respublika.lt

Patiekalai, pavadinti žmonių vardaisnuotraukos (0)

2019 gruodžio mėn. 05 d. 10:20:59
Milda KUNSKAITĖ

Patiekalas, pavadintas pagerbiant kokią nors įžymybę, paprastai būna beprotiškai brangus, ne tik meistriškai pagamintas, bet ir rafinuotai papuoštas kulinarinis šedevras. Bet kai kada „vardiniai“ patiekalai būna sukuriami ir visiškai atsitiktinai, visai neturint nei laiko, nei noro, ir net užtektinai produktų neregėtam patiekalui kurti…

×
nuotr. 4 nuotr.
EPA-Eltos nuotr.

 

Sabajonas/Zabaljonė (Zabaglione)

Tai nepaprastai švelnus, orinis itališkas desertas, suplaktas iš kiaušinių trynių, cukraus ir vyno (dažniausiai naudojami „marsala“ arba „prosecco”). Deserto aromatas kai kada paryškinamas pridedant truputį romo arba cinamono. Patiekalas gaminamas vandens vonelėje: iš pradžių kiaušiniai išplakami su cukrumi, o paskui pridedama vyno.

Yra keletas legendų, kaip atsirado šis skanėstas. Pagal vieną iš jų jis buvo sukurtas atsitiktinai, 1500 m., kai prie Emilijos Redžo miesto sienų kapitonas Džovanis Baljonis (Giovanni Baglioni) įkūrė stovyklą. Maisto jie turėjo mažai ir kareiviai nužygiavo į gretimą kaimą paieškoti ko nors valgomo. Bet kaime maisto taip pat trūko, taigi kareiviams atiteko tik keletas kiaušinių, truputis cukraus ir keli buteliai vyno. Neilgai galvoję, kareiviai visa tai sumaišė ir pakaitino ant ugnies, kad gautųsi kažkas panašaus į putrą. Bet rezultatas buvo ne šiaip srėbalas, o vienas iš patiekalų, išgarsinusių itališką virtuvę. Desertas, atseit, ir yra pavadintas Džovanio Baljonio vardu.

Edo Viktoro kokteilis


Edas Viktoras (Ed Victor) - vienas iš garsiausių dabarties literatūros agentų, miręs 2017 m. Jis dirbo su Bukerio premijos laureatu Džonu Benviliu (John Banville), su Daglu Adamsu (Douglas Adams), Maksu Bruksu (Max Brooks) ir daugeliu kitų literatų. Mėgstamas Edo Viktoro kokteilis maišomas Londono restorane „The Ivy“. Viktoras sakydavo, kad teisingai paruošto kokteilio spalva turi būti tokia, kaip tropikų saulėtekio.

Benedikto kiaušinis

Iš tiesų tai ne šiaip kiaušinis, o visas sumuštinis. Pagaminti šį patiekalą galima tik iš labai šviežių kiaušinių. Iš pradžių kiaušinis vandenyje išverdamas be lukšto. Trynys turi likti skystokas (todėl kiaušiniai ir turi būti šviežutėliai, garantuotai kokybiški, kitaip puota gali baigtis salmonelioze). Išvirtas kiaušinis uždedamas ant paskrudintos duonos riekelės su šonine ir papuošiamas olandišku padažu.

Daugelis žmonių su tokia pavarde bandė priskirti sau šio originalaus patiekalo sukūrimo garbę. Vienas iš jų, brokeris Lemiuelis Benediktas (Lemuel Benedict), viename interviu tvirtino, kad 1894 m., bandydamas išsigelbėti nuo baisių pagirių, užėjo į „Waldorf Hotel“ restoraną ir paprašė jam pagaminti sumuštinį su virtais kiaušiniais, šonine ir olandišku padažu. Restorano metrdotelis taip susižavėjo kliento pageidautu patiekalu, kad nedelsdamas įtraukė jį į restorano valgiaraštį. Pagal kitą versiją Benedikto kiaušinį dažniems svečiams poniai ir ponui Benediktams sugalvojo Niujorko restorano „Delmonico‘s“ vyriausiasis virėjas. Kartą ponas Benediktas pasakė metrdoteliui: „Gal galėtumėte pasiūlyti ką nors nauja?“ Ir gavo virtų kiaušinių ant skrebučio su plona kumpio riekele, olandišku padažu ir trumais ant viršaus.

