Virtuvės indų išsirinkimas gali tapti tikru galvos skausmu. Pasirinkimo gausa - įvairūs dydžiai, medžiagos ir dangos - neretai priverčia įsigyti per daug indų. Jie užima vietą virtuvės spintelėse ir yra panaudojami gerokai per retai. Vienas paprasčiausių būdų suvaldyti šį chaosą - suprasti, kad vienas puodas ar keptuvė laisvai gali atlikti kelias skirtingas funkcijas.
Atsižvelgdami į funkcionalumą, virtuvėje puikiai susitvarkysite ir gardžius patiekalus paruošite su šiais šešiais indais.
Ketaus keptuvė
Tinkamai prižiūrima ketaus keptuvė gali tapti pagrindiniu jūsų pagalbininku virtuvėje, o jos galiojimo laikas - praktiškai neribotas. Būtent ketaus keptuvės tampa iš kartos į kartą perduodamu indu, kuriuo didžiuojamasi ir pasakojamos nuostabių patiekalų istorijos. Ne veltui - gerai šilumą paskirstantis ir išlaikantis ketus prideda papildomų natų viskam, nuo paprasčiausių dešrelių iki blynelių ir anties krūtinėlės. Jeigu perkate naują, suraskite su nuimama rankena, tuomet galėsite patogiai naudoti orkaitėje. Ir būtinai vadovaukitės instrukcija, kaip ją paruošti naudojimui.
Keptuvė nelimpančiu dugnu
Nors ketaus keptuvę (ar rečiau pasitaikančią vario) galima laikyti virtuvės karaliene, nemažai žmonių kasdienėje virtuvės rutinoje pirmenybę teikia aliuminio keptuvėms nelimpančia danga. „Fiskars" atstovė Lietuvoje Inga Derenkaitė sako, kad taip yra dėl paprastesnio tokių keptuvių naudojimo. „Žmonėms neretai atrodo, kad ketaus keptuvės reikalauja per daug dėmesio, ir tai iš dalies teisinga. Be to, keptuvėje nesvylančiu dugnu lengviau suvaldyti delikatesnių patiekalų kaip kiaušinienė ar žuvis, ruošimą. O naudojant dangos nebraižančias menteles, tokios keptuvės ir ilgai tarnauja, nes šiuolaikinės dangos yra labai patvarios", - pasakoja I. Derenkaitė, pridurianti, kad 26-28 centimetrų keptuvės dydis tik visiems.
Didelis puodas
Kelių litrų talpos puodas galbūt nėra pats universaliausas indas virtuvėje, bet tikrai būtinas, nes tik jame galima paruošti kai kuriuos patiekalus. Pavyzdžiui, išvirti sodrų sultinį ar sriubą, puošti greitą troškinį ar panaudoti puodą kaip vonelę tirpinti šokoladą tortui. Net jeigu jūsų namų ūkis nedidelis, rinkitės didesnį puodą, pavyzdžiui, 7 litrų. Jeigu laukiate svečių, jame laisvai išvirs kilogramas spagečių. „Didelį puodą būtinai rinkitės su patvariomis, ir aukštesnei temperatūrai atspariomis rankenomis", - sako I. Derenkaitė.
Troškintuvas su dangčiu
Storų sienelių, šilumą ilgai laikantis troškintuvas yra nuostabių, kvapnių patiekalų garantas. Su juo net mažiau patyrę kulinarai gali pasiekti puikių rezultatų - tik pagalvokite apie vištienos patiekalo klasiką Coq au vin ar ilgai troškintą jautienos kulninę. Troškintuvą rinkitės mažiausiai 5-6 litrų talpos, emaliuotą arba su nelimpančia danga, tačiau save ar didesnį žmonių skaičių pradžiuginsite ir patiekalais, paruoštais gryno ketaus troškintuve - galbūt netgi paveldėtame iš močiutės.
Puodas su rankena
Parduotuvėse šį indą dažniausiai pamatysite vadinamą puodu, kartais - puodu padažams, tačiau daug kur jis vadinamas keptuve (angl. sauté pan). Toks puodas yra itin universalus. Kadaise skirtas ruošti įvairius padažus, dabar jis pritaikomas itin dažnai: puode galite išsivirti kiaušinius, paruošti kuskusą, ryžius ar grikius, pakepti svogūnus su morkomis troškiniui, ar pašildyti porą porcijų sriubos. Pasak I. Derenkaitės, virtuvėje optimalus tokio puodo tūris yra 1,5 litro, o rinktis galima tiek su nelimpančia danga, tiek ir nerūdijančio plieno - žinoma, jeigu nebijote naudoti kiek daugiau riebalų pakepimui.
Kepimo orkaitėje indas
Kelių centimetrų aukščio indas pravers ruošiant patiekalus, kurių nereikia ilgai troškinti: orkaitėje keptą vištą arba jos dalis, daržoves, obuolių pyragą. Kuo puikiausiai įvairias užduotis atliks stiklo, molio, nerūdijančio plieno ar aliuminio su nelimpančia danga indai. Dydį rinkitės pagal šeimos dydį, o dangtis jam nėra būtinas, nes retai praverčia.
Būtiniausius indus virtuvėje galima papildyti atsižvelgiant į maisto ruošimo pomėgius. Pavyzdžiui, jeigu įsigijote grilį, jūsų arsenalas tikriausiai prasiplės įvairių dydžių ketaus keptuvėmis. Jeigu mėgstate ruošti kepsnius, išbandykite rantuotą keptuvę. Blynus arba keksus iškepsite specialių formų keptuvese bei kepimo induose. Susidomėjus įdomesnėmis ruošimo technikomis, geidžiamu indu taps wok keptuvė giliu, plokščiu dugnu.