respublika.lt
 

Koks bus maistas, priklauso ir nuo mūsų pačių elgesionuotraukos

2019 rugpjūčio mėn. 15 d. 15:43:00
Edita SIAVRIS

Visi norime, kad maistas būtų ir šviežias, ir skanus. Kokių taisyklių laikytis, kad netektų atsisveikinti su produktais, šių net neparagavus, pataria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Algintė Serapinaitė.

×
nuotr. 2 nuotr.
Algintė Serapinaitė

 

- Kokias klaidas laikydami maisto produktus dažniausiai daro žmonės?

- Dažniausia klaida, kad mėsos, pieno produktai, daržovės, vaisiai laikomi aukštoje temperatūroje, t.y. ne šaldytuve. Taigi produktų vartojimo laikas taip sutrumpėja. Blogai, kai apdoroti produktai laikomi kartu su neapdorotais produktais, kyla kryžminės taršos pavojus. Taigi produktai tampa nebesaugūs vartoti, ypač jei tokius produktus vežatės į gamtą, iškylas.

Būna, kad žmonės daržoves, salotas laiko maišeliuose. Parduotuvėje įsigijus kartais tie maišeliai būna drėgni, jeigu dar laikysite šaltoje aplinkoje produktus, įdėtus į maišelius, jie greičiau supus.

- Kokius produktus ir ar galima vartoti po vartojimo termino?

- Duona, sausainiai yra negreitai gendantys maisto produktai, jų tinkamumo vartoti terminas nurodomas „geriausias iki“, vadinasi, net jei terminas bus pasibaigęs, vizualiai įvertinus produktą jį dar galima vartoti. Svarbu, kad nebūtų pelėsio, neįprasto kvapo ir skonio. Kartais žmonės laiko duoną šaldytuve, svarbu, kad nebūtų per drėgna. Apkrautos spintelės yra tinkama vieta veistis kandims, todėl gerai, kad duona laikoma šaldytuve, kaip minėjau, svarbu, kad nebūtų jame per drėgna.

Kai baigiasi mėsos, pieno produktų vartojimo laikas, yra rizika apsinuodyti. Šie produktai yra greitai gendantys, todėl ir nuoroda - „tinka vartoti iki“. Vadinasi, pasibaigus terminui produktas nėra saugus vartoti, nepriklausomai nuo to, ar jo skoninės savybės yra geros, ar ne.

- Kokius produktus rekomenduotumėte imti į iškylas, kad nekiltų rizika apsinuodyti?

- Pirmiausia rinkitės negreitai gendančius: riešutus, džiovintus vaisius, konservuotus ar vytintus mėsos gaminius. Sūrius, mėsos gaminius vežkitės šaltkrepšiuose. Nesivežkite iš anksto pagamintų įvairių mišrainių su majonezu, grietine; geriau neimkite užtepėlių, kremų, nes jie labai greitai genda, ypač kai karšta vasaros diena. Nesivežkite į gamtą produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas - besibaigiantis.

Nesilaikant reikalavimų, kyla žarnyno infekcijų pavojus, ypač salmoneliozės.

Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • KELIUOSE: praėjusią parą, vasario 25-ąją, Lietuvos keliuose užregistruoti 62 eismo įvykiai, 5-iuose iš jų nukentėjo žmonės.
  • POTYVNIAI: Indonezijos sostinėje Džakartoje ir jos apylinkėse kilę potvyniai nusinešė penkių žmonių gyvybes.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
BALTŲ GENTYS

Dienos klausimas

Ar tinkamai Lietuva pasiruošusi galimai koronaviruso grėsmei?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar „trikojai“ keliuose daro įtaką jūsų vairavimui?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+1 C

+1 C

 

 -1 -2 C

+5 +7 C

+2 +3 C

 

+1 +2 C

3 m/s

2-4 m/s

 

5-6 m/s

Valiutų kursai

USD - 1.0840 PLN - 4.3012
RUB - 70.7943 CHF - 1.0605
GBP - 0.8363 NOK - 10.1600

Nuorodos