„Hemingvėjaus šampanas“ arba „Mirtis vidurdienį“


Pasakojama, kad šį stiprų kokteilį labai mėgo Ernestas Hemingvėjus (Ernest Hemingway). „Mirtis vidurdienį“ - tai absento ir šampano mišinys. Norint jį gerai pagaminti, reikia didelės patirties, nes maišant šampanas neturi išsivadėti. E.Hemingvėjus visą gyvenimą labai mėgo alkoholinius gėrimus, o po lėktuvo katastrofos, kurios metu buvo rimtai sužeistas, rašytojas alkoholį vartojo didelėmis dozėmis. Sakoma, kad E.Hemingvėjus taip pat išrado kokteilį „Mirtis Golfo srovėje“ (džinas su žaliosios citrinos sultimis), „Hemingvėjaus daikirį“ (likeris ir greipfruto sultys) ir „Hemingvėjaus kūjį“.

Slyva „renklodas“

Anglijoje ši slyva yra vadinama „Greengage“, pagerbiant serą Viljamą Geidžą, kuris 1724 m. pirmą kartą atvežė šios slyvos sodinukų iš Prancūzijos į Angliją. Prancūzijoje slyva vadinama „Reine Claude“ („Karalienė Klod“), tai yra karaliaus Pranciškaus I žmonos Klod vardu.

Arnoldo Beneto omletas

Pasakojama, kad anglų rašytojui Arnoldui Benetui (Arnold Bennett), 1930 m. baigiančiam rašyti romaną „Imperial Palace“, taip patiko viešbučio „Savoy“ vyriausiojo virėjo kepamas firminis omletas, kad nuo tada jis visada prašydavo jį pagaminti, kad ir kur apsistotų. Tam sudėtingam omletui pagaminti be kiaušinių dar reikia rūkytos žuvies ir kelių rūšių sūrio.

Raudonoji Mao kiauliena

Kinų virtuvėje kiauliena naudojama labai plačiai ir patiekalų iš jos yra labai daug. Pasakojama, kad vienas iš mėgstamų „Didžiojo maitintojo“ Mao Dzeduno patiekalų buvo riebi kiauliena, paruošta raudonojo pipiro, sojų padažo, cukraus ir daugybės aromatingų prieskonių mišinyje. Šiandien patiekalo galima paragauti daugelyje kinų restoranų.

Rokfelerio austrės


Šios austrės patiekiamos seniausiame Amerikos restorane „Pas Antuaną“. Patiekalo receptas iki šiol laikomas paslaptyje, o jį 1889 m. sukūrė Džiulis Alčiatorė (Jules Alciatore), pirmojo restorano šeimininko sūnus, ir savo kūrinį pavadino turtingiausio to meto amerikiečio vardu.

„Mapo doufu“ (arba „Ruplėtos senutės tofu”)


Pagal legendą šį populiarų kinišką patiekalą iš Sičuano provincijos pagamino ruplėto veido našlė, nedidelio pigaus viešbučio Sičuane šeimininkė. Svečius ji vaišindavo nuostabiai skaniu patiekalu, pagamintu iš kieto sojų pupelių sūrio, kiaulienos, vištienos sultinio ir aromatingų prieskonių.

Ronaldo Reigano sriuba

40-asis JAV prezidentas Ronaldas Reiganas (Ronald Reagan) 1986 m. pareiškė mėgstantis prancūziškas sriubas. Kaip atsakas į šį prisipažinimą buvo pradėta reklamos kampanija, kurios tikslas buvo išpopuliarinti „tipišką amerikietišką sriubą“. Tokia sriuba gaminama iš jautienos, pomidorų, žaliųjų pipirų ir kukurūzų košės.

 

Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • KORONAVIRUSAS: Rusijoje pastarąją parą užfiksuotas 5 241 užsikrėtimo koronavirusu atvejis, bendras infekuotųjų skaičius pasiekė 877 135.
  • NUKENTĖJO: praėjusią parą, ketvirtadienį, Lietuvos kelių policijos tarnybos pirminiais duomenimis, užfiksuota 13 eismo įvykių, kurių metu nukentėjo 16 žmonių.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)

Dienos klausimas

Kaip manote, ar reikėtų ilginti atostogas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar buvote grybauti, uogauti?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+13 +15 C

+15 +17 C

 

+16 +18 C

 +27 +29 C

+28+30 C

 

+24 +26 C

1-2 m/s

1-2 m/s

 

1-2 m/s

       

Valiutų kursai

USD - 1.1843 PLN - 4.4073
RUB - 86.9321 CHF - 1.0759
GBP - 0.9003 NOK - 10.6538

Nuorodos