respublika.lt

Dietologė įspėja: varškės sūreliais nereikėtų piktnaudžiauti

(2)
2022 sausio 17 12:50:58
„Zen PR" info

Varškės sūreliai - ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų pamėgtas desertas, dažniausiai skanaujamas pusryčiams ar desertui tarp valgymų. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi" produktų vadovės Rūtos Golovač, lietuviai mėgsta šį išskirtinį desertą ir nors sūrelių įvairovė prekybos centruose nuolat didėja - mieliau renkasi tradicinių skonių glaistytus varškės sūrelius su vanile. Vis dažnesniu pirkėjų pasirinkimu tampa ir augalinio pagrindo sūreliai bei gaminiai be laktozės. Tiesa, nors sūreliai atrodo nekaltas užkandis, sveikos mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tiek vaikams, tiek suaugusiems jų nereikėtų valgyti dažniau nei kartą ar du per savaitę.

×
nuotr. 1 nuotr.
Pieno produktų skyrius. „Zen PR" nuotr.

 

Sveikiausi varškės sūreliai - be glaisto

Daugelis mano, kad valgyti sūrelius nėra nieko blogo, nes jų sudėtyje yra varškės. Anot „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, varškėje gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų ir mineralų, todėl ją rekomenduojama įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Visgi, sūreliai yra antrinis varškės produktas, tad jų sudėtyje gali būti sveikatai ne itin palankių priedų.

„Kalbant apie varškę, joje gausu kalcio, riebaluose tirpių vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų. Varškė yra labai maistingas produktas, kuris gali praturtinti žmogaus mitybos racioną, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Visgi, varškės sūreliai yra antrinis varškės gaminys. Todėl jie turėtų būti skanaujami kaip desertas ir vartojami saikingai. Kaip žinia, desertai ant stalo gali atsirasti 1-2 kartus per savaitę, tad retkarčiais varškės sūreliai gali būti vienas iš deserto pasirinkimų, tačiau neturėtų tapti pagrindiniu pusryčių patiekalu ar dažnu užkandžiu", - įspėja gydytoja dietologė.

Gydytoja taip pat atkreipia dėmesį, kad perkant varškės sūrelius prekybos vietose geriausia juos rinktis be šokoladinio glaisto ir saldžių priedų: „Renkantis varškės sūrelį svarbu atkreipti dėmesį, kad jame būtų kuo mažiau pridėtinių medžiagų. Sūrelių sudėtyje turėtų būti kuo daugiau natūralių produktų, didesnis varškės kiekis. Naudingiau sūrelį būtų rinktis be glaisto, nes būtent jame randama daugiau žmogaus organizmui nevertingų medžiagų, pavyzdžiui, cukraus ar riebalų."

Rekomenduoja atidžiai panagrinėti produktų etiketes

Jei vis dėlto prekių krepšelyje atsiduria varškės sūreliai su glaistu - svarbu atidžiai paskaityti jų pakuotės sudėtį ir rinktis tokius, kuriuose nėra kokosų ar palmių aliejaus, daug pridėtinio cukraus ir transriebalų.

„Renkantis sūrelius, kaip ir kitus produktus, galioja ta pati taisyklė - kuo sudėtinių dalių sąrašas pakuotės eilutėje trumpesnis, tuo produktas palankesnis sveikatai. Įprastai, vardinant iš ko pagamintas produktas, ženklinimo eilutėje yra pradedama nuo to produkto, kurio tame gaminyje yra daugiausia. Jei tai varškės sūrelis - varškės jo sudėtyje ir turėtume rasti didžiausią dalį", - aiškina E. Gavelienė.

Ji priduria, kad varškės sūrelius gali skanauti ir vaikai. „Tik reikėtų prisiminti, jog vaikams dažniau pasireiškia įvairios alergijos. Vadinasi, reikėtų dar labiau atkreipti dėmesį į pasirinktų sūrelių priedus. Pavyzdžiui, vengti tokių produktų, kuriuose yra želė arba saldainių gabalėlių", - patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Pirkėjai labiausiai mėgsta vanilinius sūrelius

Pasak mažmeninės prekybos tinklo „Rimi" produktų vadovės Rūtos Golovač, nors varškės sūrelių įvairovė prekybos centruose didžiulė, lietuviai dažniausiai renkasi tradicinių skonių glaistytus varškės sūrelius su vanilės, kakavos ar kondensuoto pieno įdarais.

