respublika.lt

Komforto maistas: V.Radzevičius ir O.Gasanovas dalinasi amerikietiškais receptaisnuotraukos (4)

2021 sausio 28 13:52:00
HEADLINE

Komforto maistas (angl. comfort food) - tai kone aktualiausia pandemijos maisto tendencija, kuri šiais neramiais laikais ne tik pamalonina gomurį, bet ir nuramina sielą. Paprastas, neįmantrus ir neįtikėtinai gardus - būtent toks komforto maisto apibrėžimas atkeliavo tiesiai iš jo sostinės - Amerikos, kur pastaraisiais metais išgyvena tikrų tikriausią renesansą. Todėl pandemijai tęsiantis, du žymūs keliautojai - Vytaras Radzevičius ir Orijus Gasanovas - dalinasi sušildančiais komfortiško maisto receptais, kurie padės savo skonių receptorius virtualiai nukelti už Atlanto.

×
nuotr. 4 nuotr.
Mėsainis su jautienos paplotėliu ir šonkaulių mėsa. Pranešimo autorių nuotr.

 

Lietuvių kalboje vieno apibrėžimo komfortiškam maistui neturime, o štai JAV jo istorija siekia 20 a. vidurį, kuomet vienas laikraštis skelbė, kad „patirdami stresą, žmonės atsipalaiduoja valgydami „comfort food" - maistą, kuris asocijuojasi su saugumu ir jaukumu". Tokiais sielos maisto patiekalais amerikiečiai mėgaujasi tada, kai jiems liūdna, trūksta teigiamų emocijų. Ne išimtis - ir ši pandemija, kurios metu tokio maisto populiarumas pasiekė neregėtas aukštumas. Ypač populiarėja Amerikos komfortiško maisto klasika - mėsainiai, kuriems neabejingi ir lietuviai.

„Mėsainiai - tobulai šaltam ir niūriam orui tinkantis patiekalas, kuris ypač greitai prigijo ir mūsų šalyje. Galbūt todėl, kad amerikiečiai, taip pat kaip ir lietuviai, mėgsta mėsą ir suvartoja jos daug. Tai įrodo ten užgimusi ir be galo populiari grilio kultūra. Be to, ant grotelių ruošti patiekalai už Atlanto populiarūs visus metus, ne tik vasarą. Todėl, nors už lango spaudžia šaltukas, o piknikus prie ežero prisimename tik su nostalgija, tai nereiškia, kad grilio sezonas baigėsi. Atvirkščiai - jis tęsiasi ir persikelia į namus", - virtualių vakarienių „Ant grotelių namuose" ciklą pristatydamas kalbėjo keliautojas Vytaras Radzevičius.

Grilio ir barbekiu kultūra itin populiari pietinėje Amerikos dalyje, kurioje gimė skirtingos mėsos ruošimo technikos, dominuojančios daugelyje komfortiško maisto receptų.
„Dažniausiai Amerikoje išskiriami keturi skirtingi barbekiu stiliai: Memfio, Kanzas Sičio, Teksaso ir Karolinos valstijų. Jiems būdingi ne tik skirtingi mėsos paruošimo būdai, bet ir padažų skonis. Lietuvoje tokio plataus skirstymo neturime, tačiau vis dažniau šalia klasikinių jautienos maltinių atrandame ir kitus gaminius, pavyzdžiui, ilgai žemoje temperatūroje ruošiamą kiaulieną, Amerikoje žinoma „pulled pork" terminu. Būtent tokie gaminiai ypač puikiai papildo daugelį klasikinių amerikietiškų komforto maisto patiekalų", - teigia „Biovela Group" rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

