Jeigu Italijoje po pietų užsisakėte kapučino, Japonijoje restorane ar kavinėje palikote arbatpinigių, Portugalijoje paprašėte atnešti druskos ir pipirų, akivaizdu, kad nesate susipažinę su etiketo prie stalo taisyklėmis šiose šalyse ir vietiniai į jus žiūrės keistai. Kad išvykę į svečią šalį neatrodytumėte balta varna, supažindiname jus su elgesio prie stalo taisyklėmis įvairiose šalyse.
Prancūzija
Prancūzijoje duona yra mėgstama, todėl pagrindinė taisyklė yra susijusi su ja. Duonos reikia atsilaužti ir valgyti po mažą gabalėlį aptepus norimu užtepu, su pagrindiniu patiekalu arba su ja išdažyti patiektą padažą, duona galima prilaikyti maistą. Nereikia duonos valgyti prieš pagrindinį valgymą vietoj užkandžio.
Prancūzai dažniausiai nesidalija sąskaitos, yra priimta vienam sumokėti už visus. Nepriklausomai nuo to, ar pietavote su draugais, ar su pažįstamais, reikia arba pasisiūlyti apmokėti sąskaitą, arba leisti tai padaryti kam nors iš sėdinčiųjų prie stalo. Dažnai tikimasi, kad sąskaitą apmokės tas, kas grupę pakvietė pietauti. Tačiau kai kada į sąskaitos pasidalijimą žiūrima įprastai, pavyzdžiui, kai pietaujate su dideliu būriu žmonių arba su bendradarbiais.
Gauti iš prancūzo kvietimą į svečius - didelės pagarbos ženklas. Jie į namus kviečia tik artimus draugus. Viena svarbiausių taisyklių - draudimas aptarinėti finansinius klausimus, tai yra nemandagu. Paprastai šnekučiuojamasi neutraliomis temomis. Taip pat nepriimtina vėluoti, daugiausia galima užgaišti 15 minučių.
Po pagrindinių patiekalų patiekiamas sūris. Pagal prancūzų etiketą, jo pirmiausia reikia įsidėti į lėkštę, o tik paskui ant skrebučio. Desertas Prancūzijoje patiekiamas be arbatos ir kavos.
Didžioji Britanija
D.Britanijoje manieros prie stalo yra labai svarbios, ypač valgant ne namie arba lankantis oficialiame renginyje.
Pagrindinės elgesio restoranuose ir kavinėse taisyklės yra tokios:
• viršutinius drabužius atiduokite aptarnaujančiam personalui ir jokiu būdu nekabinkite jų ant kėdės atkaltės;
• duoną ir bandeles laužkite pirštais, nepjaukite peiliu. O norėdami išdažyti padažą, pasmeikite gabalėlį duonos šakute, bet nelaikykite jos pirštais;
• servetėle užsitieskite kelius ir laikykite ją ten iki valgymo pabaigos. Atsistodami padėkite ją šalia lėkštės iš kairės pusės, bet ne ant lėkštės;
• vištiena ir pica valgoma tik su stalo įrankiais;
• kvietimo išgerti puodelį arbatos Anglijoje nepriimta atsisakyti, šeimininkai tai gali įvertinti kaip asmeninį įžeidimą.
Prancūziškas ir angliškas serviravimas
Pasaulyje yra paplitę keli stalo restorane arba per kviestinę vakarienę serviruotės variantai. Prancūzija garsėja savo „menu gyventi" (art de vivre), ir tai yra pastebima visur, taip pat mokėjimu gražiai padengti stalą. Todėl kartais stalas puošiamas dviem staltiesėmis, balta ir spalvota, serviravimo servetėlėmis, krištolo figūrėlėmis ir ne tik.
Stalo etiketo ir serviravimo taisyklės Prancūzijoje yra gana griežtos. Šakutės, šaukštai ir peiliai žuviai dedami „veidu" žemyn, taurės išrikiuojamos centre, virš lėkštės, iš dešinės į kairę, pradedant taure vandeniui, o toliau statomos taurės vynui, tinkamos pagal eiliškumą prie atitinkamų patiekalų.
Jei patiekiama mėsos, reikia atsipjauti gabalėlį, padėti peilį ir valgant perimti šakutę į dešinę ranką. Pasibaigus prancūziško stiliaus vakarienei, stalo įrankius būtina padėti laikrodžio rodyklių padėtimi 5:25.
Angliškos serviravimo taisyklės leidžia servetėlę dėti po lėkšte, šaukštai, šakutės ir peiliai žuviai dedami „veidu" į viršų, taurė vynui, geriamam su pirmuoju patiekalu, statoma virš peilio, taurė vandeniui - į dešinę nuo jos. Kairėje aukščiau dedama lėkštutė duonai, kurios nėra prancūziškoje serviruotėje. Pavalgius anglišku stiliumi šakutė ir peilis dedami ant lėkštės laikrodžio rodyklių padėtimi 6:30.
