respublika.lt

Pietų idėjos jums vos už kelis eurus

(0)
Publikuota: 2019 rugpjūčio 11 14:48:00, „Laisvalaikio“ inf.
×
nuotr. 3 nuotr.
EPA-Eltos nuotr.

Pietų pertrauka - svarbi dirbančiųjų kasdienės rutinos dalis. Vieni renkasi pietauti kavinėse ir restoranuose, kiti, norėdami sutaupyti, į darbą užkandžius atsineša patys.

 

Pasak vieno iš prekybos tinklų gamybos vadovės Aistės Rasmussen, suplanavus darbo savaitės valgymus į priekį ir skiriant šiek tiek laiko maisto gamybai, galima išleisti kone perpus mažiau pinigų, nei kasdien lankantis maitinimo įstaigose.

Vieni dienos pietūs miesto kavinėje ar restorane gali atsieiti vidutiniškai nuo 4 iki 10 eurų. A.Rasmussen sako, kad darbe valgant maistą, pasigamintą namuose, iš tiesų galima išleisti net perpus mažiau pinigų.

„Jei sekmadienį suplanuosite, ką norite valgyti ateinančią savaitę pietums, ir protingai apsipirksite, tikrai galite sutaupyti. Be to, kai kuriuos patiekalus galima pasigaminti didesniais kiekiais ir taip sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko“, - pataria ji.

A.Rasmussen tikina, kad paprastai pagaminamų ir nebrangių patiekalų variantų gali rasti ir tie, kurie maisto gamybai laiko turi nedaug. Skanias salotas, atsinešus reikiamus produktus, galima greitai pasigaminti ir darbovietės virtuvėlėje, jei tam neturėjote laiko iš vakaro ar ryte. Specialistė pataria nepamiršti ir užkandžių - kartu įsidėti šviežių ar džiovintų vaisių, riešutų.

„Yra patiekalų, kurių sudedamosios dalys neatsieina nei 10 eurų, tačiau jų užtenka pavalgyti net tris ar keturis kartus“, - teigia ji.

Specialistė dalijasi keliais nebrangių ir sočių patiekalų receptais, kurių gamyba užims nedaug laiko:

Avinžirnių salotos su feta (porcijos kaina - apie 2 Eur)

Dviem-trims porcijoms pagaminti reikės:

  •  1 skardinės konservuotų avinžirnių
  •  150 g vyšninių pomidoriukų
  •  1 nedidelio raudonojo svogūno
  •  100 g fetos
  •  Šviežių mėtų
  •  Šviežio baziliko
  • Alyvuogių aliejaus
  •  Citrinos sulčių
  •  Druskos, pipirų

Susmulkinkite svogūną, perpus supjaustykite pomidoriukus. Juos dėkite į dubenį, kartu suberkite nusunktus ir nuplautus avinžirnius. Susmulkinkite saujelę mėtų ir bazilikų, juos taip pat suberkite į dubenį. Pilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, įspauskite pusės citrinos sultis, dėkite žiupsnelį druskos ir pipirų, gerai išmaišykite. Ant viršaus sutrupinkite fetą.

Buritai su gvakamole ir vištiena (porcijos kaina - apie 2,5 Eur)

Trims-keturioms porcijoms pagaminti reikės:

  •   Viso grūdo dalių tortilijų
  •  1 skardinės konservuotų pomidorų
  • 1 skardinės konservuotų raudonųjų arba juodųjų pupelių
  •  1 didelio svogūno
  •  2 skiltelių česnako
  •  1 raudonosios paprikos
  •  1 didelio arba 2 mažesnių avokadų
  •  1 vidutinio dydžio pomidoro  200 g ryžių
  •  200 g vištos šlaunelių mėsos (nebūtina)
  •  Maltos saldžiosios paprikos
  •  Maltos aitriosios paprikos
  •  Maltos rūkytos paprikos (nebūtina)
  •  Maltos kalendros
  •  Druskos, pipirų
  •  Aliejaus kepimui

Išvirkite ryžius, tuo metu susmulkinkite svogūną ir česnaką, paprikas, nukoškite ir nuskalaukite konservuotas pupeles. Pakaitinkite vidutinio dydžio puodą ir įpilkite šlakelį aliejaus, jame kelias minutes pakepinkite svogūnus. Tuomet dėkite arbatinį šaukštelį maltos saldžiosios paprikos, tiek pat maltos kalendros, pusę šaukštelio rūkytos paprikos ir pagal skonį - aitriosios paprikos. Svogūnus su prieskoniais pakepkite dar kelias minutes, tuomet sudėkite česnaką ir smulkintą raudonąją papriką.

Šiek tiek apkepus, sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų ir pupeles. Leiskite viskam troškintis apie 20 min., vis pamaišykite. Prieš baigiant troškintis pagal skonį dėkite druskos ir pipirų.

Kol troškinasi daržovės, pasigaminkite gvakamolę - šakute sutrinkite avokadus, išėmę sėklas supjaustykite pomidoro minkštimą, sumaišykite su avokadais, dėkite druskos ir pipirų. Jei norisi pikantiškesnio skonio - įpjaustykite šiek tiek raudonojo svogūno ir įspauskite žaliųjų citrinų sulčių.

Jei buritą valgysite su vištiena, ją reikėtų supjaustyti nedideliais gabalėliais ir keptuvėje apkepti su šiek tiek druskos ir pipirų. Kai viskas paruošta, belieka suvynioti įdarą į tortiliją. Ją dėkite ant lėkštės, ant viršaus kraukite norimą kiekį troškinio, ryžių, gvakamolės ir vištienos, tačiau palikite vietos lenkimui. Užlenkite apatinę dalį, tada kraštus ir mėgaukitės!

Beje, nešantis buritus į darbą patartina įdaro iš karto į tortiliją nevynioti. Geriau viską neštis atskirai, kad tortilija išlaikytų šviežią skonį ir tekstūrą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s