Mėsainis su jautienos paplotėliu ir šonkaulių mėsa

Išbandykite tikrą pietietišką mėsainį, kuris nukels jus į karštas Teksaso dykumas - su jautienos paplotėliu ir nuo kaulo slystančia šonkaulių mėsa. Tačiau nepamirškite ir tinkamos bandelės, kuri sugers visus išraiškingus skonius ir padės mėsainiui nesubyrėti.
„Tobuliausia mėsainiui - brijošė bandelė, kuri pakankamai tvirta, kad palaikytų didelį kiekį keptos mėsos, bet tuo pačiu metu ir subtili, kad sugertų visą sulčių perteklių dėl savo lengvos konsistencijos. Geras mėsainis yra sultingas, tad brijošė bandelė veikia kaip kempinė, kad visos šios sultys nenubėgtų ant rankų ar ant lėkštės. Be to, ji pakankamai minkšta, kad įkandus nebyrėtų, o skonis - švelnus, kad neužgožtų kitų ingredientų skonių. Šios bandelės pasirinkimas - labai svarbi mėsainio sėkmės dalis. Pastebime, kad pastaraisiais metais lietuviai vis dažniau renkasi kokybiškas brijoše bandeles, jų populiarumas auga", - teigia „Gardėsio" duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

2 mėsainiams reikės: 2 vnt.  šviežios jautienos maltinio mėsainiams ruošti, 2 vnt. mėsainių bandelių „Street Food", 150 g lėtai virtų kiaulienos šonkaulių mėsos (paruoštos), 80 g raudongūžio kopūsto, 1 v. š. česnakinio padažo, 1-2 a. š. aštrių garstyčių, 2 v. š. kečupo, 2 riekelių čederio sūrio, šlakelio citrinos sulčių, druskos.

 

  • Įdedame šonkaulius kepti į orkaitę 25 minutėms (pagal nurodytą instrukciją ant pakuotės).
  • Kol šonkauliai kepa, pasiruošiame salotas: smulkiai šiaudeliais supjaustome kopūstą, dedame česnakinį padažą, pusės šaukštelio garstyčių, įpilame šlakelį citrinos sulčių, įberiame druskos.
  • Išsikepame jautienos maltinį mėsainiui. Kepame 3,5 min. iš abiejų pusių (priklausomai nuo to, kokį apkepimą mėgstate). Apvertus maltinuką, ant viršaus uždedame čederio sūrio, kad jis išsilydytų. Ant sausos keptuvės pašildome mėsainių bandeles.
  • Kuomet iškepa šonkauliai, šakute lengvai nuimame mėsą nuo kaulų.
  • Mėsainių bandeles ištepame kečupu ir, jeigu mėgstate - likusiomis garstyčiomis.
  • Ant mėsainio bandelės dedame paruoštas salotas, tuomet mėsos paplotėlį su sūriu, ant viršaus - šonkaulių mėsą (be kaulo) ir uždengiame kita bandelės puse.

 

„Reuben" įkvėptas sumuštinis

Jeigu šiaurietiški skoniai jums priimtinesni, išbandykite „Reuben" sumuštinį - tai amerikietiškai maisto kultūrai neįprastas patiekalas, nes jame naudojami tokie lietuviams pažįstami ingredientai kaip ruginė duona ar rauginti kopūstai. Pasirodo, visai ne be reikalo - šio patiekalo kilmė siejama su lietuvių kilmės emigrantu.

„Vienoje šio sumuštinio kilmės istorijoje teigiama, kad Reubenas Kulakofsky (jo vardas kartais rašomas kaip Reubin, o pavardė sutrumpinama iki Kay) - tai žydų kilmės lietuvis iš Nebraskos. Pasakojama, kad jis, žaisdamas pokerį, paprašė sumuštinio iš sūdytos jautienos ir raugintų kopūstų. Nuo to laiko pikantiškas, sultingas ir be galo išraiškingas „Reuben" sumuštinis išlieka vienu pagrindinių Niujorko virtuvės patiekalų. Tokį sumuštinį nesunkiai pasiruošite namuose - ingredientai gerai pažįstami, o iškepti jį galite orkaitėje arba grilio keptuvėje", - teigia keliautojas Orijus Gasanovas.