„Glaistyti varškės sūreliai Lietuvoje iš tiesų mėgstamas pieno produktas. Tiesa, populiariausiu skoniu jau eilę metų išlieka glaistyti vaniliniai sūreliais su įvairiais priedais - aguonomis, šokoladu ar migdolais. Populiarūs ir kondensuoto pieno bei kakavos įdarai. Tiesa, nors kasmet atsiranda naujų sūrelių skonių, pavyzdžiui, mėlynių, mangų, citrinų ar kitų vaisių bei uogų, tokių varškės sūrelių pardavimai, lyginant su tradicinių skonių sūreliais, yra gerokai mažesni, - pastebi R. Golovač.

Atstovė priduria, kad populiariausių skonių varškės sūrelius pirkėjai gali rasti ir prekybos tinklo privačios etiketės gaminiuose: „Rimi" produktų linija siūlo populiariausią vanilinio skonio varškės sūrelį. Tai - geros sudėties, kainos ir kokybės santykio produktas, kurį pastaruoju metu atranda vis daugiau pirkėjų."

Nors pastaraisiais metais sūrelių pardavimai ženkliai nesikeitė, vis daugiau pirkėjų ieško sveikesnių, mažiau cukraus sudėtyje turinčių gaminių ir alternatyvų, tinkančių laktozės netoleruojantiems ar pieno produktų nevalgantiems žmonėms.

„Pastebėjome, kad vis dažniau pirkėjai ieško sveikesnių gaminių, kurių sudėtyje yra mažiau pridėtinio cukraus. Populiarėja ir produktai be laktozės bei veganams tinkančios sūrelių alternatyvos. Be to, vis didesnį susidomėjimą pastebime ir padidinto baltymų kiekio (proteininiais) sūreliais, kurie ypač tinka sportuojantiems žmonėms. Nuolat stebime, kaip keičiasi mūsų pirkėjų prioritetai, tad kelis kartus per metus atnaujiname savo asortimentą, šiame segmente glaudžiai bendradarbiaudami su tiekėjais", - teigia „Rimi" produktų vadovė.

Laikraščių prenumerata internetu

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (2)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • UŽPUOLIMAS: Pietryčių Norvegijoje mažiausiai trys žmonės penktadienį buvo sužaloti, iš jų vienas – sunkiai, per šaltuoju ginklu ginkluoto užpuoliko ataką, pranešė policija.
  • MAISTAS: Jungtinės Valstijos ir Rusija ketvirtadienį kaltino viena kitą dėl pasaulyje blogėjančios apsirūpinimo maistu padėties, plėtojantis karui Ukrainoje.
  • SKIEPAI: Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį leido naudoti kinų gamintojo „CanSinoBIO“ skiepus nuo COVID-19
  • ATLEIDIMAS: Valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) vadovas sako, kad planas atleisti beveik 2 tūkst. darbuotojų nesikeičia, nors geležinkelininkų profesinė sąjunga teigė, kad atleista gali būti mažiau darbuotojų.
  • SANDORIAI: Konstituciniam Teismui (KT) išaiškinus, kad išimtiniais atvejais savivaldybės gali vidaus sandoriais pirkti kai kurias paslaugas, privatus verslas tikisi daugiau pergalių teisminiuose ginčuose dėl tokių sandorių.
  • ATOSTOGOS: Lietuvių keliavimo įpročiai grįžta į priešpandeminę būklę – rezervuota daugiau nei pusė vasaros kelionių užsakymų: vis dėlto prognozuojama, kad šiemet atostogų kainos turėtų kilti apie 10 proc.
  • LOGISTIKA: Krovinių gabenimo ir ekspedijavimo grupė „Arijus“ šiemet ketina parduoti įmonę Baltarusijoje ir pasitraukti iš šios rinkos.
  • PAJAMOS: Valstybės įmonė „Regitra“ praėjusiais metais gavo 24,5 mln. eurų pajamų – 8% daugiau nei 2020 metais.
  • OBELISKAS: Palangoje nebeliko sovietinio obelisko su sovietiniais simboliais – kūju ir pjautuvu, ketvirtadienio rytą socialiniame tinkle pranešė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.
  • VIEŠBUČIAI: Koncernas „Achemos grupė“ skelbia investavęs 600.000 eurų į viešbučio „Palangos vėtra“ atnaujinimą, taip pat 800.000 eurų į Klaipėdos viešbučius „Old Mill Hotel“ ir „Old Mill conference“.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar sveikatos priežiūros tinklo reforma bus naudinga, ar sukels dar daugiau problemų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Jeigu Seimo rinkimai vyktų ateinantį sekmadienį, už kurią partiją balsuotumėte?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+9 +14 C

+8 +9 C

 

+4 +12 C

+8 +13 C

+9 +15 C

 

+15 +17 C

0-6 m/s

0-5 m/s

 

0-4 m/s