respublika.lt

Kodėl blynai prisvyla? 8 didžiausios klaidosnuotraukos (0)

2021 vasario 10 16:43:29
Agnė Kalinkaitė

Tirpstantys burnoje, purūs, minkštučiai, tvirta plutele ir gardžiai apskrudę - tokie yra tobuli blynai, nepaliekantys abejingų nė vienuose namuose. Tačiau, regis, vos kelis ingredientus turintis kepinys, kurio tešlą nesunkiai gali išmaišyti bet kuris, kartais ima ir prisvyla... Neiškyla, pridega, tampa plokšti, o gal tiesiog guminiai? Artėjant didžiausiai metų blynų šventei - Užgavėnėms - metas treniruoti savo blynų kepimo įgūdžius: „Malsenos" kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė dalinasi tobulų blynų patarimais ir dažniausiomis klaidomis.

×
nuotr. 8 nuotr.
Gardūs pusryčių blyneliai. Pranešimo autoriaus nuotr.

 

 

1. Netinkamai parinkti miltai

Kepdami blynus retas kuris atsižvelgia į miltų tipą ar rūšį - paprasti kvietiniai atlieka savo darbą. Tačiau ir čia galime ieškoti skirtumų - norėdami išgauti tobulą blynų tekstūrą, žvalgykitės raidžių ir skaičių ant miltų pakuotės

.„Vienokių miltų reikės amerikietiškiems blyneliams, o visai kitokių - lietiniams. Štai kepiniams ir biskvitams skirti miltai (tipas 405D) puikiai tinka minkštiems blynams, nes suteikia jiems lengvumo bei purumo. Tvirtesni ir duonos kepime naudojami miltai (tipas 550D) labiau tiks lietiniams. Juose esantis glitimas padeda surišti tešlą, kuri tampa tvirta, tačiau elastinga", - sako S. Šalkauskaitė.

Norintiems išsikepti sveikuoliškų blynų puikiai tiks viso grūdo kvietiniai miltai. Lengvesnei tekstūrai išgauti, juos galite maišyti su aukščiausios rūšies kvietiniais miltais. Taip pat S. Šalkauskaitė kviečia eksperimentuoti su speltų miltais - tiek šviesūs, tiek visų grūdo dalių speltų miltai puikiai tiks visiems blynų receptams, nes juos lengviausia pakeisti ir integruoti į jūsų jau pamiltus kvietinių miltų receptus.

2. Netinkama tešlos konsistencija

Tinkama konsistencija - gardžių blynų paslaptis. Pernelyg skysta tešla lengvai liesis keptuvėje, todėl jūsų blynai bus ploni ir neiškils. Per daug tiršta tešla lems kietus ir sprangius blynus.

„Norėdami išsikepti purių blynų, turėtumėte juos ruošti pakankamai „storus". Tirštesnę tešlą galite gaminti naudodami mažiau skysčių, tačiau nepersistenkite su miltais, kad blynai nebūtų sausi. Taip pat dalį recepte nurodytų skysčių (pavyzdžiui, pieno), galite keisti graikišku jogurtu. Taip išgausite tirštesnę tešlą, o jogurto rūgštumas padidins kepimo miltelių cheminę reakciją, suteikiant dar daugiau purumo. Turėkite omenyje, kad tirštesnė tešla keps ilgiau, todėl atitinkamai reguliuokite ir kaitrą", - sako „Malsenos" ekspertė.

Lietinių tešloje skysčių santykis yra didesnis, negu kitose blynų rūšyse. Naudojant vien vandenį, lietiniai gali kiek suglebti, o naudojant vien pieną - jie gali būti sunkoki ir ne tokie lengvučiai. Norėdami išgauti geriausią tekstūrą, naudokite abiejų šių skysčių mišinį. Galima naudoti ir kefyrą, augalinį pieną.

3. Viena dažniausių klaidų - intensyvus maišymas

Anot S. Šalkauskaitės, jokiu būdu nepermaišykite blynų tešlos, geriau tegu tešloje lieka mažų gumuliukų.

„Per didelis ir intensyvus tešlos maišymas suformuos stiprų miltų glitimo tinklą, kuris reiškia tik viena - sprangius ir kietus blynus, kuriuose nėra vietos oro burbuliukams. Jei per daug maišysite tešlą, blynai bus plokšti ir guminiai", - teigia ekspertė.

4. Netinkamai parinkti ingredientai

Nors atrodo, kad cukrus ir druska svarbūs tik blynų skoniui, iš tikrųjų jie vaidina svarbų vaidmenį ir tešlos kilimo bei formavimosi procesuose.

„Kaip ir daugelyje saldžių kepinių, cukrus - ne tik saldžiam skoniui! Jis jungiasi su tešloje esančiu vandeniu ir taip sulėtina miltuose esančio glitimo vystymąsi. Tai reiškia, kad blynai su šaukštu cukraus bus minkštesni, elastingesni. Dėl cukraus jūsų blynų krašteliai gražiai paruduos ir apskrus - būtent jis sukuria šį efektą. Druska taip pat vaidina svarbų vaidmenį - ne tik subalansuoja skonį, bet ir gerina tešlos struktūrą. Įbėrę žiupsnelį druskos būsime tikri, kad tešla bus tvirtesnė. Riebalai taip pat slopina glitimo vystymąsi, todėl blynai yra puresni ir minkštesni. Kuo glitimo tinklas tvirtesnis, tuo tvirtesni kepiniai (pavyzdžiui, pica arba duona). Blynams tokio efekto sukurti nenorime, todėl dedame į tešlą riebalų, kurie nesugeria visų skysčių ir glitimas negali taip gerai vystytis", - sako S. Šalkauskaitė.