4 mažiems sumuštiniams reikės: 4 mažų juodos duonos riekelių, pagardintų saulėgrąžomis, 150 g lėtai virtos plėšomos jautienos, dviejų šaukštų raugintų kopūstų, 2 riekelių puskiečio sūrio (galite dėti ir daugiau), kupino šaukšto majonezo, kupino šaukšto kečupo, ¼ nedidelio dydžio svogūno, šlakelio citrinos sulčių, druskos, pipirų.

 

  • Jautieną kepame orkaitėje apie 30 minučių (pagal instrukciją, kuri nurodyta ant pakuotės).
  • Sumaišome majonezą kartu su kečupu, į padažą įdedame smulkiai pjaustyto svogūno, įpilame šlakelį citrinos sulčių. Pagardiname druska ir pipirais.
  • Jautienai iškepus, leidžiame truputį pravėsti ir supjaustome arba suplėšome šakute.
  • Duonos riekeles ištepame paruoštu padažu. Ant vienos riekelės dedame jautieną, raugintus kopūstus, sūrį ir uždengiame likusia riekele.
  • Sumuštinius dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame, kol šie gražiai apskrus, o sūris išsilydys, apie 5-8 minutes.

 

 

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (4)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar, Jūsų nuomone, judėjimo ribojimai dar turi būti taikomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar esate susipažinę su informacija apie Stambulo konvenciją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
1. Vitas Tomkus: O AŠ IR TOLIAU PALAIKYSIU RUSIJĄ, NORS VISI PASIUSKIT!
2. Lietuvos banko puota maro metu
3. Policiją V.Landsbergiui iškvietusiam kauniečiui gresia kalėjimas
4. Tautos parašus rinkęs R.Grinevičius: Valdantieji jau pralaimėjo (su Vito TOMKAUS trigrašiu)
5. LGBT propagandistai jau puola kunigus
6. Visuomenininkas Valdas VIŽINIS: Valstybė privatizuota. Laimė, jie dar nenusavino Tėvynės
7. Gintaras Furmanavičius: Į JO EKSCELENCIJOS SVEIKATĄ!
8. Karantino žala didesnė už naudą
9. Misija Seime - ginti idėją
10. Kompensacijos už vakcinas bus?
11. Nusikaltimas prieš Lietuvos žmones
12. Sugriuvęs gyvenimas Druskininkuose
13. Apklausos vaikams be tėvų žinios
14. DEVYNERI METAI NELAISVĖJE (Milijonieriaus Vito Tomkaus interviu su milijardieriumi Raimondu Baranausku)
15. Sorošo tinklas Lietuvoje: Ką rašė „Respublika" apie Džordžą Sorošą prieš 15 metų (Sorošo sąrašas su naujomis „elitinėmis" pavardėmis)
16. Vitas TOMKUS: NUO ATGIMIMO IKI IŠSIGIMIMO
17. Valdžios „durnumą“ apmokės mūsų vaikai
18. Šešėlinės Vyriausybės premjeras R.Karbauskis: Prakeiksmas valdančiuosius užgrius labai greitai
19. Taikos balandėliai nusipelnė premijų
20. Advokatas Jonas Ivoška: Mūsų Seimas renkamas neteisėta
21. V.Rakutis smerkiamas už istorinę tiesą
22. Reikalavimas valdžiai - nustoti gąsdinti
23. Kodėl slepiasi Ingrida Šimonytė? (Su Vito TOMKAUS trigrašiu)
24. Sudie, svajonių Amerika
25. Vėjo jėgainės: Kur nuskęs milijonai?
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

0  -1 C

-3  -6 C

 

 -6 -8 C

0 +2 C

 0 -1 C

 

  +1  +3 C  

0-3 m/s

  2-8 m/s

 

0-4 m/s

       

Nuorodos