiaušiniui senstant, oro kamera didėja.
- Ar stiprumas priklauso nuo kiaušinio spalvos?
- Tai visiškai nesusiję. Spalva priklauso nuo vištų veislės. Žmonės ieško įvairumo, atranda veislių, kurios deda tam tikro atspalvio kiaušinius, bet visų kiaušinių maistinė vertė yra vienoda.
- Vištų, ančių, putpelių ar kitų paukščių kiaušiniai yra vertingesni?
- Visų kiaušinių sudėtis mažai kuo skiriasi. Visuose yra panašios medžiagos ir vitaminai, didesniuose - daugiau baltymų. Putpelių kiaušiniai laikomi vertingesniais už vištų dėl to, kad juose yra daugiau vitaminų ir mažiau cholesterolio, o vandens paukščių, ančių, žąsų kiaušiniai yra didesni ir kaloringesni. Ančių kiaušinių trynio konsistencija, lyginant su vištų kiaušinių, daugiau kreminė. Stručių kiaušiniai yra daug didesni, sveria 1,5-2 kilogramus, lukštas - daug tvirtesnis. Vienas stručio kiaušinis atstoja maždaug 35 vištų kiaušinius.
- Kiek ilgai kiaušiniai nuo padėjimo tinkami vartoti?
- Kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, nes šaldytuve nevyksta bakterijų dauginimasis ant lukšto. Patartina kiaušinius laikyti gamintojo pakuotoje, kad jie nesiliestų su kitais maisto produktais. Galiojimo terminas yra 28 dienos nuo padėjimo. Praėjus 28 dienoms, kiaušiniai nebus sugedę, tačiau maistingosios savybės užtikrinamos tik iki nurodytos ant pakuotės datos. Kitų paukščių kiaušinių galiojimo terminus nustato patys gamintojai, atsižvelgdami į reglamentavimą. Vertėtų žinoti, kad ilgiau laikant kiaušinius, sumažėja jų atsparumas mikroorganizmams, didėja oro tarpas. Dedant į šaldytuvą kiaušinių plauti nepatartina. Dėl to, kad išsaugomas natūralus sluoksnis, kuris saugo kiaušinį nuo mikroorganizmų.
Prieš Velykas vertėtų prisiminti, kad kiaušinius reikia virti kol sutvirtėja jų tryniai, o dažyti tik maistiniais, gamtiniais dažais. Vienu metu kiaušinių reikėtų išsivirti tiek, kiek spėtumėte artimiausiu metu suvartoti. Pasak mokslininkų, net šaldytuve laikomą virtą kiaušinį reikėtų suvartoti per tris dienas.