5. Netinkamos temperatūros produktai

Kaip ir daugelyje kitų kepinių receptų, prieš ruošiant blynų tešlą, vertėtų jos ingredientus ištraukti iš šaldytuvo iš anksto. Kambario temperatūros sviestas, kiaušiniai ir pienas leidžia geriau surišti tešlą, ji tampa vientisesnė. Įprastai šiems ingredientams sušilti iki kambario temperatūros reikia apie 30 minučių.

6. Neišlauktas momentas

Nuo to, kaip planuojate kildinti savo blynus - mielėmis, kepimo milteliais ar natūraliu raugu - priklausys ir kildinimo laikas.

„Kai kildinate tešlą mieliniams blynams, labai svarbu atpažinti tinkamą momentą, kuomet tešla yra pasiruošusi. Jei tešla neiškils pakankamai, blynai taip pat neiškils, nebus purūs ir tirpstantys burnoje, tačiau jei tešlą kildinsite per ilgai - blynuose jausite mielių poskonį, kartumą, jie nebeteks savo švelnaus ir saldaus skonio, kadangi mielės „suvalgys" visą cukrų, esantį tešloje. Panašaus stebėjimo reikėtų ir su natūralaus raugo blynais, tačiau čia geriausio rezultato pasieksime blynus kildindami pernakt", - sako ekspertė.

7. Kantrybės trūkumas

Jeigu kepate plokščiuosius blynus - lietinius arba vadinamuosius „olandiškuosius", kurių tešloje nereikia papildomų puriklių, sumaišytai tešlai leiskite pailsėti. Jūsų kantrybės testas turėtų trukti bent 30-60 minučių.

„Šis laikas yra labai svarbus jūsų lietinių skoniui, tekstūrai ir sėkmei. Leidus tešlai pastovėti, miltai gali visiškai sugerti skystį. Galite tešlą laikyti ir šaldytuve pernakt, kad ji būtų paruošta kitai dienai", - teigia „Malsenos" ekspertė.

8. Apvertimas

Švelniai apverskite blynus! Ruošiant minkštus ir putlius blynus, svarbiausias tikslas - išlaikyti juose esančius oro burbuliukus. Apversdami juos su stipria jėga ar išmetant aukštai į orą, mes „išleidžiame" iš blynų orą, kuris yra purių ir minkštų blynų paslaptis.

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar, Jūsų nuomone, judėjimo ribojimai dar turi būti taikomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar esate susipažinę su informacija apie Stambulo konvenciją?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
1. Vitas Tomkus: O AŠ IR TOLIAU PALAIKYSIU RUSIJĄ, NORS VISI PASIUSKIT!
2. Lietuvos banko puota maro metu
3. Policiją V.Landsbergiui iškvietusiam kauniečiui gresia kalėjimas
4. Tautos parašus rinkęs R.Grinevičius: Valdantieji jau pralaimėjo (su Vito TOMKAUS trigrašiu)
5. LGBT propagandistai jau puola kunigus
6. Visuomenininkas Valdas VIŽINIS: Valstybė privatizuota. Laimė, jie dar nenusavino Tėvynės
7. Gintaras Furmanavičius: Į JO EKSCELENCIJOS SVEIKATĄ!
8. Karantino žala didesnė už naudą
9. Misija Seime - ginti idėją
10. Kompensacijos už vakcinas bus?
11. Nusikaltimas prieš Lietuvos žmones
12. Sugriuvęs gyvenimas Druskininkuose
13. Apklausos vaikams be tėvų žinios
14. DEVYNERI METAI NELAISVĖJE (Milijonieriaus Vito Tomkaus interviu su milijardieriumi Raimondu Baranausku)
15. Sorošo tinklas Lietuvoje: Ką rašė „Respublika" apie Džordžą Sorošą prieš 15 metų (Sorošo sąrašas su naujomis „elitinėmis" pavardėmis)
16. Vitas TOMKUS: NUO ATGIMIMO IKI IŠSIGIMIMO
17. Valdžios „durnumą“ apmokės mūsų vaikai
18. Šešėlinės Vyriausybės premjeras R.Karbauskis: Prakeiksmas valdančiuosius užgrius labai greitai
19. Taikos balandėliai nusipelnė premijų
20. Advokatas Jonas Ivoška: Mūsų Seimas renkamas neteisėta
21. V.Rakutis smerkiamas už istorinę tiesą
22. Reikalavimas valdžiai - nustoti gąsdinti
23. Kodėl slepiasi Ingrida Šimonytė? (Su Vito TOMKAUS trigrašiu)
24. Sudie, svajonių Amerika
25. Vėjo jėgainės: Kur nuskęs milijonai?
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

-4  -6 C

  -4  -6 C

 

 0 +1 C

0 +1 C

 +1 +2 C

 

   +1  +2 C  

0-4 m/s

  1-6 m/s

 

2-7 m/s

       

Valiutų kursai

USD - 1.2048 PLN - 4.5336
RUB - 88.8857 CHF - 1.1064
GBP - 0.8635 NOK - 10.2451

Nuorodos