Italija
Italijoje esama keleto paprastų taisyklių, kurias reikia prisiminti lankantis maitinimo įstaigose. Pirma, italai niekada neužsisako gėrimų su pienu po valgio, nes manoma, kad pienas trukdo virškinti. Vietoj balintos kavos jie geria espresą arba juodą kavą. Jei užsisakysite kapučino, niekas nepasipiktins, bet visi žinos, kad esate turistas. Italijoje kapučinas geriamas per pusryčius.
Šioje šalyje nereikia prašyti papildomo kečupo, sūrio arba prieskonių picai, jeigu jie nesiūlomi - tai yra prasto tono požymis ir gali įžeisti virėją. Nerekomenduojama pirmąjį patiekalą valgyti su duona ir ja lėkštėje surinkti valgio likučius. Be to, lėkštėje palikti šiek tiek valgio reiškia parodyti mandagumą.
Japonija, Kinija, Korėja
Arbatpinigiai, paplitę ir pageidautini daugelyje šalių, Japonijos kavinėse ir restoranuose yra nepriimtini. Turistams daug klausimų kyla dėl valgomųjų lazdelių. Japonų kultūroje vertikaliai į ryžius įsmeigtos lazdelės yra susijusios su mirusiųjų pagerbimu ir laidotuvių tradicijomis. Todėl to, to negalima daryti valgant. Taip pat prie stalo niekas neperduoda maisto lazdelėmis, tai yra nepagarba kitiems. Imdami maistą iš bendro dubens, naudokitės lazdelėmis, kuriomis dar nevalgėte.
Su lazdelėmis reikia elgtis tvarkingai, jomis nemostaguoti. Japonai lazdelių niekada nekryžiuoja ir jų neaplaižo. Baigę valgyti, abi lazdeles tvarkingai padėkite ant puodelio arba lėkštės, arba ant specialaus stovo.
Japonijoje makaronai valgomi garsiai šliurpiant, nes patiekiami labai karšti, ir tai nelaikoma nemandagumu. Sriubas galima gerti tiesiai iš dubenėlio - šaukštai čia yra retenybė. Japonijoje niekada nesipilkite sau gėrimo; įpilkite kaimynui ir laukite, kol jis įpils jums. Kitaip, nei daugumoje Vakarų šalių, Japonijoje neigiamai žiūrima į valgymą viešai, einant. Tai yra nemandagu ir nepageidautina.
Jeigu Korėjoje jums bus pasiūlyta lėkštė arba didelis dubuo su valgiu, būtinai paimkite jį abiem rankomis ir tvirtai laikykite. Tai rodo pagarbą ir dėkingumą šeimininkams ir maistui. Japonijoje ir Kinijoje dažnai patiekiama valgio bendrame dubenyje keliems asmenims, bet perdavinėti maistą lazdelėmis neleistina.
Kitaip nei daugumoje šalių, etiketo taisyklės Kinijoje nedraudžia kalbėti pilna burna ir čepsėti. Baigus valgyti, lėkštėje geriau palikti truputį maisto. Tai rodo, kad esate skaniai pamaitinti ir sotūs.
Dar keletas pastabų
Portugalijoje neprašoma atnešti druskos ir pipirų, nes tai yra laikoma virtuvės šefo įžeidimu. Jų virėjai mano gaminantys idealiai, todėl nieko nebereikia barstyti pipirais ar druska, toks kliento noras juos labai įžeis.
Graikijoje etiketas vaišių šeimininkui leidžia ištepti staltiesę, kad svečiai galėtų jaustis laisvai ir linksmai.
Čilėje didelis nemandagumas - liesti maistą rankomis. Taip pat Brazilijoje, todėl mėsainiai ir bulvytės „fri" dažnai valgomos naudojant stalo įrankius. Meksikoje priešingai, naudojimasis šakute ir peiliu laikomas snobizmu.
Rytų šalyse neleistina valgyti kaire ranka, nes ji yra laikoma nešvaria. Paprastai vakarieniaujama sėdint ant minkštų pagalvėlių ant grindų, patiekalai padedami tiesiai priešais svečius. Jeigu šeimininkai nepaduoda stalo įrankių, vadinasi, reikia valgyti rankomis. Taip pat neleistina kryžiuoti kojų, kad būtų matyti batų padai, tai yra įžeidžiama.
Etiopijoje niekas nevalgo iš atskirų lėkščių, nes tai laikoma išlaidavimu. Maistas visada valgomas iš vienos lėkštės ir be įrankių, rankomis. Mėsos patiekalai valgomi paskutiniai.
Jeigu JAV būsite paprašyti perduoti druskos, kartu su ja žmogui reikia paduoti ir pipirų, nors jis jų ir neprašė.
Šveicarijoje yra nepriimta prie stalo susidaužti taurėmis, šveicarai jas tiesiog pakelia.
Ispanijoje per pietus punktualumo nereikalaujama. Be to, svečiai nelauks, kol šeimininkė įdės patiekalo į kiekvieną lėkštę, jie patys pasiims norimą kąsnelį. O jeigu patiekalas nepatiks, tiesiai apie tai pasakys.
Tailande pagrindinis stalo įrankis yra šaukštas, šakutė naudojama tik valgiui ant šaukšto pastumti. Taigi valgyti su šakute yra nemandagu, tas pats, kas pas mus kišti į burną peilį.